Ugrás a tartalomra

Kortárs klasszikus zenei fesztivál kezdődött a bécsi Collegium Hungaricumban

Intonation - Ungarn címmel kortárs klasszikus zenei fesztivál kezdődött csütörtökön a bécsi Collegium Hungaricumban, ahol magyar és osztrák növendékek valamint magyar művészek álltak színpadra felvonultatva a magyar klasszikus és kortárs zene kiválóságait.

    A kétnapos rendezvény fő célja, hogy a világszínvonalú modern és kortárs magyar zene, valamint különböző generációik alkotásai bemutatkozzanak a bécsi közönség előtt - mondta az MTI-nek Molnár Mária, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, az esemény megálmodója. Hozzátette: a rendezvény a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a bécsi Zene- és Képzőművészeti Egyetem közötti jó kapcsolat és együttműködés révén kapott nemzetközi arculatot.
    A koncerteket Fekete Gyula tervei alapján rendezték meg. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője az MTI-nek adott interjújában elmondta: az európai zeneakadémiák szoros kapcsolatban vannak egymással, közös küldetésük, hogy őrizzék az európai kulturális zenei hagyományokat, ebben a feladatukban nagyon számítanak egymásra. Elmondta továbbá: a művészek egymást erősítik azáltal, hogy bemutatják a saját hagyományaikat.
    Varga Judit, az esemény másik szervezője úgy vélte, hogy a két ország egyetemének más és más az erőssége, mégis a növendékek nagyon sokat tudnak egymástól tanulni. A bécsi valamint a budapesti zeneakadémián egyaránt oktató Varga Judit az MTI-nek kifejtette: a rendezvényen a magyar zeneakadémia erős hagyománya és öröksége találkozhat a bécsi egyetem nemzetköziségével és folyamatos nyitottságával. Tapasztalata szerint a sok különbözőség ellenére a két intézmény diákjai nagyon jól összeillenek és megtalálják rögtön a közös hangot is egymással.
    A kétnapos programsorozat első napjának délutánján a bécsi és a budapesti egyetem hallgatóinak közös koncertje várta az érdeklődőket kortárs osztrák és magyar zenei repertoárral. Felléptek Bánki Berta (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Szőcs Kristóf (zongora) Budapestről, valamint Timotej Kosovinc (gitár), Hristina Susak (hegedű), Andrej Vesel (zongora) és Filip Piczevsky (zongora) Bécsből.
    A csütörtök esti koncerten fellépett Balog József és Ránki Fülöp zongoristák, Károlyi Katalin mezzoszoprán, Osztrosits Éva brácsás, valamint Klenyán Csaba klarinétos a Pulzus Vonósnégyes és az Amadinda Ütőegyüttes közreműködésével. Az esten hallhatóak voltak Kurtág György, Ligeti György, Vidovszky László, Ligeti Lukas és Bartók Béla egyes művei is.
    A kétnapos program összeállításáért felelős Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes vezetője az MTI-nek adott interjújában kiemelte: a magyar kultúrának a kortárs zenében rejlik az egyik legnagyobb ereje, hiszen az országnak olyan zenei hagyománya van, amely a világ élvonalába vitte a magyar zeneművészetet. A fellépések programját aszerint állította össze, hogy a modern zene kapcsolódjon korábbi zenetörténeti korszakokhoz is, hiszen szerinte ha a két kor darabjait együtt mutatják be, akkor ezek a kapcsolódási pontok még jobban tetten érhetők a közönség számára.
    A rendezvényen fellépő Klenyán Csaba klarinétművész a csütörtöki koncertet követően az MTI-nek elmondta: sokszor előfordul olyan, hogy a kortárs zene interpretálása rosszul sül el vagy nem értik meg azt, azonban a bécsi közönség fogadtatása igencsak pozitív volt. "Éreztem végig a figyelmet, ami nagyon inspiráló egy művész számára" - fogalmazott. A bécsi és a magyar növendékek közös előadásával kapcsolatban a Liszt-díjas zenész megjegyezte: korábban még nem volt ilyen kiforrott és jól zajló együttműködés az országok között, azonban ezt most már a gyerek és a diákok is igénylik, komolyan veszik és már fiatal korban is nyitottak bármilyen koprodukciós előadásra.
    Balog József zongoraművész a csütörtök esti fellépést követően arról beszélt, hogy a műsorösszeállítás rendkívüli pluszt adott neki, hiszen a legnagyobb magyar zeneszerzők mutatkoztak be az este folyamán. Az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: a klasszikus zene és a remekművek, ha minőségi előadásban hallhatók, mindig értő fülekre találnak, függetlenül attól, hogy zeneértő a közönség vagy sem. A művész feladata pedig az, hogy fenntartsa ezt az érdeklődést - mondta Balog József.
    Az előadáson fellépő Ránki Fülöp zongoraművész elmondta: azért fontosak az ilyen alkalmak, mert a nemzetközi produkcióban nagyon sok olyan új barátság születik, amely egyébként nem jöhetne létre. Úgy vélte, minden zenét tanuló fiatalnak a lehető legkorábban el kellene kezdenie a kamarazenélést, hiszen ebből lehet a legtöbbet tanulni.
    A programsorozat következő napján, pénteken az Amadinda Ütőegyüttes lép fel Juhász Balázs ütős és Balog József zongorista közreműködésével szintén az intézet épületében. Az Amadinda Együttes ezúttal Ligeti Lukas, Sáry László, Pierre Boulez és Ligeti György műveit adja elő. (MTI)