Ugrás a tartalomra

A Tejszobor a Gólyában

Tejszobor a Gólyában

Láng Orsolya Tejszobor című, Margó-díjra jelölt FISZ Könyvek- és az Erdélyi Híradó-sorozat közös kiadásában megjelent prózakötetét mutatják be március 1-én este hat órától a Gólyában. A szerzővel Csutak Gabi beszélget.

Láng Orsolya 1987-ben született, székelyföldi és partiumi nagyszülők unokájaként. Filmrendezésből diplomázott Kolozsváron. Könyvet illusztrál, verset és prózát ír. Jelenleg a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzős diákja, animáció szakon. 2015-ben jelent meg első kötete, a Tejszobor.

A Tejszobor egy találkozás története. Ha Roland Barthes miatt már nem lenne foglalt, a könyv a Beszédtöredékek a szerelemről alcímet is kaphatta volna. Műfaja lírai próza, de csak amiatt, mert a szerelem nem lehet prózai. Megfigyeléseket tartalmaz, az elbeszélés emiatt egyes szám első személyű – amely tapasztalataink szerint mindig jó okot adhat a találgatásokra.

"A villamoson a csuklóban álltam, te az ablak elé ültél. Nem beszélgettünk, néztem fekete harisnyás lábad a fekete pántos cipőben, a sarkán bomlani kezdő varrással, és azt szerettem volna, ha mi ketten úgy lennénk, hogy bármikor megvarrhatnám a holmidat. És néztem fekete kabátodat, mert télen te is, mint a legtöbb ember, feketében jársz. Sosem kellettél volna, ha kelleted magad. Nyakad körül a fekete kendőt nézve szerettem volna, ha mi ketten úgy volnánk, hogy ruhákat vásárolhatnék neked. Egyszer tapintatlanságból felajánlottam durva szövésű, szürke sálam a szél ellen, nem gondolva arra, hogy megbánthatlak ormótlan anyáskodásommal. A villamos ablaka fekete lett az estétől, és te megláttál benne, amikor a folyót nézted. „Azért fordulhatott valaha is rosszra, mert jó volt”, gondoltad. „Csak néznem kell őt, ahelyett, hogy rá gondolnék, amitől csak elmosódik”, gondoltam."

Csutak Gabi 1977-ben született Szatmárnémetiben. 2000 óta Budapesten él. Filozófiából diplomázott, emellett esztétikát és drámaírást is tanult. Prózát ír, fordít, kulturális újságírással foglalkozik. Szövegeit eddig főként a Litera, a Látó, a Műút, és a Tiszatáj közölte. Jelenleg Valaki jött című novelláskötetén dolgozik.

Láng Orsolya Tejszobor című kisregénye egyike volt azoknak a könyveknek, amelyek az utóbbi időben inspirálóan hatottak rá és kérdéseket vetettek fel benne. Ezeknek a kérdéseknek egy részét szeretné majd a Gólya közönsége előtt feltenni.

A rendezvény ingyenes, az NKA támogatásával valósul meg.