Ugrás a tartalomra

Mi volt Sherlock Holmes eredeti neve?

Sir Arthur Conan Doyle legelső Sherlock Holmes történetének (A Study in Scarlet, 1887, magyarul: A bíborvörös dolgozószoba / A brixtoni rejtély) eredeti kéziratát állítja ki 2014. október 17-étől a Museum of London Az ember, aki sosem élt, és soha nem hal meg című tárlata keretében. A dokumentumot régi fotográfiák és Conan Doyle személyes tárgyai kíséretében tekinthetik meg az érdeklődők.

A kézirat az úgynevezett Southsea jegyzetfüzetben található, amelybe a szerző 1885 és 1889 közt írta jegyzeteit. A kiállított szövegből kiderül, hogy az eredeti címet (A Tangled Skein – Összegubancolt szálak) Conan Doyle áthúzta, és a következőre javította: A Study in Scarlet. A kéziratra így vázolta fel a történet felütését: „A rémült nő a kocsishoz rohan, ketten pedig elindulnak rendőrt hívni.” A kiállított darab alapján azt is megtudhatjuk, hogy Sherlock eredeti neve Sherringford Holmes lett volna, Watsont pedig kezdetben Ormond Sackernek keresztelte Doyle.

A jegyzetfüzetet 10 évvel ezelőtt egy magángyűjtő vásárolta meg, és magával vitte Amerikába. Ez az első alkalom 1951 óta, hogy nagyobb közönség ilyen formában is belepillanthat a nagysikerű író első Holmes szövegébe.

Forrás: The Independent

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.