Ugrás a tartalomra

Kontraszt – Hegedűs Ion Andreinek nyílik kiállítása a TAT-ban

2016. február 12-én a többszörös művészeti díjas Hegedűs Ion Andreinek nyílik kiállítása a TAT-ban. A KONTRASZT című kiállítást Kovács Gyula A. grafikusművész nyitja meg. A tárlat 2016. április 24-ig tekinthető meg.

 

A művész korábbi sorozatáról Deák Csillag és Kölüs Lajos írt recenziót. Részlet a cikkből.

"Az Ultima Thule kifejezés mitikus sziget Európa északi részén, de bármely valós vagy elképzelt szigetet is nevezték Thulénak, ami a világ legészakibb pontjának számított. Hegedus Ioan Andrei Izlandra repíti a nézőt, sejtelmes, derengő, ködös, opálosan homályos, színes absztrakt képei reflexiók, belső képek egy tájról. A gejzírek, gleccserek, tűzhányók, aktív vulkáni kráterek, jégmezők, jégbarlangok, havas hegyhátak, gigantikus kanyonok, hatalmas vízesések és világvégi halászfalvak szigetén, a végletek földjén vagyunk. Metsző szél fúj. Nagy tág terek és dermesztő csend. Tiszta levegő és az ég izgalmas színei tágítják tüdőnket, vonzzák tekintetünket. Az időjárás szeszélyes, kiszámíthatatlan, sokszor esik az eső, erősen fújnak a szelek, soha nincs igazán meleg. A fekete-homokos strandon pihenhetsz. A lávamezőt helyenként benőtte a moha, és minden zöld, egyébként fekete. A kövek alján megbúvó erdei tündéreket keressük. A mesét. Az utak mellett ma is látni lehet, hogy a nagyobb sziklákra ajtót és ablakot festenek. Mert bár tündért még senki sem látott, ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének.[1]" http://www.tatartgallery.com/2015/01/deak-csillag-nincs-tundermese-kolu…

Várjuk Önöket a megnyitón, részletek hamarosan a weboldalunkon.

A díjazott alkotóról: http://www.tatartgallery.com/2015/11/hegedus-ioan-andrei-nyerte-el-az-mta.html

HEGEDUS Ioan Andrei

Nonfiguratív festményein a színek árnyalatai vibrálnak. Érzékkel helyezi egymás mellé élénk vonalait, formáit, művei mozgalmasak, dinamikusak és magával ragadóak. Itt-ott felvillanó színkontrasztjaival, uralkodó színakkordjaival és egymásba fonódó, egymásba olvadó, lüktető alakjaival képei súlyosak, ugyanakkor harmonikusak. Az utóbbi időben Izland fantasztikus természeti jelenségei és színvilága inspirálja, amelyet Izland sorozatában rendkívüli érzékkel meg is örökített vásznain.

 

1989-ben született Máramarosszigeten, Romániában. Gyermekkorát szinte végig ott töltötte, majd családjával Budapestre költöztek. Itt kezdte el az általános iskolát is, amelyet Mezőberényben folytatott, és itt kezdte meg grafikai tanulmányait is Papp Zoltán grafikusművésznél. 2009-ben Békéscsabán érettségizett a helyi Művészeti Gimnáziumban alkalmazott grafika – képgrafika szakon, és ugyanebben az évben nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszékére, ahol festő szakirányon végzett 2013-ban, Szabó Tamás, Roskó Gábor és Gál Lehel tanítványaként. 2009-ben és 2012-ben is a Művészeti Diákköri Konferencián III. helyezést ért el, utóbbin festészet, fotó és tűzzománc kategóriában is, s ugyanebben az évben a Magyar Tudományos Akadémia pályázatán a II. díjat is elnyerte. 2010-ben jelen volt a Csongrádi Művésztelep alkotói között, Szegeden 2011 decemberében is volt egyéni kiállítása, emellett pedig számos csoportos kiállításon szerepeltek művei a városban. 2011-ben a III. Kis Képek Nemzetközi Kiállításon vett részt Szerbiában, s ugyanebben az évben a Kortárs Művészeti Kiállításon Rómában. 2014-ben első helyezést ért el a Magyar Tudományos Akadémia művészeti szekciójában, s ugyanebben az évben Egerben, 2015-ben Budapesten, a Tat Galériában, önálló kiállításain szerepeltek művei.