Ugrás a tartalomra

Elhunyt Mao Ce-tung személyi fotósa

Nyolcvanhét éves korában Pekingben meghalt Lü Hou-ming, Mao Ce-tung néhai kínai vezető személyi fényképésze, akinek portréi százmilliókhoz jutottak el.

    Lü a Kínai Népköztársaság 1949. októberi kikiáltását követően, 1950 januárjától lett az állami vezetők fotósa, elsősorban Maót és Csou En-laj miniszterelnököt fényképezte, a történéseket dokumentálta. 1964-ig maradt Mao közelében.
    Az északkeleti Hejlungcsiang tartományból származó Lü különleges fotós karrierjének kezdete előtt elemi iskolai tanítóként dolgozott.
    Egy 2001-ben vele készült interjúban úgy fogalmazott: Mao "sosem panaszkodott", nem pózolt és nem is utasította egy-egy kép elkészítésére. "Teljes szabadságot élveztem a munkámban" - nyilatkozta a kiváltságos Lü. Félmeztelenül egy tó partján, étkezőasztal mellett, de úszás, pingpongozás közben is lefotózta Maót.
    Egy híres képének történetét megosztva elmondta: 1961 nyarán megálltak a kelet-kínai Csianghszi tartományban, hogy megmásszák a Lu-hegyet. Ez egy olyan időszakban történt, amikor három egymást követő évben természeti katasztrófák sújtották az országot és Kína nagy nemzetközi nyomásnak volt kitéve. Miután felértek a hegyre, Mao "a jobb kezét csípőjére téve csak állt ott szótlanul több mint fél órán át, aztán leült egy kőpadra és gondterhelten nézett a távolba" - emlékezett Lü, aki fekete-fehér képen örökítette meg a pillanatot a felhőkkel és a hegyoldal részletével a háttérben.
    Lü azt is felidézte, hogy 1953-ban egy ritka, szomorú fényképet készített az elnökről,  aki arról értesült, hogy fia odaveszett a koreai háborúban.
    Egyik legismertebb képén Mao és Csou mosolyogva állnak egymás mellett a központi vezetőség ülése után, dokumentumokkal a kezükben. A fotográfia "a két - egymást megértő - legfontosabb vezető harmóniáját ábrázolja", a felvételről készült papírképek évekig "díszítették" sok-sok kínai család otthonát.
    A híres fotók és a fényképész Lü Hou-min az elmúlt évtizedekben leginkább Mao Ce-tung születésének évfordulójakor kerültek újra és újra reflektorfénybe. A művész néhány szervezetben, így az irodalmi ligában és a fotográfusok szövetségében is alelnöki tisztséget töltött be, de nem vált közszereplővé. 2008-ban egy rövid tudósításból derült ki, hogy a 80 éves Lü és 76 éves felesége, Liu Csung-jün akkor már 55 éves házasok voltak.
http://english.cri.cn/12394/2015/03/09/2743s869298.htm
http://www.chinasmack.com/2013/pictures/120th-anniversary-of-mao-zedongs-birth-historical-photos.html

(MTI)