Ugrás a tartalomra

„Európa hiánytalanul" – Beszélgetés a Goethe Intézetben

 
„Európa hiánytalanul" – Beszélgetés a Goethe Intézetben
 
 
A Goethe Intézet április 3.-án, hétfőn 18 órától nyilvános beszélgetést tart „Európa hiánytalanul“ a roma kultúra és művészet feldolgozásáról, és közgyűjteményekben való reprezentációjáról, melyre szeretettel várjuk. Helyszín a Goethe Intézet előadóterme (1092 Budapest, Ráday u. 58.).
 
A Német Szövetségi Kulturális Alapítvány 2015-ben egy európai szintű roma digitális archívum (RomArchive – Digitales Archiv der Roma und Sinti) építésének támogatásába kezdett. A projekt az európai roma kultúra egyedülálló és sokak számára mindeddig ismeretlen világát gyűjteményezi és mutatja be. Fontos küldetése, hogy a meghatározó nemzeti közgyűjteményekkel való együttműködésben minél szélesebb közönséghez jutassa el gyűjteményét.
 
Az április 3-ai beszélgetés, amelyre fontos magyarországi közgyűjtemények vezető szakembereit hívtuk meg, Junghaus Tímea, a RomArchive képzőművészeti gyűjteménye kurátorának előadásával, majd egy rövid pódiumbeszélgetéssel indul. A pódiumbeszélgetés résztvevői: Tatai Erzsébet művészettörténész, (MTA BTK Művészettörténeti Intézet), Szuhay Péter etnográfus (Roma Gyűjtemény, Néprajzi Múzeum) és Székely Katalin művészettörténész-kurátor (OSA). Moderátor: Varga Krisztina. Ezt követően szót kapnak a közönség soraiban helyet foglaló szakemberek is.
 
A beszélgetés kapcsolódó rendezvénye az április 3.-án és 4.-én ugyancsak a Goethe Intézetben megrendezett „Roma-ábrázolások a művészettörténetben” című nemzetközi konferenciának, melynek kurátora Junghaus Tímea, célja pedig a romák művészeti reprezentációjának átfogó, szisztematikus kutatásának megalapozása. A konferencia teljes programja megtekinthető honlapunkon.
 
„A Goethe Intézet álláspontja, hogy az európai kultúra nem teljes a roma kultúra nélkül. Márpedig ez mindmáig kevés figyelmet kapott” – fogalmaz Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója.
Intézetünk igazgatója és az események résztvevői egyaránt szívesen állnak az újságíró kollégák rendelkezésükre. A konferencia előadóinak sorából szeretném felhívni figyelmüket Klaus-Michael Bogdal professzorra, akinek Europa erfindet die Zigeuner. Eine Geschichte von Faszination und Verachtung (Európa feltalálja a cigányságot. Egy megvetéssel vegyes bűvölet története) című könyvét 2013-ban a Lipcsei Könyvvásár Európai Egyetértést díjával ismerték el.
Várjuk április 3-án a Goethe Intézetben!