Ugrás a tartalomra

A költészet trendi

0 Ft
A költészet trendi – antológia

Több mint háromszáz diák küldött pályamunkát A költészet trendi című, középiskolások számára meghirdetett pályázatunkra. Tehetséges fiatalok a Kárpát-medence minden szegletéből – Budapesttől Marosvásárhelyen és Csíkszeredán át Szabadkáig – jobbnál jobb művekkel bizonyították, hogy az irodalom izgalmas, olvasni jó, a költészet valóban trendi.

Szelfik készültek Ady Endrével, József Attilával, Zrínyi Miklóssal, Krúdy Gyulával és Arany Jánossal, képzelt párbeszédek Jókai Mór Timár Mihályával és Bulgakov Mesterével, találkoztunk a görög istenekkel a bevásárlóközpontban, és Kölcsey Ferenc kis híján párnacsatába keveredett egy diáklánnyal.

A jövő prózaíró nemzedékével nem lesz gond, ha ilyen fantáziával, karakterformáló tehetséggel, humorral és mesélőkészséggel rukkolnak elő már tizenévesen. A díjnyertes prózaírók javarészt történetközpontú novellákra, pörgős dialógusokra törekedtek, ami arra utal, hogy a posztmodern szövegirodalom és az öncélú, naplószerű vallomások kora lejárt, valami egészen más, újszerű készülődik a láthatáron.

A költőket inkább a szerelmi téma, az emlékezés aktusa, az énkeresés kötötte le, de akadtak ironikus-humoros megközelítésű művek és tájversek is. A fiatalok közül többen már publikáltak irodalmi folyóiratokban, vagy részt vettek valamilyen tehetséggondozó táborban, műhelyen. A versekből kiviláglik, hogy lehet a 21. században a tájról, az énről, a szerelemről, az időről úgy írni, hogy ne legyen elcsépelt, mondjon újat, mozdítson ki a komfortzónánkból, rázzon fel a fásultságból. A költészet és a filozófia nagy témái mindig aktuálisak maradnak, és bár igaz a mondás, miszerint nincs új a nap alatt, az antikvitás óta csak ismételjük, újraírjuk azt, amit Szapphó, Vergilius, Dante, Horatius és sokan mások elmondtak, mégis lehet hitelesen, a mai kor nyelvén beszélni ezekről a nagy témákról is.

Antológiánkban a pályázatra benyújtott alkotások legjavát olvashatják szerkesztett, szöveggondozott formában.

 

Varga Melinda

 

Raktáron
Csatolmány Méret
A költészet trendi – antológia 1.34 MB

8 votes with an average rating of 3.4.