Ugrás a tartalomra

Könyvfeszti körkép 2.

A XVIII. budapesti Könyvfesztiválon szerzett benyomások – képriporttal.

 

 

 

 

 

 

 

Feszti körkép 2.

  

   Az olvasás népszerűsítésére számos kísérlet született mostanában, amely részint civil kezdeményezésre, részint állami szerepvállalással indult útnak. Előbbiek közül a Veszíts el egy könyvet! mozgalom a legszimpatikusabb, hiszen a legenda szerint az orosházi könyvtárból induló program a láncszerűen és véletlenszerűen gazdát cserélő vándorolvasmányokkal egészen Sidney-ig juttatta el Kis Ottó egyik kötetét. Az ennek tükörképét jelentő Márai-program nélkülözi ezt a véletlenszerűséget, hiszen a kuratórium tagjai között találjuk két írószervezet (a FISZ és a JAK) küldöttjét, valamint a Magvető egyik szerkesztőjét is, ami minden bizonnyal kizárja bármilyen lobbi lehetőségét, és megfelelő módon képviseli majd a kisebb kiadók érdekeit. Az ezzel kapcsolatos pódiumbeszélgetésről Laik Eszter írt problémafelvető beszámolót.

   Az irodalom népszerűsítésének új ötleteit láthattuk a Petőfi Irodalmi Múzeum sátránál, ahol Pádár Eszter, az intézmény munkatársa mutatta be a klasszikus memóriajátékot. Ennek lényege, hogy a híres írókhoz, költőkhöz kapcsolódó relikviák fotóit kell összepárosítani. Ezek között található Petőfi tajtékpipája, Szendrey Júlia kézimunkája, Ady ébresztőórája és kalapja, Móricz Zsigmond csizmája, Krúdy Gyula evőeszközei vagy Füst Milán szemüvege. A játék mindössze 2500 forintba kerül, és azt a cél tűzi ki maga elé, hogy a kultusztárgyak majd elvezetik a gyermeket az írók szövegeihez is. Csakúgy, mint az a Fekete Péter típusú kártyajáték, amelyben híres magyar írók gyerekkori fényképeit kell későbbi fotóikkal összepárosítani. A feladat megoldásához annyi segítséget kapunk, hogy a fiatalkori fotó mellett ott szerepel az adott író neve is. Mindez a korábbi, „Írok Fiatalon” sorozatból nőtt ki, másrészt egy házi kezdeményezésből öltött piaci méreteket. A PIM így nem szövegekkel, hanem jól bevált ikonokkal érkezett az idei Könyvfesztiválra.

   A Csillagszálló nevű, negyedévente megjelenő kulturális utcalap pedig legújabb, Talált tárgyak című számával, amelyben Szvoren Edina és Podmaniczky Szilárd kiváló írásai mellett a lapszámot végigkísérő Csáth-naplórajzokról olvashatunk összefoglalót. A lap célkitűzéséről, aluljárókból történt kitiltásáról Weiner Sennyey Tibor készített interjút.

   A kicsi, nem fa-, hanem műanyagpados Csillagszálló-standtól egyenesen a robotszkennerig vezet az út, amely önállóan digitalizálja, vágja és archiválja a legkülönbözőbb formátumú könyveket. Lapozója akár a finoman megnedvesített ujjak, üvegháromszöge pedig a könyvtestet megfeszítő szerkezet, amely önmagát korrigálva finoman idomul az egyik oldalon fogyó, a másikon pedig növekvő lapmennyiséghez.

   Bár a statisztikák és az e-bookot árusítók elmondása szerint a magyarok elenyésző része érdeklődik az elektronikus könyvolvasás iránt, fel-feltűnnek iPaden olvasók, de alapvetően még a laptopok uralják a terepet. Az elektronikus könyvpiacot pedig a Bookline, amelynek standja előtt ponyvára nyomtatva tekinthetjük meg a legnépszerűbb ötven könyvet. Amint a Fapadoskönyvről szóló beszámoló is mutatta, a terjesztés 50-60%-os hasznát lefölöző nagy mogulok mellett népszerűbbek a könyveket jóval alacsonyabb áron kínáló kezdeményezések.

   A vizuálisan is befogadhatatlan könyvmennyiség mellett voltak a napnak remek pillanatai, például amikor a két főszerkesztő, Keresztury Tibor és Böszörményi Zoltán találkoztak. Miről beszélhettek? Ugyanígy felbolygatta a hangulatot Cărtărescu érkezése, aki Miért szeretjük a nőket című prózakötetének felvetésére nem adott egyértelmű választ – kedves volt mindennemű olvasóval. Hasonló élmény volt látni, ahogy Balogh Endre, a Prae főszerkesztője szivarozik, és az őt körülvevő füstfelhőben is megszólítható.

   Közben megnézem a hírportálokat, ahogy az egyenruhások elfoglalták Hajdúhadházát. Pontot teszek a holnapi tárca végére (Képzelt riport egy sohaországi könyvfesztiválról), amelyet barátaim, kollégáim szerint nem jó ötlet hozni. Ártok vele magamnak, azt mondják. Sebaj, hadd szóljon!

   Elfáradtam a könyvektől, sok recipéldányt kell hazacipelni. Az olvasás talán pihentetőbb lesz.

Boldog Zoltán

További képeink:

Szkennerrobot

 

Toplista a ponyván

 

Két főszerkesztő találkozása

 

Egy óriási iPad-rajongó

 

 

A leadben található képen Sári László szamárfület mutat Kőrösi Zoltánnak, aki szamárfület mutat magának  (Sári Julcsi és Huncik Péter jót kuncognak ezen)
 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.