Ugrás a tartalomra

Aki először belenyal, avagy Teréz-e vagy?


Ficsku Pál hét évig és két regény erejéig bírta a hallgatást, majd Rácz Zsusza legújabb Terézanyu-kötetének megjelenése után (Nesze Neked Terézanyu!) kiborította a bilit Nyajjátok ki Terézanyut! blogbejegyzésével.
 

 


 

 

Aki először belenyal,



avagy Teréz-e vagy?

 

 

 

Még csak a regény első részének kéziratai vándoroltak egymás létezéséről mit sem tudó kiadók közt, amikor Rácz Zsuzsa a Ráday utcában ridegen hátat fordított Ficsku Pálnak, ő pedig újdonsült könyvműhelyével a jövőnek, melynek útja nehezen kitaposott pályázati pénzekkel volt kikövezve, akár a pokolba vezetőé. Ma már a napra is pontosan emlékszik: 2002. január 29. Innen is látszik, mély a tüske, hisz gondos női kéz nyomta a szívbe. Terézanyué.

 
Még csak lopás sem történt, pedig a plágiumnak kifinomult szerzői és irodalomelméleti módszerei már megszokottá váltak irodalmi életünkben. Terézanyu egyszerűen csak genya volt egy férfival; nincs erre jobb szó. A férfi megkörnyékezte, udvarolt neki, és látszólag a nő is közelebb engedte. Szakmailag persze, szigorúan irodalmilag. Ficsku erre így emlékezik: „Ideadta a kézirat meglevő részeit, elolvastam, beleszerettem.”. A záró ige logikai alanyának eldönthetetlenségéből is látható, hogy románc bontakozott ki közöttük, hiszen együtt szerkesztgették a könyvet, majd a később oly sok kellemetlenséget okozó női hang bizalmasan súgta a telefonba: „Pali, megvan a cím”.

 
Pali mindent megtett a nőért, mert megnyerte a felé áradó bizalom. Pályázatokat adott be, nyomdákkal tárgyalt, kapott is kétmillió-kétszázezret. De Terézanyu ekkor már eladta lelkét és formás szövegtestét az ördögnek. Eladta, mert sokat ígérhettek neki, talán többet, mint amit Pali kitaposott. Terézanyu genya volt. Pali kosarat kapott, amit egy férfi alázattal visel, vagy talán egy életfogytiglanért lelövi a nőt.

 
Ritka viszont, hogy a férfi hét év után tépje föl a sebet, amit – azt beszélik – inkább nők szoktak. Ficsku már kibírta a megfilmesítést, de a regény folytatásának beharangozott sikerét már nem. Ezek után felettébb gyanússá válik a kiteregetés. Feltehetnénk, hogy a szerző irigy. De ebben az esetben azt kellene vélelmeznünk, hogy buta is, hiszen a hírveréssel éppenhogy erősebb hátszelet biztosít a Terézanyu újabb kötetének. Ficsku viszont nem buta, videódisznóival és magyar RAPszódiájával is bizonyította: lekörözi utált szinglijét is.

 
Ha viszont Ficsku számító, akkor tudhatja, hogy egy kis botránnyal meglovagolhatja a szenzációt, ezzel pedig csiszolhatja nevét, feltornázhatja eladásait, és egyáltalán: beszélhetnek róla. Ez történik most is. De akár azt is feltételezhetnénk, hogy csak igazságérzete nem bírta tovább. Ilyet viszont azért nem gondolunk, mert egy irodalmi lap pletykarovatában csak utolsó, eleve elvetélt lehetőségként merülhet fel a már-már jóhiszeműnek mondott megközelítés. Ha viszont ezzel kacérkodva a szívünkre tesszük a kezünket, sejtjük, hogy nem Rácz Zsuzsának szól az írás, hiszen aki genyának van bemutatva, azért is olyan, mert mindezt nem hiszi el magáról. Nem egy odamondós szöveg a Palié, inkább kiteregetős. Ez a genyaság mindenki másnak szól, főleg azoknak, akiket még tűzbe hoz az irodalom, legyen az lektűr vagy nem lektűr. Ilyen egy genya magyar írónő, akinek zabáljuk a könyveit. Ilyen a magyar köz- és irodalmi élet,  ilyen egy megsértett írótárs, akinek ezentúl talán jobban visszük a műveit, több bólogatással és sajnálattal. Így pedig, ha szerette volna, ha nem, Ficsku lett az, aki szándékolt vagy véletlen élvezetek reményében először nyalta ki Teréz anyut – de csak megkésve a folytatásban.

 

P. S. : Lapunk mindkét érintett felet megkereste, és Rácz Zsuzsától az alábbi választ kapta a Ficsku-fricskáról feltett kérdéseire: „Megtisztelő, hogy foglalkozni akarnak velem. Nagyon szívesen beszélek a most megjelent Nesze Neked Terézanyu! című könyvemről, Ficsku Pál írására azonban semmilyen módon nem kívánok reagálni.”. Ficsku Pált a cikk megjelenéséig nem sikerült elérni, de a vele készített korábbi interjú itt olvasható.

 

 

 

 

 
Kapcsolódó:

Dinokkió a bőröndben - Interjú Ficsku Pállal

Ficsku Pál: Nyajjátok ki Terézanyut!

 

 

Sultanus Beatus

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.