Ugrás a tartalomra

Augusztus 20-án díjmentesen látogathatóak a Műcsarnok kiállításai!

HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon
 
2024. május 11. - szeptember 15.
A Műcsarnokban jelentős szakmai- és közönségérdeklődés mellett, ötesztendős ciklusokban mutatkozhatnak be az egyes művészeti ágak. 2024-ben újra az építészet kerül reflektorfénybe. A HelyiÉrték címet viselő III. Építészeti Nemzeti Szalon együttgondolkodásra hív. Az elmúlt öt év hazai és határon túli építészetét összegző, a szigma jelölést logójául választó kiállításon a látogató korunk legfontosabb kihívásaihoz kapcsolódó, aktuális kérdéskörök szerint csoportosítva ismerhet meg különböző építészeti gondolatokat. A jelen körvonalaiban az urbanisztikai léptékű jel-épületek mellett több aspektusból is megvilágításba kerül az építészet és a közösségi-kulturális identitás viszonya, nem feledkezve meg a kis léptékű, de annál fontosabb, katalizáló erejű beavatkozásokról. Önálló egységet képvisel a jövő kérdéseit érintő és a korszellem indikátoraként szemlélhető két, kiemelt témakör: az oktatási-nevelési intézmények és a lakóházak építészete. Az épített örökség helyzetét feltáró szekció a múlttal való együttélés lehetőségeit járja körül az identitás és a továbbörökíthető közösségi emlékezet szemszögéből. A kiállítási tér végpontján kap helyet az építészeti gondolkodás mint alkotói folyamat szimbolikus leképezése: válogatás skiccekből, rajzokból, látványtervekből, melyek művészi illusztrációkként a legjelentősebb hazai és nemzetközi pályázatokra készült építészeti víziókat is bemutatják. Az apszisban kialakított közösségi tér a párbeszéd, a szakmai közélet helye, hátterét a vizsgált fél évtized hazai építészeti könyvtermése adja. A művészi épületfotók az egyedi történetmesélés eszközeivel az épületek új arcát tárják elénk, betekintést adva az anyag mögött meghúzódó emberi történetekbe, az építészet humán dimenzióiba, rávilágítva arra, hogy egy épület „helyiértékét” a használó közösség igazolja vissza napról napra. Nem más, mint e közösség iránti felelősség az építész legfőbb feladata, különösen az elmúlt időszakot meghatározó járvány, a háború és a klímaváltozás metszetében.
    
CSETE | Csete György, Csete Ildikó, Pécs Csoport
 
2024. május 17. - szeptember 15. 
Csete György építész (1937–2016) és felesége, Csete Ildikó textilművész (1940–2018) kiállítása feltárja a két alkotó munkásságának sajátosságait, elemzi művészetük kötődését az organikus építészeti felfogáshoz és koruk modern építészetéhez, művészetéhez.
Csete György munkásságának alapeszméje a magyar anyanyelvű építészet keresése volt, amely a technicizált és uniformizált XX. század végi építészet elleni lázadást jelentette.
Csete Ildikó a gödöllői művésztelepen keresztül a kalotaszegi népművészethez, a 1970-es évek finn iparművészete révén pedig az európai modernitáshoz kapcsolódott.
Az 1971 és 1978 között – Csete György vezetésével – működő Pécs Csoport építészeinek korabeli legfontosabb munkáit is felvillantja a kiállítás.
    
KÓS 140 | Kós Károly műhelye
 
2024. május 24. - szeptember 15.
A tárlat Kós Károly eredeti tervei, házainak archív fotói, kortárs ábrázolások és dokumentumok segítségével mutatja be a fiatal építésztehetség korai remekműveit: a budapesti Állatkertet, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot vagy a zebegényi Havas-Boldogasszony római katolikus templomot.
A két világháború között sztánai otthonából, a Varjúvárból több műfajt érintő közösségszervezéshez kapcsolódó víziói és eredményei is megjelennek a tárlaton korabeli publikációkkal, saját írásaival kiegészítve a tárlaton.
Az életmű tervei és épületei felmutatják: Kós Károly számára az erdő és a falu, a természet és az ember kettős metafora. A modern előtti egyik utolsó kézműves kísérlet, amely művészi megfogalmazásban máig hatóan figyelmeztet arra, hogy a világ nem külön a természet és külön az ember összege, az ember éppen hogy az univerzum szerves része. És utóbbit az ember csak a természet tiszteletével tarthatja fenn.

Augusztus 15., csütörtök 17.00
Simon Magdolna művészettörténész, a kiállítás társkurátora és Győr László műgyűjtő tárlatvezetése
A KÓS 140 | Kós Károly műhelye című kiállításon száznál is több mű, fotó, írásos dokumentum, könyvritkaság szerepel Győr László Kalotaszegre koncentráló gyűjteményéből. Ezen a vezetésen a Kós Károly-életmű gyűjtésének izgalmas, egyéni szempontjaival is megismerkedhetünk.
Belépés: aznapi kiállítási jeggyel
Vendégeket regisztrációhoz kötötten, korlátozott számban tudunk fogadni a programon.
Regisztráció: eri.ildiko@mucsarnok.hu
    
Megélt? terek | Vásárhelyi Antal kiállítása
 
2024. június 14. - augusztus 25.
Vásárhelyi Antal elképzelt, szakrális vagy titkos terei, ábrázolt kompozíciói egyszerre láttatják a természet és a geometria tökéletes formáit, a teljességet és a részleteket, modellezve a világmindenséget. A letisztult struktúrák alapja a szigorú, mértani pontossággal kiszerkesztett felépítés. A sokszorosan tagolt, tökéletes precizitással megtervezett, szimmetrikus vásznakon és grafikákon az aranymetszés szabályszerűségei teremtenek harmóniát, képviselve az örök értékeket. Az egyedi technikákkal alkotott munkákban gyakran egymást fedve jelennek meg a felülről vagy belülről megmutatott alaprajzok, a mélységek, magasságok és a különféle dimenziók. Az eltérő perspektívából láttatott terek, a semmibe, mégis a mindenségbe vezető lépcsők, rámpák, gúlák, boltívek, kupolák, ablakok és ajtók mindig újabb értelmezési lehetőségeket nyitnak meg. Az eszményi idomokból, a platóni testekből: a négyzetből, a körből és az egyenlő oldalú háromszögből kiinduló formák a szakrális terek isteni attribútum jelölői lesznek. A körzővel és vonalzóval ábrázolt Teremtő egyszerre alkot és igazgat, miközben tervez és formál.

Műcsarnoki pop up kiállítások a Budapest Jazz Clubban
A kortárs vizuális kultúra központjaként jegyzett Műcsarnok, valamint a hazai jazz-élet epicentrumaként számon tartott Budapest Jazz Club szoros együttműködésében megvalósuló POP-UP kiállítássorozat első állomásán a hetvenötödik életévében járó, mégis rendkívüli energiával és lendülettel alkotó Vásárhelyi Antal műveivel találkozhatunk. A BJC-ben kiállított képek egyszerre láttatják a természet és a geometria tökéletes formáit, az eltérő perspektívák, a semmibe, mégis a mindenségbe vezető lépcsők, rámpák, gúlák, boltívek, kupolák, ablakok és ajtók mindig újabb értelmezési lehetőségeket nyitnak meg. A gyakran szürreális terek alaprajzai egyszerre elképzeltek és idealizáltak, ám perspektivikus ábrázolásuk mindig magában hordozza a valószerűség elemeit is. Vásárhelyi Antal kiállítása a Műcsarnokban augusztus 25-ig látható, míg az ezzel párhuzamosan futó, ingyenes “szatellit-kiálítás” a Budapest Jazz Clubban augusztus 30-ig látogatható.
     
Feltakarás | Géczi János dekollázsai
 
2024. július 19. - október  6.
Géczi János az utolsó polihisztorok egyike. A biológusként végzett, művelődéstörténészként és antropológusként is jegyzett alkotót a szélesebb közönség elsősorban íróként, költőként tartja számon, de a képzőművészeti-vizuális nyelvvel való kísérletezése (kezdetben a szépirodalommal szorosan összefonódva, idővel magának önálló érvényt szerezve) is több évtizedre nyúlik vissza.
Dekollázsainak alapanyagai az időnek és az emberi beavatkozásnak köszönhetően roncsolt óriásplakátok, eredeti funkciójuktól megfosztatott, több rétegben felülragasztott, hámló-foszló, talált (lopott!) felületek, amelyeket minimális beavatkozással, tépéssel, visszaragasztással alakít művekké.
Ezekben a munkákban egyszerre van jelen az eltakarás és a feltárás mozzanata.

Művészetpedagógiai foglalkozások Géczi János Feltakarás című kiállításában

Csak lazán! Csoportos művészeti foglalkozás felnőtteknek
Bontsuk ki!
A felszólítás sok mindenre vonatkozhat, egyszerű és komplikált dolgokra egyaránt, például egy csomagra, de akár egy gondolatra is. Ezen a foglalkozáson saját belső képeinket „csomagolhatjuk” ki egy különleges technikával: nyomtatott papírok felhasználásával hozunk létre képet. Ez kicsit hasonlít a kollázskészítéshez, miközben különös figyelmet fordíthatunk az építkezés, roncsolás és újrateremtés hullámzásából kialakuló belső folyamatokra. Ha mélyen beleengedjük magunkat a képkészítés sodrásába, ezek a folyamatok szinte automatikusan jelenítik meg áramló gondolatainkat, a körülöttünk lévő világ vizuális túlreprezentáltságából kialakított képünket. Mindezt azáltal tehetjük meg, hogy közösen felfedezzük, körbejárjuk Géczi János Feltakarás című kiállítását.

Alkoss te is! Csoportos művészeti foglalkozás fiataloknak, iskolai csoportoknak
Papírhegyen innen, tépésszéleken túl
Kalandos, színes papírtájak, gleccserek, völgyek és hegyek, és még mennyi minden belelátható Géczi János dekollázs képeibe! Fejtsük fel az elrejtett fura lények történetét, álcázzuk magunkat, simuljunk a környezetbe. Így megfigyelhetjük – talán csak egy árnyéksuhanásnyi pillanatra –, hogy kik és mik rejtőznek a képeken. Készítsünk szereplőket, akik a tökéletes rejtőzésre törekednek! Hogy milyen kalandok történnek velük, azt közösen fogjuk kitalálni.
Elfedés vagy feltárás
A foglalkozásra jelentkezők a művészeti gesztusok közül az elfedés és feltárás megközelítéseit vizsgálhatják Géczi János munkáin keresztül. A közös gondolkodás mellett a résztvevők elkészítik saját munkáikat, beépítve saját „feltárásaikat” és „elfedéseiket” az önálló alkotásaikba. A művek elkészítése segít a diákoknak abban, hogy a vizualitás eszközeivel fejezzék ki gondolataikat és érzéseiket.

Csoportoknak kérhető külön foglalkozás,10 főtől: időtartama 90 perc, ára 1200 Ft/fő.
Jelentkezés: schopp.ildiko@mucsarnok.hu
ÉVES BELÉPŐ ISKOLÁK RÉSZÉRE
Az iskola nevére szóló kártya a megvásárlástól számított 12 hónapig biztosít korlátlan belépési lehetőséget a MŰCSARNOK, a MŰCSARNOK#Box és a MŰCSARNOK Kamaraterem kiállításaira.
Kedvezményes áron, diákonként 7000 forintért.
A kártyával a múzeumpedagógiai programokon való részvétel ingyenes!

Kedvezmény és nyereményjáték a Műcsarnokban!

Kellemes, hűtött terekkel és kedvezményekkel várjuk látogatóinkat a Műcsarnok kiállítótereiben!
 
"Szalon szerda"
2024. augusztus 7. – augusztus 28. között szerdánként a nyugdíjas látogatóink számára ingyenesen látogathatóak kiállításaink.
A kedvezmény igénybevételéhez nyugdíjas igazolvány felmutatása szükséges, más kedvezményekkel nem vonható össze. A kedvezmény a kiemelt programokra nem vonatkozik.

Nyereményjáték
Június 28. és szeptember 10. között közönségszavazást szervezünk a HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon. Arra invitáljuk a tárlat látogatóit, hogy jelöljék meg a nekik legjobban tetsző három kiállított építészeti projektet.
A szavazók, illetve a hírlevélre feliratkozók között éves Műcsarnok belépőt sorsolunk ki.
 
Zenélő Budapest koncertek idén is a Műcsarnok teraszán!
Utolsó hétvége!
péntek - vasárnap délelőtt 11:00 és 11:30 órakor
 
Augusztus 9., péntek: Hangulat koncertek: Magyar romantika - Káldi Kiss András és a Con Fuoco kvartett műsora, közreműködik Bacsó Kristóf szaxofon improvizációk
Augusztus 11., vasárnap: Népszerű klasszikusok - közreműködnek a Zenélő Budapest kamaraegyüttesei

Forrás: Műcsarnok