Ugrás a tartalomra

Kiállítás Marosvásárhelyen a 100 éve született Marx József emlékére

Virtuális kiállítással ünnepli a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Marx József fotóművész születésének századik évfordulóját.

    Az intézmény szerdai közlése szerint a virtuális kiállítás a színház honlapján, a http://www.nemzetiszinhaz.ro/arhiva-teatrului-hu/in-memoriam.html címen érhető el, ahol Marx Józsefnek a marosvásárhelyi színház előadásairól készült fényképeiből látható néhány.
    Marx József marosvásárhelyi fotóművész 1914. április 16-án született az erdélyi városban és ugyanott halt meg 1992-ben. Pályája alatt több mint 1300 kiállításon vett részt, munkáját számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 1961 és 1983 között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mindkét tagozatának szerződéses fényképésze volt. Ő alapította 1953-ban a marosvásárhelyi fotóklubot, amelynek mintájára más erdélyi városokban is hasonló intézmények alakultak.
    Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki a kiállítás kurátora is, úgy véli, hogy a múltban sokan fényképeztek színházi előadásokat, de keveseknek sikerült olyan minőséget létrehozniuk, mint Marx Józsefnek, aki optimizmusával, felkészültségével egy-egy közepes előadásból is remek pillanatokat hasított ki optikájával.