Ugrás a tartalomra

Sanctum – Pilinszky

A Sanctum sorozat összművészeti estjein a kortárs írók, költők, zenészek, képzőművészek, színészek és gondolkodók a személyes alkotótérbe hívnak közös gondolkodásra. 

Sanctum – ahová a művészet hazajár

II. János Pál pápa művészeknek írt levelében arról beszél, hogy a művész alkotás közben önmagát fejezi ki, művével leleplezi saját személyiségét, ezzel pedig saját lelki fejlődésének talál új dimenziót és sajátos kifejezési formát. A létrejövő alkotások által kommunikál a külvilággal, így a művészet története nemcsak műalkotások, hanem emberek története is. „A művek alkotóikról beszélnek, legbelső titkaikról szólnak, és föltárják azt az igazi szolgálatot, amit a művész a művelődéstörténetnek tett.”

A sanctum jelentése szent hely, ahol a művészet születik. Összművészeti estjeinken a kortárs írók, költők, zenészek, képzőművészek, színészek és gondolkodók ebbe a személyes alkotótérbe hívnak közös gondolkodásra minket. Minden sanctum egyszeri és megismételhetetlen, a meghívott alkotók és a közönség szövetsége, ahol a művészet különböző formanyelvei találkoznak.
Honnan indul, merre tart és miből merítkezik egy alkotó művészete? Hogyan rezonál egymásra az irodalom, a színház, a zene és a képzőművészet? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben egy improvizatív elemeket is tartalmazó színpadi produkció bontakozik a szemünk előtt.

A Sanctum országjárása során a helyi értéket helyezi fókuszba témaválasztása és azáltal, hogy az országos ismertségű alkotók mellett az adott helyszín vagy régió meghatározó kulturális szereplőjét hívja meg a programsorozat egyes helyszíneire. Az érzelmi és lokális kötődések láthatatlan szálakkal fűznek össze minket, amit a közönség is érez. Egészen más szívvel érkezik egy helyre az előadó, ha tudja, hogy így vagy úgy, de hazamegy. A programokat így olyanformán is településre és személyre szabjuk, hogy a meghívott művész kapcsolódjon a választott témához.

Sanctum – Pilinszky

Pilinszky János (1921–1981) költő ezer szállal kapcsolódott Székesfehérvárhoz. A város az egyik fő helyszíne volt Pilinszky János életének, az 1960-as évektől rendszeresen járt ide, és ’80-ban egy rövid időre ide is költözött. A Petőfi Kulturális Ügynökség Sanctumjának augusztus 11-i műsorában ezt a kapcsolódást hangsúlyozzuk vendégeinkkel: Prieger Zsolt és Magyar Bori a 2021-es centenáriumra készítették el Pilinszky és Én című zenés irodalmi előadásukat, mely a kortárs magyar irodalom alapkövét és a hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét viszi közel elektronikával és popzenével az emberekhez.
„Hiszünk abban, hogy a magyar irodalom vitális, pulzáló valóság, amely ha mellőzi a szokásos irodalmi estek kliséit, helyette viszont alkalmazza a kor populáris kultúrájának zenei, kommunikációs eszközeit, életre szóló hatást gyakorolhat a befogadóra” – fogalmazta meg gondolatait Prieger Zsolt.
A két fellépő mellett a program vendége lesz a székesfehérvári Bakonyi István író, magyartanár, irodalomtörténész is, aki jelen volt Pilinszky utolsó nyilvános szereplésén. Ez a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában történt, ahol Pilinszky 1981-ben, Bartók Béla 100. születésnapja alkalmából vendégeskedett. Az esemény után két hónappal Pilinszky János elhunyt. Bakonyi – az egykori magyartanár – személyes kötődését és az utolsó szereplés emlékét is megosztja a közönséggel.

Műsorvezető: Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai programjainak vezetője
Résztvevők: Magyar Bori énekesnő, Prieger Zsolt zenész, Bakonyi István író, magyartanár, irodalomtörténész
A Sanctum segíti az elmélyülést, a megérkezést a felismerésbe, hogy mi vagyunk saját kortársaink.

Facebook-esemény:

https://www.facebook.com/events/2283341065334879

Helyszín és időpont:
Székesfehérvári Városháza Díszterme
2024. augusztus 11. (vasárnap) 16:30 - 18:00

Forrás: port.hu