Ugrás a tartalomra

Litvinyenko és a Kreml

A mai Oroszország és a borongós szláv lélek heroizmusa, amint nekiront a szervezetnek, a szervezet pedig üldözőbe veszi. Csak nem az orosz 077-es ügynök Livinyenko? De nem ezért tologatom, halogatom egy hétig, hanem Frei. "Frei könyvespolca", áll a könyv derekán. Nem szerencsés. Az autentikus Frei maffiaügyekben akkor szűnt meg, amikor egy Suzukis betanított munkás fizimiskájával tesz árajánlatot a moszkvai orosz bérgyilkos egy magyar miniszterelnök likvidálására.

 

 

Litvinyenko és a Kreml 

 

   A második dokukötet meredekebb (1. dokukötet: Az elátkozott reformok kora) , elképesztőbb. Új, mai, sőt legújabban mai történet, végigkövethettük a híradásokban, újságcikkekben, amelyekben minden sajtómunkás felekezetének megfelelően értékelte a beérkező hírmorzsákat.

   A mai Oroszország és a borongós szláv lélek heroizmusa, amint nekiront a szervezetnek, a szervezet pedig üldözőbe veszi. Csak nem az orosz 077-es ügynök Livinyenko? De nem ezért tologatom, halogatom egy hétig, hanem Frei. "Frei könyvespolca", áll a könyv derekán. Nem szerencsés. Az autentikus Frei maffiaügyekben akkor szűnt meg, amikor egy Suzukis betanított munkás fizimiskájával tesz árajánlatot a moszkvai orosz bérgyilkos egy magyar miniszterelnök likvidálására. Meglep, ha ezt a kiadó nem tudja, és Freijel hitelesít egy gondosan, logikusan felépített könyvet. 

   A kötet három szerző jegyzi. Két élő, és egy halott. Marina, Litvinyenkó özvegye, Soros György moszkvai jobbkeze, Alex Goldfarb, és a sírból elhaló, ám csengő hangon nyomja Litvinyenkó, hajdani orosz titkos ügynök, aki felvette a harcot a Gonosz erőivel. De veszített. 

   Aki kíváncsi a harmadik évezredben kialakult orosz világ naponta módosuló hatalmi harcaira, változó erőkoncentrációira, a pénzmozgásra, az áttekintéshez minden segítséget megtalál. Goldfarb belülről éli meg, és mint a profi idegenvezető a kastélyban, végigkíséri az olvasót (és itt most felsorolás kezdődik, elnézést) a kémek, az árulók, az oligarchák, a reformerek, az autokraták, a lázadók, a terroristák, a nyomozók, a gyanúsítottak bonyolult szövevényében. Minden értünk. Értjük a Kreml, Putyin, Abramovics, Berezovszkij szempontjait. Értjük, hogy a pénz, a pénzhez kapcsolható hatalom alig találkozik a humánummal. Nem is várjuk el tőle. Egyedül azt nem értjük, hogy mi kerül egy kiugrott FSZB-ügynök (a KGB utódszervezete) legyilkolásában százmillió dollárba. Dzserdzsinszkij elvtárs a CSEKA és a GPU időkben ezt némi úti pénz mellett egy golyó árából megoldotta. Maximum kettőéből. Mindenesetre Lenin, ha olvassa Goldfarb könyvét, miután megállapítja, nem élt hiába, erősen ingatja a fejét az egészségtelenül megnőtt járulékos költségek láttán.

Onagy Zoltán 


   
   Alex Goldfarb - Marina Litvinyenkó
   A titkos ügynök halála
   Ára: 3500 Ft
   Park Könyvkiadó

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.