Ugrás a tartalomra

Prima Primissima – Bejelentették a díj idei jelöltjeit

A Prima Primissima-díj tíz kategóriájának harminc jelöltje összesen 250 millió forintot kap a magas erkölcsi elismerés mellett; a Junior és megyei Primák további 130 kitüntetést vehetnek át, több mint 150 millió forint pénzdíjjal – jelentette be kedden Budapesten a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke beszél az alapítvány sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadóban 2016. szeptember 13-án. Idén a Prima Primissima-díj tíz kategóriájának harminc jelöltje összesen 250 millió forintot kap

MTI-fotó: Mohai Balázs

    Csányi Sándor elmondta, hogy a 14. alkalommal meghirdetett díj struktúrája nem változik: minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díjazottja; a Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé.
    Mint hangsúlyozta: a tizennégy éve Demján Sándor által alapított, négy éve az OTP által fenntartott díjról elmondható, hogy tradícióvá vált.
    A Junior és megyei díjazottakkal együtt már 1700-an kaptak díjat az alapítványtól. A Primák és Primissimák közé az idei kitüntetettekkel együtt már 430-an tartoznak, ők összesen 3,5 milliárd forintot kaptak az elismerés mellé - számolt be a kuratórium elnöke.
    A jelöltek köre idén is rendkívül széles volt, hétszáz kiválóság közül választották ki a harminc Primát; a legtöbb jelölés a színház- és filmművészet kategóriában érkezett - közölte Csányi Sándor, hozzátéve: az előzetes jelöltek közül az adott területek szakértőinek javaslatai alapján választottak Primákat.
    Magyar irodalom kategóriában Ács Margit író, műkritikus, Rónay László irodalomtörténész, tanár és Vámos Miklós író közül hirdetnek Prima Primissimát, Magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Andorai Péter színművész, Kútvölgyi Erzsébet színművész és Marton László rendező a jelöltek.
    A Magyar képzőművészet kategória Primái Benkő Imre fotográfus, Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező lettek, míg a Magyar tudomány kategóriában Bihari Mihály jogászt, politológust, Maróth Miklós klasszika-filológust, orientalistát és Perner Ferenc sebészt jelölték.
    A Magyar oktatás és köznevelés kategóriában Földes Imre zenetörténész, zenepedagógus, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola és Szarka Attila gyógypedagógus közül kerül ki az idei Prima Primissima, a Magyar építészet és építőművészet kategória díjáért pedig Tima Zoltán építész, Pelényi Margit építészmérnök, valamint Winkler Barnabás építész versenyezhet.
    A Magyar sajtó kategória jelöltjei Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója, Oplatka András történész, újságíró és Végh Alpár Sándor tárcaíró, publicista lettek, míg a Magyar sport kategóriában Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző, Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, edző, illetve Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, edző kapott jelölést.
    Maczkó Mária népdalénekes, Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer és Szokolay Dongó Balázs népzenész a Magyar Népművészet és közművelődés kategória díjáért versenyezhet, a Magyar zeneművészet kategória Prima Primissimája pedig Balázs János zongoraművész, Medveczky Ádám karmester és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora közül kerül ki.
    A hagyományokhoz híven idén is választanak közönségdíjast - mondta el Csányi Sándor, aki kiemelte a harminc év alatti tehetségeket elismerő Junior Prima-díjak, valamint a megyei Prima díjak fontosságát is. (MTI)