Ugrás a tartalomra

Három író képviseli Magyarországot a lembergi könyvfesztiválon

A Donau Lounge című irodalmi program, azaz a bécsi Collegium Hungaricum regionális kulturális kezdeményezése szeptemberben az ukrán Lemberg város Nemzetközi Könyvfórumára látogat. Magyarországot három író képviseli majd.

A 2014. szeptember 10. és 14. között Lembergben sorra kerülő Donau Lounge ukrán, osztrák, német, szlovák, horvát és magyar írókat vonultat fel. A magyar szereplőket egy motívum mindenképpen összeköti: Mindegyiküknek szívügye a pécsi Zsolnay Negyed írói ösztöndíjas programja, hiszen Csobánka Zsuzsa és Darvasi László ösztöndíjasok voltak Pécsett, Méhes Károly pedig e rezidens program gazdája a Mecsekalján. Tovább színezi ezt az európai művész-mobilitási szálat, hogy a lembergi Donau Lounge egy román és egy ukrán résztvevője, Daniel Banulescu és Ostap Nozhak, szintén Pécs vendégszeretetét élvezték a közelmúltban. Az pedig már igazi bónusznak számít, hogy Lemberg és Pécs testvérvárosok, s talán épp az ilyen együttműködéseknek köszönhetően a partnervárosi kapcsolatok is új tartalommal tölthetőek meg.

A bécsi magyar kulturális intézet 2012-ben indította újtára ezt a sorozatot, amely kifejezetten a Duna-térség nemzetközi könyvvásárain hoz létre irodalmi-beszélgetős fórumot a régió íróinak, költőinek és történészeinek a részvételével. Az Európai Unió Duna Régió Stratégiáját kézzelfoghatóvá tevő Donau Lounge rendezvényeken a térség könyves újdonságaiból válogatnak a szervezők, de nagy hangsúlyt fektetnek olyan, a térség szempontjából különös jelentőségű tematikus évek párbeszédes megvitatására is, mint az I. világháború kitörésének 100. vagy a közép-kelet európai rendszerváltás(ok) idén esedékes 25. évfordulója.

A Donau Lounge két évvel ezelőtt a BUCH WIEN Nemzetközi Könyvvásáron debütált, s azóta nagyszabású nemzetközi kooperáció keretében igazi Duna-régiós programmá nőtte ki magát: 2013-ban Bécs mellett Lembergben és Marosvásárhelyen vendégszerepelt. A lembergi ízelítő eredménye lett az idei meghívás: immáron a Nemzetközi Könyvfórum kiemelt programjaként. 2014-ben a rangos bukaresti Bookfest következett, majd Lemberg után újra Bécs fogja zárni az évet.

Csakúgy, mint az összes eddigi Donau Lounge, a lembergi hangsúlyos részvétel magyar részről a Publishing Hungary program nagyvonalú támogatásának köszönhető, amelynek keretében a fellépő magyar szerzőktől rövid ukrán fordítások is születhettek Engel Natália tolmácsolásában.

A Donau Lounge program egyik legfontosabb célja, hogy aktív magyar kezdeményezésre őszinte és szerethető kulturális platformot teremtsen a dunai országoknak, amelyben a nagy kulturális kohéziós erőt a Duna mint örök metafora hivatott szimbolizálni. Ahogyan a 2013-as bécsi Donau Lounge egyik szlovák résztvevője, Peter Zajac professzor fogalmazott „maguk a közép-európai kulturális és történeti félreértések a Donau Lounge segítségével maguk is félreértésekké válnak”.