Ugrás a tartalomra

Hogyan sztrájkol az író?

A kérdés jogos, hiszen ha az írók, költők huzamosabb időre leteszik a tollat, tettük következményét nem érzi meg az ország lakossága és a nemzetgazdaság. Nem úgy, mint az amerikai forgatókönyvírók munkabeszüntetését, amely legkedveltebb sorozatai új részeitől fosztotta volna meg a kultúra fogyasztóját néhány évvel ezelőtt szerte a világon. Rettegtek ám a tévénézők, hogy mi lesz az esti sorozat helyett!

E problémát nálunk az teszi időszerűvé, hogy a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 2013. február 14-ére meghirdette az Első Nemzeti Írósztrájkot a Facebookon az alábbi felhívással:

„A Fiatal Írók Szövetsége a Die Hard 5 premierjével egyidőben, a kelet-közép-európai traumatalálkozó apropóján, a szerelem nemzetközi ünnepén, 48797 nappal Móricz Zsigmond születése után, a 2012-es Móricz-ösztöndíj elmaradásának évfordulójára meghirdeti az első nemzeti írósztrájkot.

Minden nyelvünkért, nemzetünkért felelősséget érző írót, költőt, irodalmárt, kritikust, esszéistát, közírót felszólítunk arra, hogy 2013. február 14-én 00.03 perctől 23.59-ig (CET) mindennemű írásbeli megnyilatkozástól tartózkodjék.

Egy árva szót sem fogunk leírni.”

Vajon tartják-e fogadalmukat a sztrájkhoz csatlakozók?

A kiírásban rejlő humor betudható a farsangi időszaknak, de annak a reményteli fordulatnak is, hogy a nyílt levelek korszaka után az írószervezetek immár a kevésbé rigorózus eszközökkel is megpróbálnak hatni a közvéleményre és a kormányzatra. A FISZ tisztában van a helyzet iróniájával, tudniillik azzal, hogy a munkabeszüntetés nem keltene nagy feltűnést, így aztán a sztrájk feltételezett hatásához mérték a meghirdetés szövegének komolyságát.

A felhívás abszurditása azonban tükrözi a tehetetlenséget is, hiszen a 2012-ben a kormányzat részéről „elfelejtett” juttatás, a fiatal szerzőket támogató Móricz Zsigmond-ösztöndíj elmaradása arra enged következtetni, hogy az egyetlen állami alkotói ösztöndíjat csendesen felszámolják. Az 1974 óta folyamatosan működő Móriczot 2011-ben hirdették meg legutóbb, időtartama 12 hónap volt, összege pedig havi bruttó 80 000 forint. 

Az írósztrájk gondoskodik az esemény megfelelő médiareprezentációjáról, hiszen a Facebook üzenőfalára várja a videó- és képposztokat a résztvevőktől. A sztrájktörőket pedig szétírással, félreértelmezéssel és kipletykálással fenyegeti. Sajnos retorzióik eléggé gyengének tűnnek, hiszen a mindennapi írói munkával együtt járnak a felsoroltak. De ahogy felhívásukban állítják: „Követeléseink nincsenek”. Így tulajdonképpen a következmények is könnyen megjósolhatók, vagyis valószínűleg ugyanaz fog történni, mint amikor voltak követeléseik. Semmi. Talán üresebb lesz nélkülük néhány közösségi oldal, blog, kommentfal, Moleskin-füzet, szalvéta és mobiltelefon. De másnap már minden megy tovább, mintha mi se történt volna.

A FISZ-től korábban sem álltak távol a provokatív, az ellen- és a popkultúrára rájátszó megmozdulások. Elég csak a 2011-es Könyvhét Irodalmi Peep Show-jára gondolni, vagy arra, ahogy a NemKönyv nevű kezdeményezésnek teret adtak.

Nem kell azonban megijednünk az írósztrájktól, hiszen a szervezők jelentős engedményt tettek: „slam poetry mehet”. Lehet, hogy éppen ez lesz a vesztük, és a szóbeli műfajok diadalmaskodnak az írásbeliség felett? Hamarosan kiderül, könnyelműek voltak-e.


Az Első Nemzeti Írósztrájkhoz az Irodalmi Jelen is csatlakozik. A sztrájk napján egyetlen friss cikket sem publikálunk az oldalon.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.