Ugrás a tartalomra

Programok a Budapesti Műcsarnokban

Törékeny időviszonyok – Szerdán, ELI CORTIÑAS kiállításához kapcsolódóan LICHTER PÉTER saját alkotásával is bizonyítja, hogy kedveli a found footage műfaját: kísérleti filmjében a kamasz-zseni költőnek, RIMBAUD-nak állított emléket.

Csütörtökön a neves indiai képzőművész, SHILPA GUPTA első magyarországi kiállítása nyílik az M0-ban. A mumbai-i művésznő érzékeny, elidőzést igénylő munkái hagyományosan erősen kritikusak a mindenkori társadalmi és politikai renddel szemben.

Az ArtBox előterében GÁLDI VINKÓ ANDREA Inside-Out című kiállítása látható és hallható, melyet a párizsi metró­ban készített „hangos fotóiból” állított össze.

 

 

 

2013. november 6., szerda, 18 óra

Lichter Péter – Rimbaud

Filmvetítés és beszélgetés

Műcsarnok előadóterem

 

ELI CORTIÑAS FÉLMEZTELENÜL CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁNAK KÍSÉRŐPROGRAMJA

Előadó: Lichter Péter kísérleti filmes

Arthur Rimbaud, miután verseivel örökre megváltoztatta a világirodalmat, kalandornak állt, ám utazásairól alig maradt fönn valami. A Rimbaud című avantgárd film több mint harminc tekercs super 8-as családi úti filmből lett összevágva, amihez három fiatal költő írt narrációt: Kele Fodor Ákos, Mestyán Ádám és Nemes Z. Márió. A Rimbaud utazásai köré szőtt legendák három nyelven, svédül, arabul és indonézül hangoznak el a filmben.

 

Rimbaud (kísérleti dokumentumfilm, 20 perc, 2013)

rendező-vágó: Lichter Péter

szövegek: Kele Fodor Ákos, Nemes Z. Márió, Mestyán Ádám

zene: Horváth Ádám Márton

hang: Lukács Péter Benjámin

co-producer: Muhi András

gyártásvezető: Alföldi Nóra

A belépés díjtalan.

 

 

2013. november 7., csütörtök 18 óra

Shilpa Gupta: 24:00:01

Kiállításmegnyitó

M0

Megnyitja: Rieder Gábor művészettörténész

Törékeny egyensúlyban az idő múlásával, önmeghatározásra törekedve a kaszt, a vallás, a nemzet nevében szeretni és gyilkolni, miközben civilizációk tűnnek fel és süllyednek el a meghatározhatatlan időben, akkor, amikor a számlap 25:00:01-re érve kilép a valós időszámításból.

Talán így foglalhatók össze Shilpa Gupta gondolatai, amik szándékolt töredezettséggel öltenek testet a művész 24:00:01 című installációjában. Az egyes szám első személyben írt szöveg lassan, majdhogynem szavanként bontakozik ki, kihagyásokkal és helyesírási hibákkal tűzdelve egy pörgő, analóg kijelző lapjain. A felhasznált tárgy eredetileg információs táblaként használatos, rendeltetése szerint repülőgép- és vonatindulási időpontokat mutat, mindenképpen egy olyan közegben, ahol ideiglenesen tartózkodunk. Az átmenetiség jellemzi az ejtőlapokon megjelenő meditatív monológot is, mely a nemzetek törékenységének, a migráció politikai hátterének, a terrorizmusnak, a média szerepének vagy a vallási hátterű erőszaknak a kérdéseit állítja középpontba, szoros összefüggésben az önmeghatározás problémájával.

A kiállítás 2014. január 5-ig látható.

 

 

2013. november 20-ig

Gáldi Vinkó Andrea: Inside-Out

Hangos fotók

ArtBox előtér

Marc Augé múlt heti látogatásához kapcsolódott Gáldi Vinkó Andrea Inside-Out című kiállítása, melyet a párizsi metró­ban készített „hangos fotóiból” állított össze. A rendhagyó tárlat az ArtBox ajándékbolt előterében látható és hallható.

„Vajon a haj, a fülhallgató mérete, a szín, a márka, vajon a kutyájuk, barátjuk, ruhájuk alapján meg lehet-e ítélni, tippelni, hogy ki milyen zenét hallgat? És vajon az alapján, hogy milyen zenét hallgat, meg lehet-e ítélni, hogy milyen ember? Mennyire lehet kifordítani a belsejét valakinek?” (GVA)