Ugrás a tartalomra

Bécsben debütált Mundruczó Kornél Látszatélet című előadása

Mundruczó Kornél Látszatélet című legújabb előadásának világpremierjére május 21-én, a Bécsi Ünnepi Hetek keretében került sor.

Mundruczó Kornél legújabb rendezése, a Látszatélet, új utat jelöl ki a Proton Színház életében. Az előadás középontjában emberi sorsokra koncentráló intim duettek állnak.  A bécsi közönség nem először találkozik a Proton Színház színdarabjaival, ugyanis 2009-ban a Frankenstein-terv, 2011-ben a Nehéz istennenek lenni szerepelt a fesztiválon, 2012-ben pedig itt mutatták be a Szégyent.

Az idei programban olyan neves alkotók előadásai láthatók még, mint Oskaras Korsunovas, Christoph Marthaler, Pippo Delbono, Simon McBurney vagy Frank Castorf.

Bécs után Oberhausenbe, Wiesbadenbe, Drezdába, Berlinbe és Lille-be utazik a Látszatélet, melyet Budapesten legközelebb 2016. december 8-10. között az előadás magyar koprodukciós partnere, a Trafó tűzi műsora.

Látszatléletben két anya-fia kapcsolatot látunk egy mágikus lakás terében egymásra tükröződve. Egy roma nő (Monori Lili) és identitását maga mögött hagyni próbáló fia (Jéger Zsombor), egy egyedülálló anya (Láng Annamária) és gyermeke (Kozma Dáriusz/Gerendás Ruben), valamint a történeteiket összekötő férfi (Rába Roland). Mindannyian látszatéletet élnek.

Az Ágh Márton tervezte, már-már élővé váló monumentális díszletben látható előadás felveti az örökérvényű kérdést, hogy vajon magunk választjuk sorsunkat, vagy eleve elrendelt életutakat járunk be? A produkció messze túlmutat aktuális politikai és társadalmi kérdéseken, a hangsúly az emberségre és a szokásjoggá vált igazságtalanságra kerül.