Ugrás a tartalomra

Ne a származás határozza meg a színvonalat

A Roma Oktatási Alap támogatásával slamverseny indult Tudás6alom címmel, amelynek kampányvideóját eddig több mint 80 000 ember látta. A jelentkezők felléptek a JAK-táborban. Mentorukat, Horváth Kristófot, slammer nevén Színész Bobot kérdeztük.

Jobbról befigyel: Horváth Kristóf (Színész Bob)

Talán kevesebben tudják, hogyan indult a Tudás6alom elnevezésű verseny és kampány…

A Roma Education Found fölkért a video elkészítésére, hiszen nekem volt meg a színészi, drámapedagógiai tapasztalatom és a kapcsolatrendszerem hozzá. Azzal, hogy elkészült a film, a mi szerződésünk lejárt, a továbbiakban nem szponzorálják a munkánkat. A kampány tehát maga a videoklip megjelenése. Ez szerencsére eljutott hátrányos helyzetű gyerekhez és a többségi társadalomhoz is. De azért nem szeretném, ha ezzel megoldottnak tekintenék az ügyet.

Mi volt a cél?

Az lenne a cél, hogy visszaszorítsuk a korai iskolaelhagyások számát, de azt egy video nem oldja meg. Egy videótól, egy egyszeri élménytől nem lehet elvárni, hogy egy gyerek szembemenjen az összes nehézéggel, ami őt körülveszi, ami vár rá, és mindennek ellenére följusson a középosztályba. Úgy gondolom, legalább két-három évbe beletelik, hogy mérhető eredménye legyen.

Hirdettetek egy slamversenyt is. Milyennek értékeled a végeredményt? Sokan jelentkeztek? Kitolódott a határidő is.

20 év alattiaknak hirdettük a versenyt Tudás6alom címmel. Azok, akik jelentkeztek, nagyon nagy ellenálláson keresztül érkeztek. Aki ilyen körülmények között megír egy szöveget, felveszi videóra, és elutazik a helyszínre, abban már biztos az elhatározás. Így, hogy kevesen jelentkeztek, mindenkivel személyesen tudok foglalkozni. 

A fellépők közül néhányan most veled járják az országot. Mesélnél egy kicsit erről?

Az ország különböző pontjain drámapedagógiai foglalkozásokat tartunk hasonló korú gyerekeknek. Az is nagyon fontos, hogy a gyerekek, akikkel együtt dolgozom, megkapják a megfelelő terhelést, hogy előadóművészként is fejlődjenek.

A drámapedagógiai foglalkozások viszont nem a videóval kezdődtek.

A video csak egy állomása a pályafutásomnak. Én tíz éve dolgozom a Karavánnál, tizenöt éve dolgozom színházban, öt éve tartok különféle foglalkozásokat.

Vagyis a tehetséggondozásra koncentrálsz?

Részben, de ezt az is megnehezíti, hogy a szülők nem minden esetben járulnak hozzá ahhoz, hogy a gyerekeik rendszeresen eljárjanak ezekre az alkalmakra. Sokszor tizenéves gyerekekről beszélünk, akikben nem feltétlenül erős az elhatározás, de ha az megvan bennük, nagyon jól tudunk együtt dolgozni. De nem akarok itt feltétlenül színészeket, írókat nevelni. Elsősorban arra törekszem, hogy önmagukat jól kifejező, magabiztos felnőttek váljanak belőlük.

Hogyan választottad ki azokat, akik most veled jöttek?

Az én alapcsapatom inkább színházi, zenei, szociális munkás vonalon fog mozogni, úgy gondolom. Az egyik lányt, akit én készítettem föl, felvették közben a Színművészetire, ez hatalmas dolog. Rengeteg egyéniség van, súlyos és sokféle családi problémákkal. Akik most velem jöttek, azért vannak itt, mert úgy hiszem, ők a legérdeklődőbbek a költészet, a slam iránt. Remek alkalom ez számukra, hogy bemutatkozzanak és tapasztalatot szerezzenek. Nekem az is fontos, hogy a színvonalat, amivel mérik őket, ne a származásuk határozza meg, hanem ugyanolyan kritériumoknak alávetve mondhassanak el valamit, amit csak ők tudhatnak.

Hogy sikerült a tegnapi előadás?

Nagyon örülök annak, hogy ilyen sokan eljöttek. Élvezhető, sokszínű műsort adtunk elő, és ezt értékelte a közönség.

Lehet mérni valahogyan a kampánynak a hatását? Milyen reakciók érkeztek cigány közösségekből a vállalkozásra?

A slammelés egyik feladata, hogy megfelelő értékrendet mutassunk fel. Akit sokat bántanak, erős és agresszív akar lenni. Azoknak a fiataloknak, akik belevágtak ebbe, az lesz a dolguk, hogy változást okozzanak az emberek gondolkodásában. Kevés olyan gyerek van, aki elutasítóan reagál, de szerintem őket is meg tudjuk majd győzni.

Mik a későbbi terveid?

Szeretném, ha minél több gyereket be tudnánk vonzani. Ha lenne egy drámapedagógiai kurzus, ahol akár képesítést is szerezhetnének. Emellett egy roma slamtábort is szeretnék szervezni. Az lenne a cél, hogy akik írnak, minél inkább részévé váljanak a slam- vagy az irodalmi közösségnek, járjanak minél többen JAK-táborba.

Pion István és Horváth Kristóf szemináriumvezetőként a JAK-táborban

Tóth Tünde

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.