Ugrás a tartalomra

Jelige: KOMPAKT – Imába foglalják neved

Ökölbe szorította kezét. E pillanatban nem csupán kívánta, látta is már lelki szemei előtt a szabadságot. Körülírhatatlanul és mégis élesebben, határozottabban, mint ahogy a telep szélén labdázás közben maga elé képzelte.

 

Imába foglalják neved

 

Ő tesz a legtöbbet értünk, hallotta osztálytársaitól, amikor még volt oktatás az iskolában. Ugyancsak ezt hallotta másoktól. Nem Szalim a vezér, mondta számtalanszor a bátyja is, de ő is nagy ember. A legnagyobbak közül való.
A fiú most itt ült a nagy ember előtt és hallgatta.
– A szabadság áldozatokat követel, és nekünk mindenkinél nagyobb áldozatot kell hozni érte. Nem azért, mert mi több szabadságot akarunk másoknál, hanem azért, mert a mi erőforrásaink szűkösek. Nagyon kevés áll a rendelkezésünkre. Az ellenségnek tankjai vannak, repülői, modern arzenálja, de az igazi, a leghatékonyabb eszköz mégis a mienk. A töretlen akarat, az elszántság, az áldozatkészség a mi fegyverünk. Azt pedig nem lehet legyőzni semmivel. Érted, fiam? Semmivel. Az ellenségeinknek bőséges a fegyvertáruk, az igazi hit azonban hiányzik belőle. Ezt ők is érzik és ezért félnek tőlünk. Szegények vagyunk, minket senki sem támogat. Mégsem kételkedhetünk a végső győzelemben. Ha nem ma, ha nem holnap, akkor holnapután vagy egy év múlva ránk fog virradni a szabadság napja.
– Igen – gondolta a fiú –, el fog jönni a szabadság áhított órája.
Ökölbe szorította kezét. E pillanatban nem csupán kívánta, látta is már lelki szemei előtt a szabadságot. Körülírhatatlanul és mégis élesebben, határozottabban, mint ahogy a telep szélén labdázás közben maga elé képzelte.
A fiú tizennégy éves volt, soha életében nem hagyta el a telepet. De valahányszor lakóterületük határán, a gazzal benőtt üres telken labdázott barátaival, és a labda elgurult, néhány percnyi szünet állt be a játékba, elnézett a távolba, ahol tudomása szerint a szabadság földje terült el. Az a föld, amely az övék, s amit most mások bitorolnak. Azok, akik helyette is élvezhetik a szabadságot.
Felnézett a nagy emberre.
Ó, mennyi mindent hallott már róla! És hányféleképpen! Suttogva a szobájuk sarkában, tisztelettel és csodálattal kiejtve nevét. Vagy hangosan skandálva tüntetéseken, féktelen hévvel követelve megjelenését. Hiszen őt várták mindig, akár a messiást. Igaz, nem ő volt a vezér. A Vezért csak kevesek és ritkán láthatták, neki állandóan rejtőzködnie kellett, az ellenség mindenütt vadászott rá. Szalimnak is mindig a nyomában voltak, ámde ő ügyesen kijátszotta üldözőit, s mindig előkerült, ha szükség volt rá. Senki sem tudta, hogyan csinálja. A Vezér volt a vezér, de Szalim volt a félelmet nem ismerő, mindenütt jelenlevő, látható hős.
Szalim, aki most itt ült vele szemben és őhozzá intézte szavait.
– Kevesen vagyunk – mondta Szalim halkan. A fiúnak előre kellett hajolni, hogy tisztán értse a szavait. – Kevesen vagyunk, mégis félnek tőlünk. És tudod miért, fiam?
    A fiú csak sejtette.
Mert mi bátrak vagyunk és hittel harcolunk. Hősök vagyunk, ahogy apáink apja is az volt. Legyőzhetetlenek.
    Szalim a szakállát simogatta, szomorú tekintettel nézett a fiúra.
– Azért, mert egy pillanatig sem hagyjuk szűnni rettegésüket. Nem engedjük, hogy a félelem, akárcsak egy szemvillanásnyi időre is feloldódjon bennük. Mi vagyunk az elnyomottak, mi vagyunk a megalázottak, de ők az űzött vadak. Akiknek nincs, nem lehet egy percnyi nyugtuk sem. Sohasem tudják mikor, hol és hogyan csapunk le rájuk. Vásárlás közepette a bazárban, éjszaka álmukban, egy temetésen vagy amikor éppen mulatoznak. Állandóan és szünet nélkül érezniök kell a veszélyt. Ez őrli fel az ellenállásukat, ez töri meg az erejüket.
    A fiú megfeszítette izmait, hatalmába kerítette a tettvágy.
    – Most, fiam, te fogod mérni rájuk a csapást. Az ellenség falán te fogod ütni azt a rést, ami megnyitja a szabadsághoz vezető utat. Ma, e szent napon, te leszel népünk kiméletlenül lesújtó ökle. Fel vagy rá készülve?
    – Igen, Szalim – mondta a fiú. Szemében csillogott az elszántság. Felemelkedett a székről, ugrásra, csapásra készen.
    – Nem félsz?
    A fiú összeszorította száját, fejének bólintásával jelezte, hogy nem.
    – Nem is szabad – mondta Szalim. – Ha mégis elfog a félelem, gondolj arra, hogy te már ma a határtalan szabadság birodalmába léphetsz. Oda, ahol mindenki egyenlő, ahol mennyei béke és szeretet várja a hősöket. És gondolj arra, hogy imába fogják foglalni a neved. Hozzád fohászkodnak majd a gyermekeiket féltő anyák, a harcba induló férfiak. Te fogod odafentről vigyázni őket.
    A fiú ismét bólintott, hogy megértette. Kihúzta magát, arcát elöntötte a kiválasztottak büszkeségének pírja.
    – Akkor induljunk – mondta Szalim.
    Átkarolta a fiú vállát, s úgy kísérte őt a másik helységbe, ahogy apák szokták fiaikat kísérni az esküvőjükre. Egyszersmind szomorúan és elégedetten.
    A másik szobában ketten vették kezelésbe a fiút. Derekára csatolták a széles övre szerelt robbanóanyagot, majd egy lenge, sűrűszövésű és hosszú kabátot adtak rá, amely hatékonyan és átláthatatlanul takarta az övet. Tavasz volt, sokan jártak hasonló kabátban. Az egyik férfi a kabát zsebére vágott lyukon óvatosan áthúzta az övhöz csatlakozó zsinórt.
    – Ne feledd, oda menj, ahol a legtöbben vannak – figyelmeztette Szalim. – Ahol a legtöbb nő van a gyerekeikkel. A zsinór egyetlen erőteljes rántásával végzel velük.
    A fiút egy mellékúton vitték ki a telepről. Egy zárt és forgalmas bevásárlóközponthoz kísérték
A bejáratnál kezet fogott a kísérőivel. A kézfogásban érezte a biztatást.
    Aztán elvegyült az emberáradatban, s közben szakadatlanul figyelt. A megfelelő helyet kereste. Végül egy játékbolt előtt találta meg, ahol valamiféle kiárusítást tartottak. Sorban álltak az emberek, többnyire asszonyok a körülöttük virgonckodó gyermekeikkel.
    A fiú befurakodott a sorba.
Egy tekintélyt parancsoló, határozott hangú idősebb úr rászólt, rendre akarta utasítani.
A fiú felnézett az idősebb úrra, angyali, ártatlan arccal. Csak a szemében fénylett határtalan gyűlölet.
    Benyúlt a zsebébe, és megrántotta a zsinórt.
    Nem hallotta a robbanást, nem érzett fájdalmat.
    Nem hallotta a jajveszékelést, a gyötrelmes sírást, nem hallotta az átkokat.
    És nem hallotta az imát sem, amit az anyja rebegett el érte.   
 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.