Ugrás a tartalomra

A ház úrnőjétől a szüfrazsettig – nők a századfordulón

Szécsi Noémi és Géra Eleonóra a századforduló ismert és ismeretlen nőalakjainak magánéletét és hétköznapjait mutatja be március 8-án, a korabeli illusztrációkkal kísért nőnapi előadáson az Alexandra Pódiumon.

A 19. és a 20. század fordulóján Magyarországon is szenvedélyes viták folytak a nők „természetadta” és „természetellenes” szerepeiről. Nyilvánvalóan a nő volt a családi élet alappillére, de egyre többen tanultak és munkába álltak – kényszerűségből vagy függetlenségvágyból. A megváltoztathatatlan és a változó női szerepek először léteztek egymás mellett. Mekkora hatalommal bírt a középosztálybeli nő a saját otthonában? Hogyan irányította személyzete és családtagjai életét? Miképpen volt befolyása a család pénzügyi helyzetére – még akkor is, ha a pénzt nem ő kereste meg? Milyen egyéb kötelezettségei voltak a családon kívül? Milyen áldozatokat kellett hoznia a nőnek, ha tanulni vágyott vagy művészettel kívánt foglalkozni? Milyen pályák álltak nyitva előtte? Lemondhatott a házasságról? És vajon miről kellett lemondania, ha férjhez ment és gyerekeket szült? Ezekre a kérdések ad választ Szécsi Noémi és Géra Eleonóra izgalmas előadása.

A szerzőpáros könyve, A budapesti úrinő magánélete a nőtörténetnek azt a nagy korszakát öleli fel, amelyben egy nő nemcsak a szépségéről vagy a botrányairól híres, hanem művészként, tudósként is kitűnik, érvényesül. A kötet szerzői újságcikkek, regények, visszaemlékezések és levéltárakból előkerült magániratok alapján érdekes női sorsokat idéznek elénk. Két szólamban mesélnek nagy jelentőségű eseményekről – szerelmekről, eljegyzésről, tanulmányokról, házasságkötésről, terhességről, szülésről, tönkrement frigyekről, halálesetekről – vagy éppen olyan praktikus dolgokról, mint a háztartási költségvetés, az öltözködés, a cselédtartás, a gyermekgondok és a nyaralás.

Szécsi Noémi a Gondolatolvasó című regény megjelenése után indította el a Halcsontos fűző című blogot, ahol a könyvhöz folytatott nőtörténeti kutatás érdekességeit tette közzé. Szerzőtársa, Géra Eleonóra az ELTE Művelődéstörténeti tanszékének docense. Évek óta tart szemináriumokat a 19. századi nők hétköznapjairól. A kétszólamú, gazdagon illusztrált könyv izgalmas és olvasmányos nőtörténet sok-sok érdekes, híres vagy hírhedt szereplővel.

Szécsi Noémi és Géra Eleonóra A ház úrnőjétől a szüfrazsettig – nők a századfordulón című különleges előadással köszönti a nőket március 8-án 18 órakor az Alexandra Pódiumon (1055 Budapest, Nyugati tér 7.).