Ugrás a tartalomra

Balog Zoltán: fontos a mecenatúra az állami és a magánszférában is

Az emberi erőforrások minisztere szerint mindig szerencsés, amikor a kultúra és a gazdaság találkozik, mert fontos a mecenatúra mind az állami, mind a magánszférában.

    Balog Zoltán erről péntek este Győrben, a Richter-teremben beszélt, ahol bejelentették, hogy három évre szóló együttműködési megállapodást köt az Audi Hungaria Motor Kft. a Győri Filharmonikus Zenekarral.
    A miniszter úgy fogalmazott: "Minél jobban megy Győrnek, annál jobban megy az országnak is".
    Hozzátette, az ország keleti feléről figyelve úgy tűnik, hogy a nyugati határvidéken minden "kiválóan működik", az Audi jó partnere a Széchenyi István Egyetemnek, a Győri Balettnak és most már a Filharmonikus Zenekarnak is. Ugyanakkor nem irigykedni kell, hanem - ahogy az Audi teszi - "esélyt teremteni"- mondta Balog Zoltán.
    Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a vállalat növekedésével párhuzamosan annak társadalmi felelősségvállalása is nőtt. Úgy fogalmazott, hogy a régió legnagyobb munkáltatójaként elkötelezett a motorgyártó a társadalmi felelősségvállalás iránt, és a mostani szponzori szerződéssel tovább erősítik a kultúra iránti elkötelezettségüket is.
    Ahogy a filharmonikus zenekarnak, úgy az Audinak is "tökéletesen kell működnie" ahhoz, hogy a végén "nagyszerű mű születhessen" – zárta szavait az ügyvezető igazgató.
    Fűke Géza, a zenekar igazgatója hozzátette: míg az Audi a motorokkal és az autókkal fejezi ki a szépséget, addig a zenekar a hangszerekkel kelti azt életre. Úgy fogalmazott, az együttműködés motivációt jelent majd, hogy továbbfejlesszék művészi munkájukat, ezáltal magasabb színvonalú előadásokkal szolgálják ki a közönséget.
    A Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjét, a győri Ének- és Zeneegyletet 1862-ben a világhírű, győri születésű karmester, Richter János édesapja, Richter Antal alapította. 1968-ban koncertzenekarrá alakult az együttes. Felléptek Európa szinte valamennyi országában, valamint Marokkóban, Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon. Emellett híres magyar és külföldi dirigensek is irányították már a zenekart: mások mellett Angelo Epfrikian, Lamberto Gardelli, Kobajasi Kenicsiro (Kobayashi Ken-Ichiro), Kocsis Zoltán és Carlo Zecchi.
    A győri székhelyű Audi Hungaria Motor Kft. az Audi-konszern tagja, az Audi- és a Volkswagen-konszern központi motorszállítója. Győrben készül az Audi A3 Limousine, az A3 Cabriolet, a TT Cupé és a TT Roadster. 2014-ben mintegy kétmillió motort és 135 ezer járművet gyártottak.

(MTI)