Ugrás a tartalomra

A Parnasszus Kiadó gondozásában megjelent Pauljucsák Péter első verseskötete

Halálod nulladik évfordulóját ünnepeljük címmel jelent meg a különleges költői hangot képviselő Pauljucsák Péter első verseskötete. A Parnasszus kiadó által publikált könyvben párhuzamos és egymásba ágyazódó valóságok, alternatív igazságok, képzettársításokból kibomló szikraszerepek villannak föl az olvasó előtt. A szövegeket Áfra János, a fiatal kortárs líra egyik meghatározó alakja, az Alföld folyóirat szerkesztője gondozta és szerkesztette.

Megjelent Pauljucsák Péter verseskötete Halálod nulladik évfordulóját ünnepeljük címmel a Parnasszus kiadó gondozásában. A hétköznapokban pszichológusként dolgozó, különleges, egyedi hangon publikáló költő első kötete a 95. Ünnepi Könyvhéten debütált.

„Az élő könnyedén válik élettelenné, az élettelen pedig váratlanul élővé Pauljucsák Péter első verseskötetének szövegfolyamában. Párhuzamos és egymásba ágyazódó valóságok, alternatív igazságok, történettörmelékek, álmok az álomban, képzettársításokból kibomló szikraszerepek villannak fel az olvasó előtt. … Lezárhatatlan bolyongásra hív ez a líra az épített és a természet által adott terek egyformán uralhatatlan környékeire, rejtett járatok és erdők mélyére, amelyekből állatok, emberek, gépek vagy épp csodás lények léphetnek elő bármikor, váratlan események sorozatát indítva el. Anya és apa hullámai közt sodródunk – a teremtő sötét tengeren, amely mindent magába nyel, és az éltető Nap fénynyalábjain, amelyek képesek felperzselni városunkat” – fogalmaz a könyv fülszövegében Áfra János, a fiatal kortárs líra egyik meghatározó alakja, az Alföld folyóirat szerkesztője, aki egyben a kötet szövegeit is gondozta és szerkesztette.

Pauljucsák Péter 1983-ban született, Sárospatakon nőtt fel, jelenleg Veresegyházon él, pszichológus és költő. 2012 óta publikál, közel száz verse jelent meg, elsősorban nyomtatott kiadványokban, többek között a 2000, Alföld, Bárka, Ex Symposion, Hévíz, Műút, Prae, Tiszatáj folyóiratokban. A Fiatal Írók Szövetsége és a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesületének tagja.

A kötet borítóján Csizik Balázs Synthesia 1157 (2023) című munkája szerepel.