Ugrás a tartalomra

Kérdések helyett felszólítás

Az El a kezekkel a József Attila-szobortól! Szőcs Gézához kötődő mondatát parafrazálva írószervezetek tagjai alakítottak csoportot El a kezekkel a József Attila-díjtól! felszólítással az egyik közösségi oldalon, hogy kifejezzék az idei állami kitüntetések odaítélésével kapcsolatos nemtetszésüket. Impresszumukban a következő szerepel: „2011-es év után a József Attila-díj odaítélésének menete 2012-ben ismét méltatlanná vált. A korábbi, rendszerváltás óta működő gyakorlatot – amely szerint a díjról kilenc írószervezet közös megállapodása szerint születik döntés – Szőcs Géza államtitkár érvénytelenítette, amikor a díjazottak közel felének nevét levette a korábbi listáról és önkényesen másik hat névvel cserélte fel. Szőcs Géza kilenc írószervezet közös döntését vétózta meg egy személyben, ezzel a díj szakmai, konszenzusos jellegét és értékét ásva alá, jelezve, hogy a szakmai szervezetek véleményét nem tartja megalapozottnak és kizárólag saját ítéletében bízik egy állami díj odaítélésekor.”

A szervezkedés egyik érdekessége, hogy a zárt csoportként működő mozgalom egyelőre pusztán létezését demonstrálta, de belső életéről csak a csatlakozási kérelem után közéjük kerülő tagok értesülhetnek. Bár bevallásuk szerint a mozgalmat azért hozták létre, hogy „információkat gyűjtsenek és párbeszédet kezdeményezzenek a díj hátterében működő rendszerről, valamint a jelenlegi és korábbi folyamatokról”, a zártság csak a csoporton belüli párbeszéd lehetőségét teremti meg. Így az El a kezekkel a József Attila-díjtól! mindössze egy olyan kerekasztalként értelmezhető, amely főleg érdekegyesítő szándékkal született. Az egyik legfontosabb kérdés: milyen konkrét lépéseket tesz majd a csoport a kormányzat irányába, és pontosan milyen követeléseket fogalmaz meg? Hogyan kívánja átalakítani a díjazás mechanizmusát?

Az érdekegyesítés láthatóan közelebb hozta egymáshoz a fiatalok írószervezeteit, a Fiatal Írók Szövetségét (FISZ) és a József Attila Kört (JAK). Ennek bizonyítéka, hogy a csoport adminisztrátorai között megtaláljuk Gaborják Ádámot, a JAK jelenlegi elnökét, valamint az írószervezet két sorozatszerkesztőjét, Orcsik Rolandot és Sopotnik Zoltánt. Rajtuk kívül Kollár Árpád FISZ-elnök is a csoport fő koordinátorai között kapott helyett, de például Kukorelly Endre (LMP) is hasonló jogosultságokkal bír.

De nézzük meg, mi történne akkor, ha a bizonytalan megszólított (Szőcs Géza? a kormány? az állam?) levenné a kezét a József Attila-díjról! Mivel jelenleg az állam finanszírozza az adófizetők pénzéből az elismerésekkel járó pénzjutalmat, ezért először a díjak anyagi fedezete szűnne meg. Új finanszírozóként ezután csak a magán- és a versenyszféra jöhetne szóba. Utóbbi esetben például a kiadók vagy a könyvterjesztők hozhatnának létre egy alapot, hiszen a könyvkiadás hasznát ma főként ők fölözik le, gyakran megalázó honoráriumot biztosítva egy-egy írónak a kötete után. Ezen túl a magánmecenatúra is mozgolódhat, és létrehozhatja saját kuratóriumát – a Rotary Díjhoz hasonlóan. A felvázolt utak kiválasztása leginkább attól függ, az írók felháborodása hőbörgés vagy valódi lépésekben is megnyilvánuló elfordulás (például bojkott) a további díjazástól. Krusovszky Dénes példája azonban előrevetítheti a jövőt. Ő ugyanis nem vette át a díjat, vagyis nem jelent meg a ceremónián, viszont az azzal járó többszázezer forintos jutalmat elfogadta. A pénz tehát jól jön a költőknek, ahogy az ellenálló hős imágója is. Talán a József Attila-díj presztízsét mindössze ez a pénzjutalom adja? Vajon lenne-e ekkora a civakodás, ha csak emlékplakett és vacsora járna vele?

A múlt évi felháborodás is gyorsan alábbhagyott, hiszen az írószervezeteknek láthatóan sem demokratikus eszközük, sem pedig anyagi keretük nincs arra, hogy bármit elérjenek a mindenkori hatalommal szemben. Hiszen ők is főként a kormányzattól és az államtól függnek. Így a József Attila-díj ismét arra az ellentmondására mutatott rá a magyar közgondolkodásnak, hogy bár visszásnak tartja az állami szerepvállalást, képtelen új irányokba nyitva más források után nézni.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.