Ugrás a tartalomra

Kardszentelés a Balassi-misén

Káprázatos zenei élményt nyújtott a Misztrál együttes a Bálint nap előestéjén az idei Balassi-misén a rákosszentmihályi Szent Mihály templomban. A zsúfolásig megtöltött padsorok előtt Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök celebrálta az istentiszteletet.

 

Kardszentelés a Balassi-misén

 

 

 

Az ősi kardszentelés hagyományát elevenítették föl az idei Balassi-misén a XVI. kerületi plébániatemplomban pénteken este. A szertartáson Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök megáldotta azt a két kardot, amelyet egy nappal később mint európai irodalmi díjat adnak át egy magyar költőnek és egy mongol műfordítónak. A Balassi Bálint-emlékkardok kovácsa is jelen volt az istentiszteleten, sőt Fazekas József Balassi-emlékérmet is kapott, rajta kívül hárman vették át a Reneszánsz Emléktestület kitüntetését – Rieger Tibor M. S. mester-díjas szobrász bronz kisplasztikáját – az ünnepi alkalommal: Csörsz Rumen István zeneművész, Tasnádi Edit műfordító, és Pósa Zoltán újságíró. 

„A magyar irodalomtörténet és az egyháztörténet második Balassi-miséje” – így vezette be az ünnepélyt Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának titkára. A rákosszentmihályi Szent Mihály templom teli széksorai előtt a Misztrál együttes és Csörsz Rumen István Tinódi-lantos zeneművész énekelte Balassi Bálint istenes verseit a mise részeként. A különleges, kifejezetten a Bálint nap előestéjére időzített istentiszteletre a kerületből – és távolabbról – föltehetőleg sokan olyanok is elmentek, akik egyébként nem templomjárók. Tavaly a Kassai téri templomban tartottak első alkalommal Balassi-misét, Pajor András plébánossal, az idén Kiss-Rigó László koncelebránsa Urbán Gábor esperes-plébános volt.

A rákosszentmihályi mise egyik különlegessége a kardszentelés volt, amit föltehetőleg hosszú évtizedek óta most először tartottak Magyarországon. A két Balassi-szablyát Bálint napján a Balassi-karddal kitüntetendő magyar költőnek és külföldi műfordítónak adják át.

Forrás: www.balassi.eu/Visszhang.htm

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.