Ugrás a tartalomra

Világszerte a híres Il Silenzióval emlékeznek az első világháborúra

Vasárnap világszerte egy időben szólaltatják meg neves trombitások a híres katonai takarodó, az Il Silenzio dallamait az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából. A szervezők Magyarországról a fiatal dzsessz-trombitást, Koós-Hutás Áront kérték fel, aki az MTI-nek most készülő debütáló lemezéről is mesélt.

    "A katonaságban már régóta játszott takarodó dallamára Nini Rosso olasz trombitás szerzett darabot 1965-ben, Hollandia felszabadulásának 20. évfordulóján. Ezt a világhírűvé vált verziót játszom el július 27-én a budai Vár Savoyai teraszán" - mondta Koós-Hutás Áron, hozzátéve: a körülbelül háromperces darabot eredeti, Rosso-féle formájában játssza, nem él a dzsessz-improvizáció eszközeivel. "Egyedül játszom, autentikus módon" - mondta.
    A fiatal muzsikust az olasz trombitás, Paolo Fresu kérte fel, aki maga hazájában, a trentinói Folgariában játssza majd az Il Silenziót. "Személyesen nem ismerem Fresut, de a zenéjét nagyra tartom, ezért óriási megtiszteltetés volt, hogy engem kért fel a feladatra Magyarországról" - fogalmazott Koós-Hutás Áron.
    A kezdeményezés az olasz miniszterelnökségtől származik, mely a hajdani hadviselő felek mindegyikét felkérte, hogy így tisztelegjenek közösen az elesettek emléke előtt. Biztos részvételét jelezte többek között Anglia, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és az Egyesült Államok is - derül ki a magyarországi szervezők közleményéből.
    Az előadásokról televíziós felvételek is készülnek, melyekből az olasz állami televízió közös klipet készít. A tervek szerint az elkészült kisfilmet augusztus 3-án mutatják be Olaszországban, később pedig a résztvevő országokban is sugározzák.
    Koós-Hutás Áron most készülő első lemezéről is beszélt az MTI-nek. "Dzsessz-alapú, de r&b, hip-hop és soul fűszerezésű zenéről van szó, melyhez egészen a 70-es évekig visszanyúltunk inspirációért. Magyar zenészekkel dolgozom, de nemzetközi színpadokra is készülünk, ezért a rap-betétek és más szövegek angol nyelvűek" - magyarázta, hozzátéve: az első felvétel egy-két héten belül elkészülhet, de az egész lemezre még legalább fél évet kell várni.
    Koós-Hutás Áron jelenleg a Budapest Jazz Orchestra szólistája, a Balázs József Quintet tagja és a Pannonia Allstars Ska Orchestra trombitása. Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Brian Culbertson, Erik Truffaz, Steve Hackett, Tim Ries, Tony Lakatos és Tommy Vig.  (MTI)