Ugrás a tartalomra

Fotókiállítások és irodalmi emlékezés a bonyhádi Kép-Tár-Házban

 Több tematikus, mások mellett a színeket, árnyalatokat bemutató fotókiállítással várja a közönséget nyáron a Bonyhádi Kép-Tár-Ház, Móser Zoltán fotóművész magángalériája, amely egy Mészöly Miklósra és Baka Istvánra emlékező műsornak is otthont ad.

    A kiállítás-sorozat június 1-jén A szürke ötszáz árnyalata című tárlattal kezdődik, amely húsz, változatos műfajú képet – köztük tárgyfotót, aktot  vonultat fel. "A fekete-fehér fotókon a szürkét a legnehezebb megjeleníteni, amelyből az emberi szem kétezer  árnyalatot képes megkülönböztetni, a célom, hogy minél több szürke tónus legyen a képeken"  mondta az alkotó az MTI-nek.
    A június 22-én nyíló kiállítás témája a színes fotóábrázolás módjai lesznek; a szintén tárgyakat, falakat, tájakat megjelenítő tárlat a portrékat nélkülözi, a hagyományos filmnegatívra dolgozó művész több ezer portréját kizárólag fekete-fehérben készítette el.
    Július 6-án Ádám-ok című bemutatóra az apák napjához kapcsolódva a művész 2002-ben megjelent, Mondottam ember című Madách-kötetének fotóiból válogat, a 12 kép az apákra jellemző vonásokat emeli majd ki. Augusztus 4-én Tamás Menyhért íróval közösen, Bukovináról készült, Holtak vigasza című kötet fotóinak egy részét állítja ki a művész; az alkalomból andrásfalviak Kakasdon élő leszármazottai énekelnek majd.
    Mind a négy kiállítás négy évtized fotóanyagából merít  mondta az alkotó.
    A galéria alapítója elmondta azt is, hogy július 25-én Mészöly Miklósra és Baka Istvánra emlékeznek a két író hagyatékát gondozó egyesület, illetve alapítvány közös délutánján. A dátumhoz, Baka István születésnapjához közel áll július 22., Mészöly halálának napja; a programra, amelyen a két szerző műveinek részleteivel idézik fel alakjaikat, elsősorban középiskolás diákokat várnak.  (MTI)