Ugrás a tartalomra

Hamarosan megnyílik a PIM Divat és kultúra a reformkori Pesten című kiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása a divatlapok és az öltözködés bemutatásán keresztül nyújt bepillantást az 1840-es évek Pestjének sokszínű, forrongó világába, amelynek energiája, kritikus szemlélete és tenni akarása ma is elevennek hat. 

A Pesti Divatlap, az Életképek és a Honderü a divatlapok új nemzedékét képviselték. Több műmelléklettel, gazdagabb tartalommal, szebb külsővel jelentek meg. Bár elsősorban nőket céloztak meg, férfiakhoz is szóltak. Szórakoztattak és formálták az olvasók látásmódját, ízlését, közösségtudatát. Kapcsolódtak a modern irodalmi nyilvánosság és sajtó kialakulásához, a polgárosodáshoz, a nők szerepköreinek bővüléséhez, a hazai iparhoz, a magyar és európai önmeghatározás folyamatához. 

A divatlapok a művelődés részeként fogták fel az öltözködést, amely mindkét nemnél érintette a nyelvi, szellemi és gazdasági önállósodás kérdéseit, valamint kölcsönhatásba lépett értelmiségi, közéleti szerepekkel. A tárlaton látható festmények, grafikák, tárgyak, viseletdarabok és irodalmi szövegek a ruházat társadalmi és kulturális jelentőségét állítják előtérbe.