Ugrás a tartalomra

Elsőkönyves délután a Látónál

Tamás Kincső

Elsőkönyves délután a Látónál

A Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztői öt elsőkönyvest mutatnak be november 11-ikén, péntek délután a G. Caféban a 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében.

12,00
TAMÁS DÉNES: MINDEN EGÉSZ (Lector Kiadó). Beszélgetőtársa: Láng Zsolt
„Akármiről ír Tamás Dénes – hegyi túráról, Budapest elromlásáról, dzsesszről, gerincsérvről, térről, időről, levegőről, folyóparton söröző öregekről –, ugyanarról az egyetlen legyőzhetetlen erőről beszél, ami ellen esélytelenül küzdünk mindannyian, az ürességről – ami ellenfélnek mégis nagyszerű.” (Kemény István)

13,00
LÁNG ORSOLYA: BORDAKÖZ (Erdélyi Híradó). Beszélgetőtársa: Kovács András Ferenc

"Ahogy elomlani tűnnek, habár kíméletlenül pontosra húzva megfeszülnek a sorok, ahogy a képsorok, képvesztések, az apró képek rejtett balladái hosszú versekké állanak össze, mintha történésekké válnának, ahogy megtörténnek a szavak, szerelmek és egyéb szerepcserék nyitott könyvben, szemekben, felnézett világban, ahogy a pillantás, a figyelem közelre távolítja, vágja, tagolja versek beláthatatlan anyagát – szép billegtetésben, titkos lebegtetésben, ahogy a lét szürrealista kamerái pásztáznak hűvös posztokat, tájat, játékot, arcokat, megosztott hiányt, félmosolyt, beszédbe foszló dallamot, ahogy szín és hang földereng, hordozható lesz, hallható, ahogy Láng Orsolya, és amiképpen verseket ír." (Kovács András Ferenc)

14,00
KÁNTOR PÉTER: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből (Magvető). Beszélgetőtársa: Kovács András Ferenc
"Miért ​​ír egy vérbeli lírikus prózát? Talán azért, hogy kiderüljön, van átjárás a két műfaj között: nem csak epikus költemények léteznek, ugyanígy lehetséges a prózában is költőnek lenni, különösen a rövidprózában. A kötéltáncos épp ezt csinálja: lírikusként egyensúlyozva lépked a próza vaskosabb, sokszínű kötelén. Hol a jelenben, hol a múltban jár, de mégis a ma áll a figyelme centrumában, a mához hajol közel, akkor is, amikor a történetek jelen idejűek, és akkor is, amikor régi emlékeket elevenítenek fel."

15,00
TAMÁS KINCSŐ: A Csinált-patak állatkerje (Mentor Könyvek)
Beszélgetőtársa: Vida Gábor
"A kötet írásaiból a jelen idejű történetek mentén kirajzolódik az etnikailag vegyes lakosságú (magyar, román, cigány) falu világa. Központi alakja a tanyasi életmódot folytató nő, aki megküzd a létfenntartás nehéz, hagyományosan férfias munkáival. Gyerekeivel, a szomszédokkal, falubeliekkel és az őt körülvevő állatokkal való kapcsolata meghatározóvá válik a mindennapokban. A gyerekek frappáns dialógusai által képet kapunk egy tört család legbensőbb életéből. A szellemes narrációja által az olvasó értékes információkat szerezhet különféle házi- és vadállatok természetéről, az állattartás izgalmairól, a kis közösségben élő emberek - az egymásra utaltságból fakadó - különleges viszonyáról."

16,00
LOKODI IMRE: Nekuláj almája (Mentor Könyvek). Beszélgetőtársa: Demény Péter
"A szerző egy különleges, színes világot jelenít meg ezekben az írásokban, s e világhoz idomítja stílusát, amely egyedi, érdekes, minden részletében érdekfeszítő, olykor sejtelmes is. A kötet írásainak témája igen változatos, a történetek jobbára valósághűek, mert a szerző nem kalandozik általa ismeretlen vagy kevéssé ismert területekre. A múlt és a jelen egyaránt érdekli, írásaiban jelentős helyet foglal el a gyermekkor, de ebben nem annyira a gyermektörténetek, mint inkább a felnőttekéi körvonalazódnak jobban, főleg azok, amelyek meghatározóak voltak vagy lehettek arra a korra. A szerző olykori elmélázása, nosztalgiázása nem önmagáért való, eszköze az írások felépítésének, annak a szándéknak, hogy a történetek mindenike, ha lehet, minél nagyobbat csattanjon. És ehhez párosul az a finom irónia is - amely szinte teljes egészében áthatja a szövegeket -, a humánum, a szeretet, az empátia."

A rendezvény támogatói: NKA, Bethlen Gábor Alap