Ugrás a tartalomra

Kőrösi Csoma Sándor-emlékest Kolozsváron

Több erdélyi településen is megemlékeznek áprilisban Kőrösi Csoma Sándor halálának évfordulójáról. Az Irimiás Balázs vezette Csoma Szobája Alapítvány Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csomakőrösön mutatta be a nagy tudós zanglai szobájának restaurálási munkálatait, valamint Sütő Zsolt Tibetvörös című fotóinstallációját.

 

 

 

 

Kőrösi Csoma Sándor-emlékest Kolozsváron

 

Képek Himalájakékben és Tibetvörösben 

Ötven kép Tibetről, a Himalája gigászi magasságairól, színekről, arcokról, csodának számító épületekről, a csendről, a nyugalomról, a zarándoklatról – így lehetne jellemezni a Tibetvörös című fotóinstallációt, amelyet az érdeklődők a Kolozsvár Társaság előadótermében tekinthettek meg.
Sütő Zsolt – a megidézett nagy személyiséghez hasonlóan – zarándoklélek és erdélyi. 2007-ben vágott neki az embert próbáló útnak a Himalája tájaira, az ősi magyarok nyomainak  felkutatására indult világhírű hazánkfia nyomdokain.  „Személyes, szubjektív. Nem egy tudományos expedíció. Utazás, kívül-belül. Kelet-nyugat. Szegény-gazdag. Hagyomány/e-posztmodern. Otthon-úton. Haza-hazátlan. Honvágy-szabadság. Gyalog-repülővel. Utazás-turizmus. Természet-urbán. Közösség-magány. Tibet-Székelyföld. Terra incognita-terra cognita. 30 ezer tibeti szó. Reflexió. Zarándoklat. Vers. Bozgor. Ahány ember, annyi nyelv. Ahány ember, annyi út, annyi szín. Digitális diaporáma. Multimédia-esszé. Multimédia-poézis. ” – vallja a kései utód.  Mindezt a Tibetvörös híven bizonyítja. Sütő ugyanis nemcsak zarándok, buddhista,  hegymászó és kutató, hanem a fotografálás megszállottja is: „ a fotózásra annyira rá tudok kattanni, mint más a drogra”.  Számára a fényképezés belső zarándoklat is, szeret a színekkel játszani, talán innen is a Tibetvörös vagy a Himalájakék projektcímek is.
Kelet és Nyugat határvonalai, múlt és jelen, idő és tér, ember és természet, otthonkeresés, út, amelynek a vége a nyugalom, a csend, a beteljesülés – íme a  három hónapos kaland üzenete . A képeket nézegetve a  szemlélődő és álmodozó közönség úgy érzi, maga is valahol Csoma nyomában jár. „Ha Buddhának sikerült, neked is sikerülhet” – kíséri végig az installációt a tibeti mondás, mintegy összegezve Sütő életfilozófiáját, zarándokútját, és a megkapó képsorozatot is, amelynek fotóit alkotójuk haikuszerű versecskéi „illusztrálják”.
 

 

 

Csoma szobája és a tibeti oktatás

Az est másik érdekessége Irimiás Balázs műépítész előadása volt, aki mintegy három év alatt egy lelkes csapat segítségével restaurálta Csoma egykori szobáját a zanglai palotában.
A nagyváradi születésű, Magyarországon élő Irimiás egy ösztöndíj jóvoltából évekig tanulta a restaurálást egy kambodzsai rommezőn. Ezt követően 2007- ben kerékpárral indult Tibetbe, 4000-5000 méteres hágókon kelt át társával, hogy eljusson a zanglai palotához, amelyben valaha Kőrösi Csoma Sándor tanulmányozta a szerzetesek könyvtárát és írta a világ első angol- tibeti szótárát is.
Irimiásnak 2008-ban sikerült összegyűjtenie néhány támogatót, így nekiállhattak az elhagyott, romladozó épület részleges felújításának. A zord időjárási viszonyok miatt csupán a nyári hónapokban dolgozhattak, télen mindössze egyszer közelítették meg a palotát, puszta kíváncsiságból. A hideg évszakban csak a befagyott Zanszkár folyó mentén lehet eljutni a palotához és a körülötte fekvő faluhoz. A mostanra már szépen „kicsinosított” helyiség azonban nem az egyetlen projektje az Irimiás Balázs által vezetett Csoma Szobája Alapítványnak. Zangla falu gyerekeinek oktatását is szeretnék segíteni. Ottlétük alatt igyekeztek pótolni a tanárhiányt. Tervezik egy Csoma-ösztöndíj megalapítását is, amely a falu tehetséges fiataljainak gimnáziumi továbbtanulását támogatná. Irimiás beszámolójából kiderült, hogy a helyiek el tudják ugyan tartani önmagukat, ám pénzkereseti lehetőség hiányában gyerekeik másik településen való oktatása, utaztatása komoly probléma számukra. Egy diák teljes évi ellátása egy másik városban körülbelül ötvenezer forintba kerülne. Irimiás alapítványa e célra is keres támogatókat.
Emellett meghirdetnek egy Csoma képregény- és animációs film pályázatot,  valamint célul tűzték ki a környéken felfedezett 11. századi buddhista freskók megmentését. A Csoma Szobája Alapítvány csapatához bárki csatlakozhat, akár támogatóként, akár a tibeti munkálatokban részt venni kívánó önkéntesként.

 

Varga Melinda

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.