Ugrás a tartalomra

Kerekes Gábor alkotásait bemutató fotókiállítás nyílt Bécsben

Kerekes Gábor alkotásait bemutató fotókiállítás nyílt a bécsi Collegium Hungaricumban (CH) kedden, a 2014-ben elhunyt művész munkáit Branko Lenart osztrák és Stane Jagodic szlovén kortárs alkotó fotóival együtt láthatja a közönség.

    A három művész közös kiállításával a bécsi Collegium Hungaricum folytatja azt a hagyományát, amely során a Duna régióból származó három művész munkáját mutatja be a közönségnek.     Magyarországon nagy hagyománya van a fotóművészetnek, a most megnyíló kiállítás ebből a komoly hagyományból eredeztethető - fogalmazott köszöntőjében Perényi János nagykövet.
    Wolfgang Waldner, az osztrák külügyminisztérium kultúrpolitikai osztályának vezetője örömét fejezte ki, hogy három olyan országgal együtt jött létre a kiállítás, amelyeknek szoros történelmi és kulturális kapcsolatai vannak, és amelyeket számos fontos kulturális kezdeményezés köt össze.
    Kerekes Gábor a mai magyar fotográfia nemzetközi szinten is egyik legsikeresebb alkotója volt. Az 1945-ben Németországban született művész munkáit először 1973-ban mutatták be Szentendrén. 1981-ben a Dokumentációs csoport egyik alapítója, 1986-tól a Fiatal Fotóművészek Stúdiója művészeti vezetője volt. Rendszeresen kiállított európai és amerikai galériákban. Sajátos vizuális stílust és iskolát teremtett, amelyet oktatómunkájában is képviselt. 1990-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 2009-ben érdemes művész lett. Főbb művei közé tartozik a Hetvenes-nyolcvanas (2004) és az Elszállás (2008) című. (MTI)