Ugrás a tartalomra

„Praesente medico” – orvostudomány és irodalom: A Sziveri Intézet konferenciafelhívása

„Praesente medico” – orvostudomány és irodalom

A Sziveri János Intézet 2024 októberének második felében oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok számára szervez konferenciát Veszprémben, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A végleges helyszínt és a pontos időpontot szeptember folyamán közöljük, a jelentkezők számának függvényében, valamint a velük történő előzetes egyeztetést követően.

Amint azt a konferencia címe is jelzi, a hangsúlyt ezúttal az orvostudomány és az irodalom találkozására fektetnénk, elsősorban a 19–20. századra fókuszálva, de nyitottan fogadjuk a kortárs művekkel kapcsolatos előadásokat is.

Jelentkezni az alábbi témák bármelyikében lehet:

  • Orvosírók és író orvosok a magyar és a világirodalomban, akiknek munkásságában megjelennek az orvostudomány, a gyógyítás vagy épp az orvosetika kérdései (pl. Csáth Géza, Raffy Ádám)
  • Orvos karakterek és alkimista figurák a világirodalom horror klasszikusaiban (pl. H. G. Wells és Dr. Moreau; M. Shelley és Dr. Frankenstein; R. L. Stevenson és Dr. Jekyll; Th. Harris és Dr. Hannibal Lecter)
  • Orvosi és/vagy anatómiai témák megjelenése szépirodalmi szövegekben (pl. M. Bulgakov: Egy fiatal orvos feljegyzései; Kosztolányi Dezső: A rossz orvos; Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül)
  • Orvosi és/vagy anatómiai témák megjelenése naplókban, levelezésekben, hátrahagyott iratokban (pl. Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló„most elmondom, mint vesztem el”. Kosztolányi Dezső betegségének és halálának dokumentumai)

Szállás- és útiköltséget fizetni sajnos nem tudunk, regisztrációs díj azonban nincs! Az előadások szerkesztett változatát online konferenciakötetben tervezzük megjelentetni, 2025 első felében, a Tiszatáj Kiadó gondozásában.

Az előadásokról kép- és hangfelvételt is tervezünk készíteni. 

Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 25.

A jelentkezésekkel kapcsolatban visszajelzést küldünk legkésőbb 2024. szeptember 15-ig.

Jelentkezés témamegjelöléssel és absztrakttal, valamint további információ: konferenciak.sziveri.pannon@gmail.com

Honlap: www.sziveriintezet.com

Facebook: https://www.facebook.com/sziveriintezetpannon

Instagram: sziveriintezet