Ugrás a tartalomra

Fiatalokat megszólító zenei és művészeti fesztivál a Nemzeti Galériában

 A 16 és 26 év közötti korosztályt megszólító zenei és művészeti fesztivált rendeznek május 20-án a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). 

    A kommunikáció természete megváltozott az elmúlt évtizedben, a mai tinédzser és huszonéves korosztályt teljesen más módon kell megszólítani. Ezért döntött úgy a galéria, hogy teljes egészében a generációk képviselőiből álló csoportra bízza az MNG stART Fesztivál szervezését – mondta el Baán László, az intézmény főigazgatója pénteken Budapesten.
    Földváry Piroska múzeumpedagógus, a fesztivál ötletgazdája kiemelte: a zenét, irodalmat, színházat és többféle művészeti workshopot kínáló rendezvénnyel szeretnék bebizonyítani a múzeumok által legnehezebben elérhető korosztálynak, hogy múzeumba járni jó, a múzeum élő közösségi helyszín.
    A 14 fős, fiatal önkéntesekből és közösségi szolgálatosokból álló szervezőcsapat csaknem fél éven keresztül szervezte a fesztivál programjait, alakította ki a grafikai arculatot és a kommunikációt – fűzte hozzá Földváry Piroska. Mint fogalmazott, az MNG az első magyarországi intézmény, amely "bevállalt" egy ilyen szervezésű rendezvényt.
    "Abból indultunk ki, hogy csináljunk egy olyan fesztivált, ahová mi is és a barátaink is szívesen elmennének" – fogalmazott Kovács Kitti Zita, a szervezőcsapat egyik tagja. 
    A Kupolacsarnokban felállított nagyszínpadon fellép a The Keeymen és a Bermuda együttesek, valamint DJ Petrányi, azaz Petrányi Zsolt, a múzeum gyűjteményi vezetője, aki zenéjével öt slammer  Basch Péter, Bárány Bence, Galló Bence, Kemény Zsófi és Mészáros Péter  szövegeit festi alá. A kiállítóterekben a tárlatvezetések mellett különböző műfajú zenei improvizációk, akusztikus koncertek várják a közönséget, a színházat pedig a Spirita Társulat képviseli, amely új értelmezésben ad elő ikonikus világirodalmi monológokat.
    Cseke Zsófia, a szervezőcsapat tagja a workshopokról szólva kiemelte: az egyik foglalkozás témája egy többméteres, mozgásba hozható és több érzékszervekre is ható, PET palackokból álló kinetikus szobor közös megalkotása lesz.  (MTI)