Ugrás a tartalomra

Kolozsvári Interferenciák II. – Arctalan Raszkolnyikovok

 

 

A változatos színházi előadások mellett délelőtt és kora délután közönségtalálkozók, színházi workshopok, könyvbemutatók, kiállítások gazdagítják az erdélyi Nemzetközi Színházi Fesztivál idei programját.

 

1.	Részegh Botond munkái Tompát Dosztojevszkij regényeire emlékeztetik

Részegh Botond munkái Tompát Dosztojevszkij regényeire emlékeztetik

 

Kolozsvári Interferenciák II.

Arctalan Raszkolnyikovok

 

Részegh Botond csíkszeredai képzőművész legújabb munkái is láthatók a kolozsvári színházi biennálén. Az alkotások megihlették Dragomán György írót, aki öt rövidprózát írt a börtön, a rabság, az egyedüllét témájában. Így született meg az irodalommal fűszerezett Erőtánc ( Nightfall) című album a Bookart Kiadó gondozásában. Hajdú Áron, a kiadó igazgatója szerint a kiadvány amolyan „fordított könyv”, hiszen az illusztrációkhoz készült a szöveg, és nem fordítva.

Részegh Botond és Szentes Zágon

 

A kiállítást Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója méltatta, akinek Dosztojevszkij regényalakjait juttatják eszébe a művek: mintha arctalan Raszkolnyikovokat látnánk. Részegh munkái kapcsán valóban az az érzésünk, mintha a nagy orosz író műveibe lépnénk be. A művész belső portrékat jelenít meg, s bár emberfejeket ábrázolnak a képek, a tekintetet nekünk kell hozzágondolunk, hiszen a szemek helyén mély üreg látható. A vöröses tónusú műalkotások  eszünkbe juttatják Böszörményi Zoltán  Majorana a tér tenyerén  című verseskötetének borítóját, ott is hasonló színvilágot használt a művész.

A festmények központi témája a fej, amely nem más, mint belső portré

 

A kiállításmegnyitón a Dragomán-szövegekből is kaptunk ízelítőt, Vass Róbert és Csutak Réka, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeinek közreműködésével.

A kiállításra több ismert képzőművész jött el, a háttérben Szentes Zágon és Bartha Ernő látható

 

 

 

„Borgesi” szótár

A tárlatot megelőzően megismerhettük Tompa Gábor Label Curtain. A Private Theatrical Dictionary című színházi „magánszótárát”, amely a két éve a Bookart Kiadó gondozásában megjelent Címke-függöny angol változata.

George Banu színházteoretikus, a fesztivál művészeti tanácsadója szerint a könyv,  ellentében más szakszótárakkal nem száraz, objektív, hanem játékos, „borgesi” szótár, melyben Tompa Gáborral, a színházi emberrel és a költővel is találkozhatunk. Zsigmond Andrea, a könyv szerkesztője elmondta, hogy a köteten dolgozva a játékosságot és a kortárs olvasási magatartásokat tartotta szem előtt.

Az idei Interferenciákon több más színházi szakkiadványt is bemutattak:  egyebek mellett Visky András Mint aki látja a hangot (Cel ce vede glasul) című könyvének román fordítását, valamint a Camil  Petrescu Alapítvány két hiánypótló kiadványát, Tadeusz Kantor Scrieri despre teatru (Írások a színházról) és Pippo Delbono  olasz előadóművész Teatrul meu (Az én színházam) című kötetét.

 

 

A tárlat A test, mint ajándék címet viseli

 

 

Test-történetek a Megváltásról

 

Nem hiszem, hogy létezik test-történet a Megváltás reménye nélkül. Körülötte gyűl össze az emberiség minden reménysége és rémülete, minden alkotási kísérlet, amelynek egy célja van: legyőzni az időt, ezt az ember alkotta szörnyet, amelynek jeleit engesztelhetetlen gőggel viseli magán a Halál. A test, mint az isteni önmegtermékenyítés főműve, amelyet képtelenség tökéletesen lemásolni, a láthatatlan lélek otthona, kizárólagos hordozója élet és halál kettősségének” – ez a gondolat vezeti be a Bánffy-palota emeletén látható tárlatot, amelyet a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből állított össze Tompa Gábor.

 

Az igazgató-rendező Carmencita Brojboiu jelmez- és díszlettervező segítségével „rendezte be” az öt szobát az emberi test különböző állapotait megjelenítő műalkotásokkal. Találkozhatunk Ádám és Éva történetével, mitológiai alakokkal, filozófiai témát kibontó festményekkel, szobrokkal, emberi szenvedéssel, számos női akttal, anya-gyermek ábrázolásokkal. George Banu szerint a tárlat olyan, mint a színház: egyedi és megismételhetetlen, nagyon személyes, mindenkinek más-más üzenetet közvetít.

 

A színház előcsarnokában Mihaela Marin A test, mint ajándék című fotótárlata kapott helyet.

 

 

Nagy József fotogramjai

 

Nagy József koreográfus-rendező több előadással is szerepel a fesztiválon. A Tolnai Ottó lírájára építkező Wilhelm-dalok mellett az ő rendezésében nézhettük meg az Orléans-i Koreográfiai Központ produkcióját, a Paysage Inconnu (Ismeretlen táj) című előadást, amely a színház és képzőművészet határán mozog. Nagy nemcsak kiváló előadóművész és koreográfus, hanem elismert grafikus, szobrász és fotós is. A fotogramjait bemutató kiállítás a IAGA – International Art Gallery Angels Galériában egyedülálló élmény. Tompa szerint a Wilhelm-dalok és a tárlat sok mindenben rokon.

 

Varga Melinda

 

Fotók:  Bíró István és Varga Melinda

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.