Ugrás a tartalomra

Receptek nőknek másnaposságra

Hogyan gyógyítsuk a másnaposságot, milyen egy másnapos nő, mit jelent a nulla feminizmus alkotói témák köré csoportosult Szépírók Társaságának estje hétvégén, Kolozsváron.
Cserna Szabó András, Darida Benedek és László Noémi humorral teli szövegei feldobták az esős szombat estén irodalomra vágyó hallgatóság kedvét. – Varga Melinda beszámolója

 

 

Jaj a legyőzötteknek, avagy hogyan süssünk-főzzünk másnaposan című kötet Cserna Szabó András és Darida Benedek nagysikerű közös szerzeménye. A könyv, a rossz és a jó nő között kemény párhuzamot vonó szövegek meglehetősen nagy vihart kavartak Magyarországon. Ugyanis a két szerzőpáros a másnaposság fogalmát vette tollvégre, nem kímélve a szebbik nem képviselőit sem. Többen bántónak érezték a szövegeket, holott a két író csupán ironikusan próbálta megközelíteni az u.n. macsó beszédmódot, a másnaposság elleni receptek leírásával nem volt más céljuk, mintsem kifigurázni „fejre állított világunkat” - mesélte Cserna Szabó András, miután felolvastak néhány szemelvényt a regényből. A harminchárom írást tartalmazó kötet nem csak a nőket, a művészeket, a férfiakat, az átlag embert is boncolgatja a másnaposság szemszögéből.
A kolozsvári Bulgakov irodalmi kávéházba járó női közönség sokkal edzettebbnek bizonyult, mint a magyarországi olvasókollégák, ugyanis a zömében női hallgatóságból egyetlen egy sem vonult ki a teremből, sőt a felolvasás közben egyre többen jöttek be. Szálinger Balázs, az est moderátora észlelvén a lelkesedést, buzdította a szerzőket, olvassanak még. Így a szövegekből kiderült, kétféle nő létezik, „jó és rossz kurva”, az előbbi „tépi időnként a nyálat, de megfogja a hajad, mikor időnként hánysz, megbízható férfi módra rúg be, férfitáraságban iszik”. Az utóbbi kategória a szerzők szerint csakis édes alkohol neműt iszik, Vermutot, tojáslikőrt. És hogy ne csak a nőkről beszéljenek, bebizonyították, hogy a klasszikus alkotókra sem voltak tekintettel a könyv megírása közben, így fény derült Hemingway másnaposságára is. Cserna Szabó szerint a nagy író „körbepiálta” a világot, az utazás, a horgászat és a nők mellett kedvenc elfoglaltsága csakis az alkoholfogyasztás volt.
Darida Benedek elárulta: a négykezesnek lesz még folytatása, bár arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mindez mikor következik be.
László Noémi felolvasott szövegei sem mellőzték a  humort, Nulla feminizmus verse tele iróniával beszél a nőiségről, s ezen gondolatok a szerzőnek nem máskor, mosogatás közben rohanták meg. Hallhattuk tőle a Javíthatatlan, Osztályrészem című verseket is, melyek líraibb hangvételt ütöttek meg.
Befejezésként kissé a másnaposságra is utalva felolvasta A sörök, örök sörök című költeményt. A szöveg arra reflektál, hogyan érzi magát az ember az első, második, tízedik sör bájos hatása után.
A költőnő elmondásából kiderült: mostani alkotói állapotára az jellemző, egyszerre lett komolyabb és komolytalanabb.
A Szépírók estjét nagy „duhajkodás” követte népzenével, cigányzenével, tangóval, keringővel, operettbetétekkel kedveskedett Szép Gyula Bálint, Tókos Csongor, Kisfaludi Attila, Gergely Elek. Az est speciális meghívottja Koboda Florin, a Palatkai banda prímása volt. Aki igazi másnaposságot szeretett volna előkészíteni, akár férfi vagy női módra, megtalálta a megfelelő alkalmat.
 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.