Ugrás a tartalomra

Visszakerült helyére az egri Dobó-szobor

Péntek délelőtt visszaemelték eredeti helyére Dobó István felújított szobrát az egri Dobó téren.

    Schütz Zoltán restaurátor az MTI-nek felidézte: Stróbl Alajos 1907-ben felállított, a várvédő Dobó Istvánnak emléket állító 2,5 tonnás kompozícióját februárban szállították el restaurálni.
    Első lépésként homokfújással letisztították a szobor oxidált felületét, majd a sérült részeket hagyományos, poncolásos módszerrel kijavították, az átcsiszolást követően pedig kénmájjal patinázták a műalkotást. Megerősítették a szobor kisebb részeit tartó rögzítéseket, és gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről is.
    Schütz Zoltán elmondta: elkészültek a korábban szintén a Dobó tér állt másik szoborcsoport, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1967-ben felállított, Végvári vitézek elnevezésű alkotásának felújításával is. Ez a kompozíció azonban nem a megújuló Dobó térre kerül majd vissza, hanem az annak szomszédságában kialakítandó Végvári Vitézek terén fogják felállítani.
    Az Egri Városfejlesztési Kft.-től kapott tájékoztatás szerint a két szoborcsoportot a történelmi belváros mintegy 5,5 milliárd forintos, jelenleg is zajló rehabilitációs programjának részeként újították fel. A restaurálás összköltsége közel 35 millió forint volt.

 

(MTI)