Ugrás a tartalomra

Csodás hangok, pazar látványvilág a Palotakoncerteken

Csodás hangok, pazar látványvilág a Palotakoncerteken

Csodás hangok, pazar látványvilág a Palotakoncerteken

Bor, dal, asszony – a Budapesti Operettszínház produkciója

„Jó idők járnak az operettre” – ezzel a felütéssel is ajánlja Oszvald Marika a Budavári Palotakoncertek idei operettgáláját. Fischl Mónika szerint „vidám, színes kavalkád lesz az egész – sok humorral”. A Bor, dal, asszony című előadás rendezője, koreográfusa, Lőcsei Jenő Érdemes művész így fogalmaz: „Egészen különös mesék kerekednek abból, hogy az operett slágereket kivesszük eredeti helyükről, az adott művekből, átvisszük őket más környezetbe – olykor például össze is találkoznak különféle operettek szereplői a színpadon –, ezzel más hangulatot, más értelmezést kapnak a dalok, és mindez átformálja a figurákat is.” A Budapesti Operettszínház produkciójában helyet kapnak a legkiválóbb operettszerzők – mások mellett Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss, Suppé, Sullivan, Ábrahám Pál és Jacques Offenbach – legismertebb szerzeményei, s méltatlanul elfeledett remekeik is például vágyakozásról, álmodozásról, hűségről és hűtlenségről, vagy akár a férfivirtusról. A fesztivállá színesedett Budavári Palotakoncertek Bor, dal, asszony című produkciója két estén is látható, 2018. augusztus 3-án és 4-én a Budai Vár Oroszlános udvarában.

A szólisták közül öten – Lukács Anita, Oszvald Marika, Peller Károly, Fischl Mónika és Dolhai Attila – ajánlják néhány mondatban a Bor, dal, asszony című operettgálát.

 Lukács Anita: A Palotakoncert mindenkinek szól

„Szeretem a palotagálák ünnepi hangulatát, a szép, festői környezetet, a hely eleganciáját. Az előző években hagyományos koncerteket adtunk, most ez picit meg lesz bolondítva. Szituációkkal, prózai jelenetekkel, színészi játékkal kötjük egyik számot a másikhoz. Idén a Budapesti Operettszínház valamennyi, operettben éneklő szólistája szerepet kapott az előadásban. A Palotakoncert mindenkinek szól, időseknek, fiataloknak egyaránt, azoknak, akik rendszeres visszatérők, és azoknak, akik először látogatnak ide.”

Oszvald Marika: Jó idők járnak az operettre

„Nagyon poénos, furcsa dolgokat fogok énekelni, a karakterekhez illő, vicces jelmezekben. Peller Károllyal közösen adom elő a Gyere te nímandot – Madonnára hajazó ruhában és sminkkel. Az operett a reneszánszát, az újrafelfedezését éli. Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre.”

Peller Károly: Szellemes, különleges és eredeti lesz

„A hagyományos Palotakoncertek vonala mentén egy vadonatúj dolgot fogunk csinálni. Lesznek nagy slágerek és kevésbé ismert számok. Új köntösbe öltöztetjük a műfajt. Mindenképp érdemes megnézni, hogyan ötvöződik egymással hagyomány és újítás: szerintem ez az operett 21. századi sikerének útja. Szinte minden szám új, vagy újra vannak gondolva. Ez még a primadonna-bonviván számokra is vonatkozik. Teljesen mások a mozgások, az érzetek. Mindent át kellett állítanunk. Lőcsei Jenő, a gálaest rendező-koreográfusa már régóta készül erre az alkalomra, régen összeálltak a fejében a számok, ki mikor mit csinál, a szövegeket kigyúrták Lőrinczy Attila dramaturggal. Jenő tényleg ebben él egy éve, pontosan tudja, mit akar, mindent teljesen kitalált már a próbák kezdete előtt. Nagyon szellemes, különleges és eredeti lesz az egész.”

Fischl Mónika: Vidám, színes kavalkád – sok humorral

„A Palotakoncertek az operett műfajának egyik nagy ünnepe. Minden kolléga izgalommal várja, s mindenki megtiszteltetésnek tartja, hogy szerepelhet benne. Vadász Dániel, a koncertsorozat egyik producere és kitalálója és Lőcsei Jenő koreográfus közel két éve dolgoznak azon, hogy megújítsák a szerkezetét. Hagyományos gálakoncert helyett – idén színházi keretbe lesz foglalva a műsor. Például a primadonnák különböző helyszíneken találkoznak. A Csárdáskirálynő Szilviája, mondjuk, Marica grófnővel „fut össze” a strandon. Vidám, színes kavalkádra számíthatnak a nézők, sok humorral.”

Dolhai Attila: Ez egy rendhagyó alkalom

„Kiemelten készülünk erre a rendhagyó alkalomra. Egyszeri és vissza nem térő lehetőség megmutatni a közönségnek, éppen hol tartunk ebben a műfajban. Egészséges versengés van köztünk a közös ügyért.”

A Bor, dal, asszony című gálaestet – amelyen a Budapesti Operettszínház sztárszólistáit a színház 50 fős szimfonikus zenekara kíséri, és a színház balettkara is közreműködik – Makláry László főzeneigazgató és Szabó Mónika karigazgató vezényli; Lőcsei Jenő mellett a koreográfus Lénárt Gábor.

Szólisták: Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Csuha Lajos, Dancs Annamari, Dolhai Attila, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Kardffy Aisha, Kocsis Dénes, Lévai Enikő, Laki Péter, Lukács Anita, Oszvald Marika, Peller Károly, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt. Vendégként lép fel Cseh Antal és Rab Gyula.

Előadások: 2018. augusztus 3-4. 20.30

A Budavári Palotakoncerteken augusztus 5-én este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép fel Csárdás! – A Kelet tangója című látványos előadásukkal, amely Budapesten ekkor látható először, s amelynek koreográfusa és rendezője a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán.

# A Budavári Palotakoncerteket – immár hagyományosan – rögzíti a köztelevízió, és az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat záró programjaként kerül képernyőre a Duna TV-n.

#A Budavári Palotakoncertek előadásaira jegyek kaphatók a www.jegy.hu oldalon, az Interticket országos hálózatában, valamint személyesen is a Budapesti Operettszínház jegyértékesítési pontjain.