Ugrás a tartalomra

Bárdos József: Kísértetregény Kilencedik fejezet

– Küldjék be a hullát! –szólt ki a nyomozó.
– Foglaljon helyet, Mr…ööö Hulla – mutatott ülőhelyet a könyvtárszobába belépő hullának Mrs. Shotlan. – Talán fogyassza el teáját körünkben.
– Köszönöm – mondta a hulla, és szerényen az egyik ablak melletti, XVI. Lajos stílusú (fejetlen) fotelba ereszkedett.
– Feltehetnék önnek néhány kérdést – nézett rá a jövevényre Miss Mardle.

 

 

Kilencedik fejezet,

amelyben a bűnügyi regény – az olvasó örömére – végre véget ér

 

V. rész

 

– Most már mindent tudsz te is, drágám – fejezte be az aznapi rendkívüli események elősorolását Mrs. Shotlan, miközben kézbe vette csészéjét, amelyben ott gőzölgött az aranyszínű ceyloni tea. – Remélem, minden világos, mint a nap?
– Azt azért nem mondanám – felelte Miss Mardle. – De emlékeztet engem valamire ez a történet. Valami Kodelka? Vagy Kodelkáné? Ne is törődjenek velem. Csak egy buta gyermekdal nem hagy nyugodni. Erről jut eszembe: azt még nem is említetted, hogy ki telefonált a rendőrségre?
– Elfelejtettem volna? – jött zavarba Mrs. Shotlan, és kezében remegni kezdett a kiskanál.
– Igen drágám – mondta Miss Mardle. – És én a helyedben nem innám meg azt a teát. Mert ha a tánc- és illemtanár azonos az őrgróf törvénytelen unokaöccsének mostohaanyjával, akkor lehet, hogy éppen erre számít!
– Jaj – ejtette ki kezéből a teáscsészét Mrs. Shotlan.
A Viktória-mintás, aranyszélű teáscsésze a földre hullott, a tea a szőnyegre ömlött. A folt átmaródott a szőnyegen, a padlón, a pincén, lassan közeledett a Föld középpontja felé.
– A szakácsnő a gyilkos! – ugrott fel a háromlábú rendőrnyomozó, és futva a konyha felé indult volna, de átesett az egyik lábán.
– Üljön csak vissza, fiatalember – mondta Miss Mardle. – Annyit azért kezdő létére is tudhatna, hogy a gyilkos csak a regény utolsó oldalán kerül meg. És az azért még odébb van. A szakácsnő a kérdéses időpontban egyébként is a kastély nyolcvan méter mély pincéjében kószált, friss petrezselymet keresett a dobostortára. Úgyhogy bombabiztos az alibije. De talán el kellene beszélgetnünk a hullával. Ha jól tudom, ő is kapott teát. Nem hívhatnánk be ide közénk?
– Nagyon demokratikus gondolat, Leocadie drágám – mondta Mrs. Shotlan. – És most, hogy megmentetted az életemet, igazán nem kívánhatsz olyat, amit ne teljesítenék. Egy kis rántott csirkét nem kívánsz például? Idei uborkasalátával? Nem? Kár…
– Küldjék be a hullát! –szólt ki a nyomozó.
– Foglaljon helyet, Mr…ööö Hulla – mutatott ülőhelyet a könyvtárszobába belépő hullának Mrs. Shotlan. – Talán fogyassza el teáját körünkben.
– Köszönöm – mondta a hulla, és szerényen az egyik ablak melletti, XVI. Lajos stílusú (fejetlen) fotelba ereszkedett.
– Feltehetnék önnek néhány kérdést – nézett rá a jövevényre Miss Mardle.
– Már minden kérdésre feleltem. A rendőrök órák óta fárasztanak! – mondta a hulla.
– Nyomozó úr, nem mondaná neki, hogy feleljen Miss Mardle kérdéseire? – nézett a háromlábú fiatalemberre Mrs. Shotlan.
– Felőlem?! Válaszoljon a hölgy kérdéseire! – mondta. – Nem tudom, mi értelme volna, de ezen ne múljon.
– Hogy van? – -kérdezte Miss Mardle.
– Köszönöm jól – mondta a hulla.
– És hogy érzi magát? – jött a keresztkérdés. Miss Mardle ezekkel a keresztkérdéseivel szokta az őrületbe kergetni az olvasókat.
– Remekül – szólta el magát a hulla.
– Még egy utolsó kérdés – csapott le rá Miss Mardle. – Tudom, nem illik ilyen nyersen fogalmazni, de szükség törvényt bont.
– Kérdezz csak bátran, drága Leocadie-m! – lelkesedett Mrs. Shotlan. – Imádom hallgatni, amikor megszorongatsz valakit!
– Nos, hogy is mondják mostanában… – kereste a megfelelő szavakat Miss Mardle. – Hogy ityeg a fityeg?
– Ne! Segítség – kiáltotta a hulla. – Mindent bevallok, csak ezt ne! De ő találta ki az egészet! Én csak egy szerencsétlen, ostoba hulla vagyok… A tánc- és illemtanár! Ő darabolta fel az őrgrófot! Én csak a fejét nyisszantottam le… Igazán nem sok egy ekkora örökségért…
– Szép kis unokaöcs! Nem csoda, hogy hullának sem vált be! Mindent elárul, hogy a pallossal lehorzsolta a bőrt a térdéről! – mondta nyugodt hangon Miss Mardle. – Az őrgróf darabjait egyébként megtalálhatják a virágágyban – tette hozzá. – A kaktuszok alatt. Ha nem is mindet.
– Elég! – kiáltotta Mr. MégCoullogh. – Vigyék ezt a gazembert! Meg azt a másikat is, odakintről!

 

VI. rész

 

– A tánc és illemtanár ezek szerint valójában nő volt? – fordult a nyomozó Miss Mardle-hez, amikor a még mindig jajveszékelő hullát elvezették, és mindenki újra helyet foglalt.
– Miből gondolja? Maga szerint férfi nem lehet mostohaanya? Furcsán gondolkodik az egyenjogúságról, fiatalember!
– De mégis, mondja, hogy jött rá? – próbálkozott újból a háromlábú.
– Elég egyszerű volt. Hogy mi történt, azt nagyjából az első pillanattól fogva tudtam. Tudják, én mindig előrelapozok a bűnügyi regényekben. Előbb megnézem a megoldást, és csak aztán kezdek hozzá a történethez. Ha meg filmről van szó, mindig megszerzem előre a forgatókönyvet.
– Úgy persze könnyű! – mondta a nyomozó.
– Ne gondolja! A múltkor is az a kellemetlenség ért, hogy forgatás közben átírták a történetet. Képzelheti: megváltoztatták még az indítékot is! Persze tiltakoztam a rendezőnél, de hiába. A mi időnkben, hát igen. Akkor ilyen azért nem volt…
– Nem térnél vissza a mi esetünkre, drágám? – figyelmeztette barátnőjét Mrs. Shotlan.
– Jaj, de buta is vagyok! Talán már untatlak is benneteket ezzel a fecsegéssel. Tudom, inkább kettesben szeretnétek maradni végre. Hát akkor gratulálok. És már megyek is – állt föl Miss Mardle.
– Zavarba hozol, Leocadie drágám. Nem értem, miről beszélsz.
– Dehogynem érted. Épp ideje, hogy ez a rendes, háromlábú fiatalember megnősüljön. Te úgy is megözvegyültél. És a hajadon életből is eleged lehet. Mert, fiatalember, tudnia kell, hogy a darabolós gyilkosnak az adta az ötletet, hogy az őrgrófnak India óta, amikor is egy vadászaton összeakadt egy krokodillal, hogy úgy mondjam, egy férfias darabbal kevesebb volt a… kelleténél…
A nyomozó Mrs Shotlanre nézett. Az talpig elpirult, és úgy bólintott.
Közben Miss Mardle felállt, és az ajtó felé indult. Elmenőben még hallották, amint azt a kis tréfás gyermekdalocskát dúdolgatja:

 

Kodelkáné,
mi van a kosárba?
Kodelkának
keze, feje, lába…

 

(A tizedik fejezet itt található!)

(Az előző fejezetet itt olvashatja!)

(A kisregény első fejezetét itt találja meg!)

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.