Ugrás a tartalomra

Különleges műkincseket mutatnak be a lengyelországi Wroclawban

 Különleges műkincsek, köztük az első leírt lengyel nyelvű mondatot tartalmazó középkori Henrik-kódex is szerepel azon a kiállításon, amely csütörtökön nyílik az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő lengyelországi Wroclawban.

    A Wroclaw és az Alsó-Szilézia hét csodája című kiállítás kurátorai sajtótájékoztatójukon elmondták: a cseh és a német kulturális hatásokat is érzékeltető tárlat a városnak és a régiónak az európai műveltségben betöltött szerepét mutatja be. A címben szereplő hét csoda a kultúra hat területét – a nyelvet, a vallást, a művészeteket, a tudományt, az építészetet és a tájalakítást – valamint a hetedik csodaként felfogott alsó-sziléziai kulturális sokszínűséget jelképezi.
    A 1268-ből származó, tavaly az UNESCO világörökségi listájára felvett Henrik-kódex mellett a tárlat többek között idősebb Lucas Cranach  Madonna a fenyők alatt című festményét mutatja be. A 16. században keletkezett alkotást a második világháború után egy német lelkész vitte el Berlinbe a wroclawi székesegyházból. A festményt Lengyelország 2012-ben szerezte vissza.
    A kiállításon első alkalommal lesz megtekinthető annak a levélnek az eredetije, amelyet a lengyel püspökök 1965-ben a német püspöki karnak címeztek, és amely elindította a második világháború utáni lengyel-német megbékélést.
    A tárlat több olyan műtárgyat is bemutat, amelyek Szilézia védőszentje, Sziléziai Hedvig személyéhez kapcsolódnak. A 12. és a 13. század forduján élt fejedelemasszony II. András magar király feleségének, Merániai Gertrúdnak a testvére volt.
    A kiállítás május 14-ig lesz megtekinthető a wroclawi régi városházán. A délnyugat-lengyelországi város 2016-ban a spanyolországi San Sebastián mellett viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.  (MTI)