Ugrás a tartalomra

Könyvek karácsonyra

KÖNYVESPOLC


Rövid összefoglalónkban a karácsonyi könyvvásárláshoz adunk ötleteket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – a bolti és az internetes árakkal. Néhány kattintással akár rendelhet is.

 

 

 

Könyvek karácsonyra

 

Gyerekkönyvek

 

Balázs Imre József: Blanka birodalma (Koiónia)

Amikor a költő apuka lesz, gyermekének gyakran önmagán keresztül mutatja meg a költészetet, a költészeten keresztül pedig a világot. A játékot, a bevásárlást, az utazást, tehát a mindennapokat. Az elsőszülöttnek a Hanna-hinta segítségével, a másodiknak a Blanka birodalmával, amelyek rímekkel, ritmizálva tanítanak és szórakoztatnak egyszerre. A kötet 2012-ben Szép könyv-díjat kapott.

Bolti ár: 2200 forint
Internetes ár: 1870 forint

 


 

Bátky András – Takács Mari: Mirka (General Press Kiadó)

Bátky András új mesekönyve karácsony tájékán igazán aktuális kérdést feszeget: hogyan kell szeretni? A válasz nem könnyű, ennek nyomába indul az első osztályos Mirka, aki szeretne biztos lenni abban, hogy szülei jól szeretik. A lakótelepi világból mesés helyekre röpíti őt az író, hogy a kislány megismerje a szeretet különféle formáit. A Bátky – Takács szerzőpáros együttműködése igazi nagy egymásra találás a gyerekirodalomban: a Morci után Takács Mari illusztrációi most is varázslatosan hitelesen keltik életre az író meséjét.

Bolti ár: 3500 forint
Internetes ár: 2695 forint

 


 

Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7. (Európa)

Két barátnő nyomoz a Mandragóra utca 7. rejtélyes eseményei után. A furcsán viselkedő kóbor kutya mellett a házmesternő is gyanúsan boszorkányos. A házban lakók felfedezésre várnak, miközben a gyerekek megtapasztalják a mágia és a valóság szűk határát. A 10-14 éves korosztálynak ajánlott olvasmány a gyermeki fantáziát mozgósítva segít abban, hogyan nézzen a kamaszkor előtt álló gyermek a dolgok mögé – legyen szó egy elvarázsolt anyukáról vagy egy rejtélyes lakásról.

Bolti ár: 2900 forint
Internetes ár: 2320 forint

 


 

Nógrádi Gábor: A gonosz hét napja (Móra Kiadó)

A népszerű, sok iskolában „kötelezővé” vagy „ajánlottá” előlépett szerző eddigi ifjúsági regényeihez képest Alex története egy kicsit más. Az író egy szürreális szálat csempész a nagyon is realista események sorába, és ettől nemcsak rendkívül izgalmassá válik a regény, de drámai erővel is hat a züllésnek indult tini srác és kishúga, Luca története. A tizenéves korosztálynak (és szüleiknek) szóló regényben minden „kemény” tényező szerepel, ami a szabadosabb tinik életére jellemző: szex, drogok, bulik, pia, na és a mellettük álló felnőttek élete sem példaértékű. De a vadság álarca mögött valójában érzékeny, nyitott szívű gyerekek téblábolnak, akik Nógrádi regényében készek a kivezető utak megtalálására is.

Bolti ár: 2290 forint
Internetes ár: 1603 forint

 

Felnőtteknek szóló szépirodalom

 

Böszörményi Zoltán: Füst (Ulpius-ház)

Különös történeteket elmesélő, megrázó, mégis katartikus olvasmány Böszörményi Zoltán elbeszéléskötete, amely a Völgy archaikus világába vezeti el az olvasót. 21 különböző módon megírt, meghökkentő novella arról, miként változhat vagy változhatna meg az élet egyik pillanatról a másikra. Kiváló könyv évzáráshoz és évkezdethez, a mindennapi élet gondjainak átgondolásához. (A kötet novelláiból itt olvashat.)

 

Bolti ár: 2999 forint
Internetes ár: 2550 forint

 


 

Felhőjáró Baksa-Soós Attila: Rocklitera Vol. 2. (Silenos)

A kedvenc magyar együtteseket és dalszövegeiket ezentúl nemcsak hallgatni lehet, hanem egy-egy novellában is megelevenednek. A Belga, a Carbonfools, a Kiscsillag, Péterfy Boriék, a Tankcsapda és számos meghatározó magyar formáció válik az irodalom részévé egy különleges fotósorozattal kísérve. A popzene rajongói és a kíváncsi könyvmolyok ezúttal igazi különlegességet tehetnek fel a polcra a cédégyűjteményük mellé.

Bolti ár: 2500 forint
Internetes ár: 2000 forint

 


 

Muszka Sándor: Sanyi bá. Székely egypercesek (Erdélyi Híradó Kiadó – Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy)

Az egyperceseket tartalmazó kötetből bárki megismerheti a csavaros székely észjárást és az ízes történetmesélést. Egyszer mintha egy kocsmai beszélgetésbe hallgatnánk bele, máskor elkapott levelet olvasunk. A székely nyelvjárás jellemzőit a szövegben is érzékeltető rövidpróza stand up comedyvé változik át, amikor belehallgatunk a cédémellékletbe, amelyen a szerző maga adja elő a történeteit. Kívül es, bévül es csuda egy kötet.

Bolti ár: hamarosan
Internetes ár: hamarosan

 



Oravecz Imre: Kaliforniai fürj (Jelenkor Kiadó)

„Sok urunk nem volt rest, se kába, / birtokát óvni ellenünk / s kitántorgott Amerikába / másfél millió emberünk.” József Attila halhatatlan sorai a Hazámból azt a krízist vésték bele kollektív emlékezetünkbe, amelyet prózában most először dolgozott fel magyar író. Oravecz Imre nagyszabású regénye az elmúlt századforduló tömeges kivándorlásának históriáját örökíti meg, az Ondok gödréből már megismert Árvai család történetén keresztül. Szajla után a paraszti lét ellentmondásokkal teli küzdelmei a tengerentúlon folytatódnak, s az ábeli utazásnak egy sajátos, felkavaró drámája rajzolódik ki előttünk.

Bolti ár: 3200 forint
Internetes ár: 2720 forint

 

 

Ismeretterjesztő könyvek

 

 

Bryson, Bill: Otthon – A magánélet rövid története (Akadémiai Kiadó)

Bill Bryson egyszer már feltérképezett nekünk majdnem mindent, amit a világegyetemről tudni érdemes – legújabb művéből pedig kiderül, ki sem kell mozdulnunk az otthonunkból ahhoz, hogy egy eleven történelemkönyv táruljon fel előttünk. Hogyan találták fel a telefont? Mióta létezik intimitás? Hogy kerültek asztalunkra a fűszerek? Milyen vargabetűket járt be az építészet? Hogyan alakították ki a falusi temetőket? Mióta teszünk a szoba közepére is asztalt, székeket? Millió kérdés, mely apróságnak látszik ugyan, de valójában arról a hosszú és rögös útról tanúskodik, amely mindennapi kényelmünkhöz vezetett. Bryson letehetetlenül izgalmas művelődéstörténeti kalauzt készített, és az időutazáshoz fel sem kell állni kényelmes fotelünkből, amelyet garantáltan megtanulunk értékelni a kötet végére.

Bolti ár: 4490 forint
Internetes ár: 3817 forint

 


 

Chaline, Eric: A történelem hírhedt jóslatai (Kossuth)

2012 a világvégevárás éve. A maja naptár itt ér véget, és ezzel talán az emberiség sorsa is. Karácsony után azonban marad még egy hét olvasni és megbizonyosodni arról, milyen történelmi jóslatok születettek az elmúlt évezredekben. Lévi Mátétól Nostradamuson át egészen a 20. századi jóslatokig vezet el minket a térképekkel és illusztrációkkal kísért album. Talán segít abban is, hogy szembenézzünk az elkerülhetetlennel: idén is elmarad a világvége.

Bolti ár: 3990 forint
Internetes ár: 2990 forint

 


 

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők – Magyar irodalmi szerelmeskönyv (Corvina)

Egyes vélemények szerint az irodalomtörténetet népszerűsíti, mások szerint ismert írók, költők magánéletét teregeti ki. Hatalmas sikere van Nyáry Krisztián albumának, amelyben a tankönyvekből kimaradt pikáns részletek mellett számos fotó is szerepel ismert magyar alkotóinkról, többek közt Adyról, Babitsról, Csáthról, Krúdyról, Petőfiről. A Facebook-publikációkból kinövő kötet újra bebizonyította, hogy a szerző gyakran ugyanolyan érdekes, mint alkotása. Vajon mit szólna a magyar olvasóközönség egy hasonló kötethez a kortárs irodalom főszereplőiről?

Bolti ár: 4500 forint
Internetes ár: 3600 forint

 


 

Pallos Lajos – Torbágyi Melinda – Tóth Csaba: A magyar pénz története – A kezdetektől napjainkig (Kossuth – Magyar Nemzeti Múzeum)

Gazdasági válságban, pénzszűkében, deviza- és diákhitellel vagy anélkül is érdemes alaposabban megismernünk azt, ami hiányzik. Magát a pénzt. Azért, mert a pénz beszél – abban az értelemben is, hogy képet ad egy-egy korszakról. A magyar pénz gazdagon illusztrált története a technikai változások mellett bepillantást enged az egymást váltó művészeti irányzatok pénzdivatra tett hatásába, miközben a magyar gazdaság- és politikatörténethez is közel kerülünk.

Bolti ár: 6990 forint
Internetes ár: 5942 forint

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.