Ugrás a tartalomra

16 éves korában már múzeum vásárolt a csodagyerektől

Fiedler Ferenc (Kassa, 1921–2001) műveit már tizenéves korában megvásárolta az akkori Szépművészeti Múzeum. Emigrációja után az 50-es években Miró barátjává fogadja és a „fények festőjének” nevezi. A Párizsi Iskola tagja, Chagall, Miró, Braque barátja, a Galerie Maeght kollektív kiállításain jelennek meg képei. A galéria exkluzív művészeti periodikájában, a „Derriere Le Miroir”-ban négy önálló számot is művészetének szentelnek. Fiedler jelentőségét a nemzetközi művészeti életben jól mutatja, hogy 2012-ben New Yorkban egyedüli európaiként szerepel a Jackson Pollock születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon. Most négy műve a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete című időszaki kiállításán lesz látható.

A november 13-ig megtekinthető Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete című kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy feltárja, majd bemutassa azokat az alkotásokat, amelyeket alkotóik és hozzátartozóik évtizedekig rejtegettek, eltitkoltak. Már most több olyan művész nevével találkozhatunk a tárlaton, akikről nem is sejtettük, hogy megihlette őket a forradalom.

A művészről: Fiedler Ferenc (Kassa, 1921–2001)

Fiedler Ferenc a Trianoni békediktátumot követően, a Csehszlovákiához csatolt Kassán született, ám a család rövidesen átköltözött Magyarországra: Nyíregyházán telepedtek le. Öt évesen már olajfestékkel vászonra festett, csodagyereknek tartották, amit az is jól mutat, hogy tíz esztendősen, az akkor alakuló Benczúr Körben felnőtt festőművészek között állították ki alkotásait. A ’30-as években már a Szépművészeti Múzeum vásárolta képeit, 16 műalkotása, amit a magyar állam vett meg, jelenleg is a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található.

1941-ben Szőnyi István osztályában kezdte el tanulmányait a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán, ahol barátságot kötött Országh Lilivel, Reigl Judittal és Hantai Simonnal.

1948-ban a Római Magyar Akadémián nyílt kiállítása Hantai Simonnal együtt, onnan ösztöndíjjal egyenesen Párizsba utazott, hátrahagyva mind Magyarországot, mind a figuratív festészetet. 1949-ben részt vett a Le Salon des Réalités Nouvelles negyedik kiállításán. 1950-ben fedezte fel Miró, aki barátjává fogadta és a „fények festőjének” nevezte el. A kor legprogresszívebb párizsi galériája, a Galerie Maeght 1951-ben kollektív kiállításon mutatta be az utánpótlás, közöttük Fiedler alkotásait. Ettől kezdve a XX. század modern művészetének olyan nagy mestereivel állított ki rendszeresen, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandijszky, Leger, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle.

A Galerie Maeght exkluzív művészeti periodikájában, a „Derriere Le Miroir”-ban négy önálló számot is művészetének szenteltek.

1960-tól a francia állam rendszeresen vásárol a művész alkotásaiból.

Fiedler jelentőségét a nemzetközi művészeti életben jól mutatja, hogy 2012-ben New Yorkban egyedüli európaiként szerepelt a Jackson Pollock, amerikai absztrakt expresszionista festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon.

2014-ben Fiedler két hazai és három külföldi jelentős kiállításon is szerepelt egy időben. Budapesten egyéni kiállítása volt a Francia Intézetben, a Magyar Nemzeti Galériában pedig barátaival, Hantai Simonnal, Joan Miróval, Országh Lilivel és Reigl Judittal közösen állították ki műveit. A másik három kiállításon, amelyek a francia Riviérán a Maeght Fondation megalakulásának 50-ik évfordulója alkalmából rendeztek a festmény, a grafika és a kerámia szekciókban, Fiedler ismét együtt szerepelt barátaival, Joan Miró-val, George Braque-kal, Marc Chagall-lal, Alberto Giacometti-vel, ugyanúgy, mint az 1964-es megnyitón.

Az idén, 2016-ban születésének 95. évfordulója alkalmából Fiedler képeit eddig Európában 4 előkelő helyszínen láthatta a közönség:

Saint Paul de Vence-ban, a Maeght Fondation "Espace, Espaces" csoportos kiállításán Braque-kal, Calderrel, Giacomettivel, Hantaival, Hartunggal, Miróval.

Pozsonyban a Kun Kelemen Fine Arts Galériában egyéni kiállításon és a Kálmán Makláry Fine Arts szervezésében az ARTPARIS 2016-on és az Art 16 Londonon. Művei a világ számos pontján megtalálhatóak, többek között New York-ban a Guggenheim Múzeumban és a Pollock Házban, Franciaországban a Pompidou Központban és a Párizsi Modern Művészetek Múzeumában, Svájcban Lausanne-ban a Bibliothéque Cantonale et Universitaire-ben és Vevey-ben a Cabinet Cantonale des Estampes-ben, Ausztráliában Canberrában a National Library-ben valamint Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában.

A művész 2001-ben, Párizsban hunyt el.

A Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete című kiállítás november 13-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. Bővebb információ a kiállításról: http://mnm.hu/hu/kiallitasok/rejtjelkepek-56-forradalom-titkos-muveszete

A Magyar Nemzeti Múzeum sajtóanyagát olvashatják