Ugrás a tartalomra

E-MIL- és Irodalmi Jelen-díjakat adtak át Aradon – Boldog új irodalmi évet!

A címben idézett jókívánság Orbán János Dénestől, az E-MIL (Erdélyi Magyar Írók Ligája) elnökétől hangzott el szombaton este az aradi Jelen Házban megtartott díjkiosztó ünnepség végén, miután az est folyamán nem éppen rózsaszín kép alakult ki az erdélyi magyar irodalom és könyvkiadás, de legfőképpen a könyvterjesztés jelenlegi állapotáról. A válság közepette ugyanis, hallhattuk, az irodalmi élet sem könnyű, az erdélyi könyvpiacot nagyon megviselte – OJD egyenesen katasztrofálisnak minősítette a helyzetet. A könyvesboltok, mondotta, a legjobb könyvekből is maximum ötöt hajlandók átvenni, a könyvek 300-500 példányban jelennek meg, s lassacskán át kell nyergelni az elektronikus formára…

 


A Boldog új irodalmi évet! kívánság tehát valóban időszerű, és távolról sem egyszerű udvariassági formula.
A díjkiosztó résztvevőinek hangulatát azonban nem befolyásolta túlságosan a fentebb vázolt helyzet, hiszen ezúttal ünnepelni jöttek, a 2002 februárjában alakult E-MIL és az Irodalmi Jelen szokásos évi díjainak kiosztására.

Orbán János Dénes, az E-MIL elnöke, az est házigazdája

 

Lakatos Mihály, a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium tanácsosa (udvarhelyi származású lévén, nagyon „otthon van” a romániai magyar irodalmi életben) beszédében azt mondta: „a 2009. év is hozott néhány olyan eseményt, teljesítményt, amelyre az E-MIL, mint szervezet, illetve az E-MIL-tagok mint egyéni alkotók is büszkeséggel, de legalábbis elégedettséggel tekinthetnek vissza. Jó néhány értékes, olvasható és értékelhető könyvvel gyarapodtunk idén, s ha lármás debüt nem is akadt, azért az ifjú tehetségek csordogálása sem szűnt meg teljesen.

Danyi Zoltán és Jász Attila, az Irodalmi Jelen próza- és esszédíjának tulajdonosai. A gálán valamennyi kitüntetett saját írásaiból olvasott fel

 

Ezzel párhuzamosan olyan közösségi programok is zajlottak, amelyek hozzájárultak az irodalom népszerűsítéséhez, ahhoz, hogy az olvasóközönség is érezze, hogy az erdélyi irodalmi élet szereplői – ha a látszat néha ennek az ellenkezőjét sugallná is – nem ülnek a babérjaikon, hogy a különböző szerkesztőségek köré csoportosult írók azért mégiscsak komoly, művekben és nem ritkán díjakban is lemérhető munkát végeznek”. (Lövétei Lázár László például idén József Attila-díjat, Molnár Vilmos Márai-djat kapott.) A közösségi programok – könyvbemutató, E-MIL-tábor, konferenciák – között szerepel az Irodalmat a vidéknek c. program, a magyar kulturális minisztérium ez év nyarán meghirdetett, 10 millió forint keretösszegű pályázat eredményeként 2009 szeptembere és 2010 júniusa között 33 felolvasó körútra kerül sor a Kárpát-medencében, amelyen erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai és muravidéki magyar írók, irodalmi műhelyek vesznek részt. Néhány napja eldőlt, hogy a minisztérium egymillió forint összegű támogatást nyújt az Irodalmat a vidéknek c. program folytatásához.

Lakatos Mihály arról is szólt, hogy idén az E-MIL-tagok szokatlan energiával kapcsolódtak be a kortárs román irodalom magyar nyelvű tolmácsolásába. A Nagyvilág c. folyóirat jövő év elején különszámot jelentet meg fordításaikból

Lakatos Mihály megemlítette még, hogy 2009-ben is meghirdette a magyar kulturális minisztérium az immár hagyományossá vált határon túli irodalmi ösztöndíjrendszert, a kiosztott 12 – egyenként 600 ezer forintos – ösztöndíjból 8-at erdélyi magyar szerző kapott.
Az idei díjak kiosztása előtt Orbán János Dénes köszönetet mondott az erdélyi magyar irodalom szponzorainak: mindenekelőtt Böszörményi Zoltánnak, aki nemcsak az Irodalmi Jelen-díjakat támogatta, hanem az E-MIL díjkiosztó gáláját is, Méhes György író családjának, aki a nagydíjat támogatja, a Communitas alapítványnak, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztériumnak, a magyar kormánynak.

Kuszálik Péter és Dobai Bálint, az E-MIL díjazottjai

Az Irodalmi Jelen idei díjait Bege Magdolna, a Nyugati Jelen főszerkesztője, az Irodalmi Jelen munkatársa nyújtotta át. Az Irodalmi Jelen három kategóriában – vers, próza és esszé – jutalmazta az arra legérdemesebbnek találtakat – a fenti sorrendben Gömöri Györgyöt, Danyi Zoltánt és Jász Attilát. Gömöri György nem vehetett részt az ünnepségen, díját hétfőn Budapesten nyújtja át neki Weiner Senyey Tibor, az Irodalmi Jelen munkatársa. A díjátadás előtt a kitüntetettekről laudációt Boldog Zoltán, illetve Szálinger Balázs mondott.
Az E-MIL kezdetben három díja mostanra kettőre apadt. A legjobb fiatal elsőkötetesnek szánt Debüt díj tulajdonosa 2009-ben Dobai Bálint költő, a Méhes György nagydíjat pedig Kuszálik Péter vehette át életművéért és idén ősszel megjelent Purgatórium c. kötetéért. Ez utóbbiról OJD azt mondta: merész mű, könnyen lehet, hogy skandallum lesz belőle. A könyv ugyanis az erdélyi magyar irodalom néhány „bálványának” komoly erkölcsi problémáiról szól. Kuszálik saját  könyvének kapcsán egy Horváth Imre-aforizmát idézett: „Akit kiismerünk, elismerni nagyon nehéz”.
A díjkiosztó ünnepség állófogadással ért véget.

 

Jámbor Gyula

 

 


Erdélyi magyar írók, költők egy csoportja a szombat esti ünnepségen

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.