Ugrás a tartalomra

Pályi András

Pályi nem felhőtlen szórakozás, szükséges rákészülni. Az Éltem után a kedves felkészületlen olvasó néhány percig nemigen kap levegőt, mások a magasságok, ritkább a levegő. Pályi a zordon hús barokk írója.

 

 

Pályi András

 
A ritka író. Talán az Éltem olvasása közben, vagy utána találtam valami vonatkozó szövegben, hogy Pályi évente ír egy elbeszélést, meghökkentően lassú tempó. Már a 89-es Kövek és nosztalgia is időzítve került a levevős polcra, rég kiderült, Pályihoz hangulat kell.
Később tudom meg, hogy eltérített drámaíró. Huszonegy évesen mutatják be Pécsett Tigris című drámáját, le is tiltják, ahogy kell, a korbácsos ember nevét meg kell említeni, hadd szóljon: a neve Thiery Árpád. De a mögöttes történetben felbukkan Pándi Pál is (1963-at írunk, az ember esze megáll, hogy egy 21 éves író drámája egyáltalán eljuthat a bemutatóig, hogyan bizonyíthatta 21 éves korára a töretlen párthűséget, az Eszme iránti elkötelezettségét, itt valakik nagy hibát követtek el, annyi bizonyos, az elvtársak nem tűrhetik a lazítást, a figyelmetlenséget, amikor nyugaton a helyzet csak fokozódik és fokozódik).
A drámaíró tevékenységre vonatkozó kérdésre azt válaszolja: "De írtam. Csak nem mutatták be. A Vígben ráadásul Latinovits játszotta volna. Elolvasta, szerette, úgy tudom, amikor fölmondott, többek közt a Csupa napfényre is hivatkozott – ez a darab címe -, mondván, ha azokat a szerepeket, amiket értelme volna eljátszania, nem játszhatja, akkor miért van ő itt. Ez a Latinovits-mondat a legmagasabb kitüntetés, amelyben drámaíróként részesültem, máig büszke vagyok rá." Jó volna látni, legalább olvasni ezeket.
Pályi nem felhőtlen szórakozás, szükséges rákészülni. Az Éltem után a kedves felkészületlen olvasó néhány percig nemigen kap levegőt, mások a magasságok, ritkább a levegő. Pályi a zordon hús barokk írója.
Másként fogalmazva: a barokk hús zordon írója.
Onagy Zoltán
 
Pályi András, Budapest, 1942. december 1., író, műfordító.
Művei:
1978 Tiéd a kert (elbeszélések)
1988 Éltem (kisregények)
1989 Kövek és nosztalgia (elbeszélések)
1992 Egy ember kibújik a bőréből (színházi esszék)
1996 Éltem – Másutt – Túl (kisregények)
1998 Suszterek és szalmabáb (lengyel vonatkozású esszék)
2001 Provence-i nyár (elbeszélések)
2002 Képzelet és kánon (esszék)
2003 Megérkezés (regény)
2004 Múlás és maradás (rádiókritikák)
2007 A kerület órái (tárcák, novellák)
2010 Az én határain
 
Díjai:
1991 Lengyel Kultúráért érdemérem
1997 Krúdy Gyula-díj
1999 Pro Literatura-díj
2000 a Lengyel Köztársaság lovagi keresztje
2001 a ZAIKS műfordítói díja
2001 Füst Milán-díj
2004 József Attila-díj
2007 Budapestért Díj

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.