Ugrás a tartalomra

Szentmártoni János: folytatódik a fiatalítás az Írószövetségben

További fiatalítást, a nemzetközi kapcsolatok erősítését ígéri a szombaton újraválasztott Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki kiemelte: egyensúlyra törekednek a továbbiakban is.

    Szentmártoni János felidézte: a szombati közgyűlésen jelen volt Halász János kulturális államtitkár, aki hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány kifizeti a Bajza utcai székház tulajdonosának, a VI. kerületnek a Magyar Írószövetség tartozásait, majd csereingatlannal váltja ki az augusztusban műemléki védettséget kapott épületet.
    Közel 30 millió forint tartozása van az Írószövetségnek, ami azután gyűlt össze, hogy 2012 elején lejárt a tízéves ingatlanbérleti szerződés, amelyet az akkori kormány előre kifizetett - idézte fel az előzményeket az elnök. Reményeik szerint 2014 elején már elkezdődhetnek a tárgyalások a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel arról, hogy milyen formában kerüljön az Írószövetséghez a Bajza utcai épület általuk használt része - tette hozzá.
    "Mi azt szeretnénk, ha tulajdonosok lennénk, noha tisztában vagyok azzal, hogy ennek egy műemléki épületnél vannak kockázatai" - mondta Szentmártoni János. Szerinte számos rekonstrukció vált halaszthatatlanná, ezek közül az elektromos hálózat felújítása a legégetőbb, de szükség van a fűtéstechnika korszerűsítésére, a szigetelés rendbetételére is a gazdaságosság jegyében.
    "Fontos lenne elvégezni a homlokzat tatarozását is, hiszen eddig csak a tűzoltásra futotta az életveszélyessé vált elemek megerősítésével" - tette hozzá.
    Az elnök szólt arról is, hogy az Írószövetség tagsága nemcsak neki, hanem az új generációknak is bizalmat szavazott a szombati közgyűlésen, hiszen az 56 tagú választmányba 17 ötvenévesnél fiatalabb alkotó került be. Megjegyezte, hogy a szövetségnek jelenleg mintegy 900 tagja van, a többség az idősebb korosztályba tartozik.
    Felidézte, hogy a tagságtól egyetlen kritikát kapott: volt, aki szerint túl nagy teret kaptak a fiatalok az idősebbek rovására. "Ez szerintem nem jogos kritika, hiszen mindig egyensúlyra törekedtünk. Tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyan programok, feladatok, amelyekkel a mestereket kell megbízni, hiszen csak nekik van meg az ehhez megfelelő tudásuk" - jelezte. Ugyanakkor folytatni szeretné a fiatalítást is, hiszen - mint fogalmazott - az ő nemzedéke immár hidat képez a legidősebbek és a legfiatalabbak között.
    A következő ciklus feladatai között említette a kapcsolatok erősítését a felvidéki, a vajdasági és a kárpátaljai írókkal, amit az erdélyi alkotókkal való együttműködés sikere is indokol.
    Fejleszteni szeretné az Írószövetség portálját, amelyen kialakítanának egy 1956-os emlékszobát is történelmi dokumentumokkal, fényképekkel, visszaemlékezésekkel. Az elnök felállít egy digitális munkacsoportot is, amely alapvetően a tagság szakmai tájékoztatását segíti majd elő.
    Az idősebb korosztályra is számít a nemzetközi kapcsolatrendszer fejlesztésére létrehozandó munkacsoportban, szerinte az áttöréshez szervezettebb, átgondoltabb munkát kell végezni a korábbiaknál.
    Az elnök erősítené a kapcsolatot a stratégiai partnerekkel - a Nemzeti Színházzal, a Balassi Intézettel, a Tokaji Írótáborral, a Lakiteleki Népfőiskolával, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívummal -, mert "nem szabad elszigetelődni, szövetségesek kellenek".
    Szentmártoni János szólt arról is, hogy együttműködésre és jó viszonyra törekednek a többi írószervezettel, hiszen bár vannak köztük nézeteltérések, ideológiai viták, a szakma érdekében szükséges és lehetséges az összefogás. Kiemelte: szeretnék a magyar irodalmat "sokszínűbbé" tenni idehaza és a nemzetközi porondon egyaránt.
    Kitért arra is, hogy bár voltak viták a minisztériummal a szakmai középdíjak odaítélését illetően, ígéretet kaptak arra, hogy a jövőben jobban figyelembe veszik az elismeréseket odaítélő grémiumok a szakmai szervezetek javaslatait.
    Az elnök hangsúlyozta, hogy az Írószövetség nemcsak az írók, hanem az olvasók érdekeit is képviseli, Szentmártoni János szerint a szervezetnek az irodalomoktatási segédanyagok elkészítésében is hangsúlyosabb részt kell vállalnia.
    A közgyűlésen Szentmártoni Jánost negyven igen szavazattal, két nem és egy tartózkodás mellett választották meg további három évre az írószövetség élére. A kongresszuson odaítélték az örökös tag címeket Szilágyi István írónak, Czigány György költőnek és Vasy Géza irodalomtörténésznek, a szervezet korábbi elnökének. Posztumusz örökös tag lett Nagy László, Nagy Gáspár, Weöres Sándor és Kassák Lajos.
    Az elnök az MTI-nek elmondta: már 2014 második felében újra átadják a műfordítói életműveket elismerő Hieronymus-díjat, ehhez újjászervezik az azt odaítélő Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriumát. (MTI)