Ugrás a tartalomra

Diákok ezreit várják a keszthelyi Helikoni Ünnepségekre

A Dunántúl 128 középiskolájából mintegy 3300 diák 300 kísérővel érkezik Keszthelyre a jövő hét végén, a kétévente sorra kerülő Helikoni Ünnepségek idei versengésére.

    A csaknem 200 éves hagyományokkal rendelkező tehetségkutató fesztiválon a dunántúli középiskolások 18 művészeti kategóriában mérik össze tudásukat. Minden valószínűség szerint felejthetetlen élmény a rendezvényen résztvevő valamennyi kórus közös éneklése, valamint a Nagy Versmondás, amelynek keretében szintén több ezren szavalják együtt Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét - tájékoztatta az MTI-t Osvald Bálint, a szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány ügyvivője.
    A csütörtöki és pénteki versenyprogramban hat helyszínen több mint 500 produkciót láthatnak az érdeklődők, a fellépőket helyszínenként három-négy fős zsűri értékeli, a kategóriák fődíjasait a szombat délutáni gálán hirdetik ki. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, művészeket sikerül megnyerni zsűritagnak, idén olyan nevek szerepelnek köztük, mint Matuz István, Balázs Árpád, Agócs Gergely, Bencze Ilona, Ungár Anikó vagy Szálinger Balázs.
    A versenyprogramokkal párhuzamosan versenyen kívüli fellépéseken, író-olvasó találkozókon, kiállításokon és filmvetítéseken vehetnek részt a fiatalok. Az esti órákban koncertekkel, táncházzal, diszkóval biztosítanak a szervezők kikapcsolódást a fiataloknak. A 2014-es év sztárvendégei a Kávészünet és a 30Y zenekar, valamint Szalonna és Bandája.
    Osvald Bálint kifejtette: a Helikoni Ünnepségek nonprofit rendezvény, valamennyi programja díjmentesen látogatható. A szervezést a Helikoni Rendező Bizottság irányítja, a lebonyolításában közel 600 önkéntes és több mint 20 helyi intézmény vesz részt. A Helikonra érkező diákok 6000 vendégéjszakát jelentenek a környéken, és három nap alatt 15 ezer adag ételt fogyasztanak el.    
    A Helikoni Ünnepségeket gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg először a helybéli gimnázium, Európa első agrár felsőoktatási intézménye, a Georgikon, illetve a zeneiskola tanulóinak, továbbá a kor jeles dunántúli íróinak, költőinek részvételével, mint Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, újbóli megrendezésükre a 20. század első felében tettek először kísérletet, de az 1921-es és az 1932-es nagyszabású eseményeknek hosszú ideig nem volt folytatása.
    A hagyományt 1958-ban, az ünnepségek 140. évfordulóját követően három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére sikerült feléleszteni. Az 1990-es évekig tartó időszakban a rendezvény többször is átalakult, azóta a város által létrehozott alapítvány a szervezője. A modern kori Helikonok olyan, ma is ismert művészek egyik legelső megmérettetésének a színterei voltak, mint Vukán György és Oszter Sándor, vagy később Bödőcs Tibor, Tóth Gabi és Tóth Vera.  (MTI)