Ugrás a tartalomra

Pont Könyvek – Új tudományos ismeretterjesztő sorozat indult az Akadémiai Kiadónál

Pont Könyvek címmel új tudományos ismeretterjesztő sorozatot indított az Akadémiai Kiadó. A rövid, közérthető formában megírt zsebkönyvek minden tudományterületen igyekeznek bemutatni az alapvető ismereteket - mondta el Papp Zoltán, a kiadó szerkesztőségigazgatója a sorozat bemutatóján az Akadémiai Könyvtár épületében kedden.

    Hozzátette: minden egyes kötet terjedelme legfeljebb másfélszáz oldal lehet. A szerzők - akik az adott tudományterület vezető magyarországi szakemberei, jobbára akadémikusok - lényegre törő, kiegyensúlyozott és tárgyszerű összefoglalásokat készítettek.
    Az enciklopédikus igényű sorozat kilenc darabja már megjelent, például Romsics Ignác akadémikus, történész a rendszerváltásról, Bélyácz Iván akadémikus, közgazdász a tőkepiacról, Pléh Csaba akadémikus, nyelvész a lélek és a nyelv kapcsolatáról, Dudits Dénes akadémikus, növénykutató pedig a génnemesítésről gyűjtötte egybe a legfontosabb tudnivalókat.
    A sorozat következő darabjaiban Csaba László közgazdász a pénzügyi válságokról, Kulcsár Szabó Ernő a kultúratudományról, Szentpéteri József a magyar őstörténetről, Szabó Dániel az első világháborúról, Szarka László pedig a magyar kisebbségek 20. századi helyzetéről ír.
    Papp Zoltán elmondta, hogy a francia, angol, német minták alapján készülő sorozatban évente tíz kiadványt terveznek és idővel a magyar tudomány teljességét igyekeznek bemutatni az érdeklődőknek. Célközönségük a nyitott, szakterületének határain túl is tekintő értelmiségi, valamint az érdeklődő középiskolás, illetve felsőoktatás alsóbb évfolyamaira járó diák. A kiadványok rövidesen e-könyvként is hozzáférhetők lesznek.
    Maróth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke a bemutatón elmondta: a Mindentudás Egyeteme című nagy sikerű televíziós ismeretterjesztő műsor inspirálta a könyvsorozat elindítását, amelynek célja, hogy a magyar tudomány jelenlegi állapotát összefoglalja és minél szélesebb közönség számára hozzáférhetővé tegye.
    A társadalom betegségét jelzik a terjedő tévtanok, áltudományos nézetek, amelyekre a színvonalas ismeretterjesztés lehet a gyógyszer. Ugyanakkor a tudósoknak, a tudománynak is szüksége van a művelt közönség támogatására - tette hozzá.
    Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke azt hangsúlyozta: van érdeklődés a színvonalas ismeretterjesztésre. Ezt az is bizonyítja, hogy a Mindentudás Egyeteme egyes epizódjait egymillióan látták. A közönségigényhez azonban fel kell nőni és közérthetően, lényegre törően kell bemutatni egy-egy tudásterületen a korszerű és időtálló eredményeket, a tudomány aktuális állását. A társadalom így kerülhet abba a helyzetbe, hogy bizonyos kérdésekről megalapozott véleményt alakíthasson ki - tette hozzá. (MTI)