Ugrás a tartalomra

Az én Istenem

A kortárs irodalom modern istenképe – az Irodalmi Jelen istenes pódiumműsora Zorkóczy Zenóbia egyéni előadóművész közreműködésével

„Vigyázz, hogy világosat gondolsz-e, vagy sötétet; mert amit gondoltál, megteremtetted.”

Weöres Sándor

 

Istenről gondolkodni már önmagában imádság, hiszen amiről gondolkodunk, belakja a mindennapjainkat, az álomba is beköltözik. A gondolat formál bennünket, és mi is formáljuk a gondolatot, az Istennel teljes gondolat termékeny és jóra vezet, az optimizmus, a derű vagy legalábbis a megnyugvás felé tereli az embert, világosat teremthetünk, nem sötétet.

Kérdést feltenni a Mindenhatónak, válaszra bírni, ha nehéz helyzetbe kerülünk, hálával emlékezni vissza azokra a kegyelmi pillanatokra, amikor éreztünk, hogy a tenyerén hordoz, uralja a mélységet és tudása van azokról a magasságokról, amelyet mi nem ismerhetünk, nincs földi tudástárunk hozzá – olyan kérdések, amelyek mindnyájunkat foglalkozatnak.

A 23 éves Irodalmi Jelen fennállása alatt a vallási ünnepkörökre hangsúlyosan figyel, de az istenes líra nemcsak ilyen alkalmakkor található meg a folyóiratunk hasábjain és az online lapozható portálunkon, Facebook- és Instagram-oldalainkon, hanem rendszeresen teret kap.

Állandó szerzőinktől rendszeresen kapunk Istenhez köthető kéziratokat, ami arra utal, hogy ez a téma a szerelemhez hasonlóan a kortárs irodalom egyik örök témája, bármilyen korban aktuális marad. Bátran mondhatjuk tehát, hogy a kortárs irodalomnak van istenképe, ez az istenkép karakteres, határozott, néha fájdalmas, de legtöbbször mégiscsak katartikus, felfelé ívelő, fényt hozó, reményre nyíló. Az íráskészség, a tehetség több kutató, filozófus, pszichológus szerint velünk született adottság, afféle kegyelmi állapot, talentum, amelyet fejleszteni kell. Éppen ezért minden versben jelen van az istenközelség, minden költeményt Isten ecsete rajzol.

Az én Istenem – a kortárs irodalom modern istenképe című pódiumműsorunkkal célunk, hogy a folyóiratunkban rendszeresen publikáló szerzőink istenképét eljutassuk olyan olvasókhoz, akik valamiért úgy érezik, eltávolodtak az irodalomtól, a kortárs művek nem szólítják meg már őket. Az Isten-tematika a legkézenfekvőbb arra, hogy párbeszéd alakuljon ki olvasó és szerző között, szemléletváltás jöjjön létre, amely rámutat arra, hogy a magyar szónak ereje van, a kortárs vers mindenkihez szól, mindenki számára hozzáférhető.

Zorkóczy Zenóbia Irodalmi Jelen-díjas egyéni előadóművész közreműködésével olyan műsort szeretnénk bemutatni, amelyhez az akadémikus közegtől a hétköznapi emberig bárki tud érzelmileg kapcsolódni, gazdagodik, épül általa, a szépséghez, a teljességhez viszi közelebb.

A pódiumműsorban elsősorban az erdélyi középnemzedék lapunkban közölt műveiből válogattunk, mivel a turné első öt állomása Erdélyben valósul meg, fontosnak tartottuk azt is, hogy erdélyiségre nagyobb hangsúlyt fektessünk.

A színpadon elhangzó művek sokszínűsége is mutatja, hogy mennyiféle istenkép lakik bennünk alkotókban és olvasókban egyaránt. Van, aki a természeti tájon keresztül tud leginkább kapcsolódni a Fennvalóhoz, más gyermekkorára emlékezve, de jelen van az antik filozófia, a személyes élettörténet, tragédia, szerelem, elmúlás, az álmodó Isten, a haragos, a megbocsátó, a jókedvű, a kegyelmes, a mindentudó.

A műsorban az alábbi szerzőktől hangzanak el versek:

Bálint Tamás József Attila-díjas költő, Böszörményi Zoltán Magyarország Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, az Irodalmi Jelen alapító-főszerkesztője, Csáji László Koppány költő, kulturális antropológus, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) igazgatója, Czilli Aranka költő, író, irodalomtanár, Dimény H. Árpád Méhes György-díjas költő, újságíró, Farkas Wellmann Éva József Attila-díjas költő, a Bárka szerkesztője, Fekete Vince Magyarország Babérkoszú- és József Attila-díjas költő, író, a Székelyföld szerkesztője, Iancu Laura József Attila-díjas költő, Király Farkas József Attila-díjas költő, író, az Országút főszerkesztője, Laczkó Vass Róbert költő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író, Mirtse Zsuzsa József Attila-díjas költő, író, a Magyar Napló szerkesztője, Muszka Sándor József Attila-díjas költő, író, Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Pethő Lorand Irodalmi Jelen-díjas költő, műfordító, Sántha Attila Magyarország Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, író, Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Orbán János Dénes Kossuth-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia alapítója, Varga Melinda József Attila díjas költő, író, az Irodalmi Jelen szerkesztője, Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója.

A helyszíneken elérhetők lesznek Irodalmi Jelen legfrissebb lapszámai és a kiadónk könyvei.


Helyszínek és időpontok:

Szeptember 8. Feldoboly, református templom, a 11 órakor kezdő istentisztelet után

Szeptember 15. Cófalva, református templom, a 11 órakor kezdődő istentisztelet után

Szeptember 16. Brassó, Reménység háza, 18 óra

Szeptember 19. Segesvár, Gaudeamus Ház, 13 óra

Szeptember 20. Arad, Jelen Ház, 19 óra

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.