Ugrás a tartalomra

"Ismerem a sajtó működését"

Minden nappal közelebb az év legjelentősebb könyves ünnepe, a Könyvhét. Mire várnak, mivel számolnak, mit kívánnak, ezt kérdezte az Irodalmi Jelen tizenöt irodalmártól (név szerint: Ádám Tamás, Andrassew Iván, Antall István, Darabos Enikő, Faludi Ádám, Géczi János, Hargitai Ildikó, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Láng Eszter, Pécsi Györgyi, Podmaniczky Szilárd, Szabó Tibor Benjámin, Tarján Tamás).

 

 
 
 

„Ismerem a sajtó működését”

Andrassew Ivánnal a Könyvhétről

 
 
Onagy Zoltán: Nyakunkon a Könyvhét (2011.06.02 - 2011.06.06), honnan, hogyan informálódsz, szakmabelinek illik, melyik kiadó mit jelentet meg?
Andrassew Iván: Engem nemigen érdekel, hogy melyik kiadó mit jelentet meg. Figyelek, nézelődöm, hallgatózom, és valahogy mindig megtudom, mi a jó. Persze tudom, melyik kiadók adják ki a legjobb könyveket.
 
OZ: Ha kicsit nosztalgikusra veszem, az emlékezet határán a Könyvhét – zsurnaliszta panellal – valóban a Könyv Ünnepe, az olvasó készült rá, fehér inget húzott, úgy indult a Térre, ahol helyileg felverve a helyi könyvesboltok sátrai. Egy időszakban érdemes volt jó viszonyt kialakítani az eladókkal, hogy a kötelező aktuálisokat meg tudja venni az olvasó a pult alól, mint például a Körképet, a Szép verseket, a Rivaldát, ezekből soha nem szállítottak eleget az első menetben. Mostanában valami okból nem érzem a régi áhítatot. Ugyan miért? A Könyvhét nem lehet korfüggő.
AI: Mert össze vagyunk zavarodva. Szinte az összes szerepünkből kiestünk. Nyilvánvaló, hogy ez egy szomorú ünnep lett, mert tudomásul kell vennünk, hogy nem úgy van, mint régen – igen, sajnos a szocializmusban -, amikor a Könyvhét minden napján táskányi könyvvel mentünk haza, és összeszedtük szinte az egész évre való olvasnivalót. Nem tudom, hogyan csináltuk a mostaninál százszor csekélyebb fizetésünkből. De tény, ma jó, ha három, négy könyvet tudunk megvenni. Ennek nem az az oka, hogy egyre kevesebben érdeklődnek az irodalom iránt, hanem az, hogy egyre kevesebbnek van pénze az ilyen luxusra.
 
OZ: Szerinted megmaradt a Könyvhét rangja a két másik könyves akció mellett? Ha három húsvét volna, törhetnénk a fejünket, melyik húsvét húsvét, melyik még húsvétabb.
AI: Nem tudom. Remélem.
 
OZ: Kicsi a piac és minden nappal vékonyodik az olvasói réteg. Szerinted a gyors egymásutánban lenyomott Feszt és Könyvhét nem fosztja-e ki egymást, húzza el a vásárlóerőt egymás elől? Vagy éppen ellenkezőleg?
AI: Szerintem már teljesen mindegy. A művelt középréteg emberemlékezet óta nem csúszott ilyen sebességgel lefelé.
 
OZ: Kitől (kortárstól, magyartól) vársz új munkát, kötetet, mi az, amit feltétlenül megnézel?
AI: Nem tudom. Pár nappal a Könyvhét előtt majd látom a kínálatot, akkor örvendezek.
 
OZ: Mi az, amit megvásárolsz, már most tudod, hogy biztosan?
AI: Nincs ilyen.
 
OZ: Mekkora összeget tartalékolsz könyvheti vásárlásra?
AI: Semennyit. Néha annyi pénzem sincs, hogy a gyerekemnek ételt vegyek, vagy magamnak gyógyszert.
 
OZ: Mi az, amit biztosan megkapsz baráti ajándékként?
AI: Nagyon sokat, de nem annyira baráti ajándékként, hanem azért, mert bloggerként igen jó reklámfelület vagyok (http://andrassew.blogspot.com/). Persze, baráti ajándék is jön néha.
 
OZ: Ki az a fiatal, országosan még nem ismert tehetség, akit szemmel tartasz?
AI: Nem tudok nevet mondani, mert folyamatosan figyelek, tucatnyi írót és költőt kellene sorolnom.
 
OZ: Ha tudsz valamit a könyvheti felhozatalból, szerinted mi lehet a Könyvhét sikerkönyve? Egyáltalán létezik még a fogalom, hogy „sikerkönyv”?
AI: Fogalmam sincs. Ez egy iparág, ahol igen erősen működik a gépezet. Az lesz sikerkönyv, amire a sikercsinálók rámutatnak. De ez így van rendjén. Biztos. Néha persze előfordul, hogy a jó elkezd önálló életet élni.
 
OZ: Hagyatkozol a kiadói ismertetőkre, recenziókra, kritikára, vagy pedig évek óta jól bevált íróidat vásárolod?
AI: Nem hagyatkozom semmi másra, mint a barátaim véleményére. Mindent elolvasok, de ismerem a sajtó működését. Sajnos.
 
OZ: Ha érintett vagy az idei Könyvhéten: mivel? Kötettel, író-olvasó találkozók, kiadói beszélgetések moderálásával?
AI: Talán megjelenik a Vashideg című kötetem. Novellák.
 
Kapcsolódó:

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.