Ugrás a tartalomra

Húsvéti rügyek „Gdanskban”

A közelmúltban megnyílt, hangulatos tizenegyedik kerületi vendéglátóhelyen került sor Nagy Zopán egy-képes kiállításmegnyitójára, és egy utó-költészet napi felolvasásra, a költő, valamint Jahoda Sándor és Kókai János részvételével.

A Rügyek és (r)ügyek című rendezvény bevezetéseképp Nagy Zopán rögtön a kiállított műre irányította a közönség figyelmét. A fekete-fehér, kékes árnyalatú képen egy útszéli kőkereszt látható korpusszal, melyet Zopán egy szlovéniai kis faluban fényképezett. Mögötte a felhős égbolt, fotóművészi technikákkal egymásra kopírozott, áttűnő tájképek, utcarészletek. Nagy Zopán közölte, hogy a kép a közelgő húsvét jegyében készült, és egy hónapig lesz megtekinthető. A kiállításmegnyitó egyúttal egy rendezvénysorozat kezdete is, mostantól fogva minden hónapban lesz majd a Gdanskban ehhez hasonló tárlat más-más alkotók képeivel.

Nagy Zopán, a rá jellemző módon hosszú nyitóbeszéd helyett az alkalomra írt művét adta elő. A Húsvétvasárnapi kora-délután igazi avantgárd költemény, tavaszi képekben tobzódva:

 1.

A megfigyelés fűszálai, zöld tűi, kék szilánkjai…

2.

A felhasított has hasadásának varrat-kapcsai…

3.

Az útvesztők elveszett útikönyveinek lap-foszlányai…

 

Majd a Kiáltvány-töredék és az Opál Himnuszok nyomán című verset olvasta fel, utóbbit ad hoc tavaszi hangulatot keltő improvizációval egészítve ki. 

Zopán után felváltva olvasott fel Jahoda Sándor és Kókai János, szintén a tavaszhoz vagy a közelgő húsvéthoz némiképp kapcsolódó műveket. Jahodától az Elmentem, a Szétesett a tér és a Komoly zen-e című verseket hallgathattuk meg a Hátsó bejárat antológiából, valamint a Mennyei fél-ing és az Etűdök üvegpoharakra című kötetből. Kókai pedig eddig még kötetben nem szereplő műveiből válogatott: a Kánon, a Chopin-ász, a Szonáta és Bizony mondom című költeményeket.

A Nagy Zopán estjeire jellemző szűkszavúság és egyszerűség nem vált a rendezvény kárára, sőt, a túlmagyarázás helyett a kiállított kép és az elhangzott művek beszéltek inkább alkotóikról. A jó hangulatú, összefogott kiállításmegnyitó és felolvasóest „hivatalos részét” kötetlen baráti beszélgetés követte, a jelenlévők vásárolhattak a költők könyveiből és dedikáltathattak.

 

Szöveg és fotók a helyszínről: Csepcsányi Éva

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.