Ugrás a tartalomra

Péterfy Gergely: Halál Budán

1991 óta publikálok novellákat. 1994-ben jelent meg az első kötetem a Liget kiadónál, Félelem az egértől címmel. Második kötetem – első regényem – 1998-ban jelent meg A B oldal címen a Palatinus Kiadónál. Ugyanitt második regényem, A tűzoltóparancsnok szomorúsága (2000), és a harmadik, Bányató (2004), A Misikönyv c. meseregény, amellyel elnyertem 2004-ben az Édes Anyanyelvünk Pályázat első díját, a pozsonyi Kalligram kiadónál jelent meg 2005-ben.

 

 

 

 

Péterfy Gergely: Halál Budán

 

A Halál Budán a magyar történelem korszakváltó pillanatába vezet; főszereplője Michele d’Aste, nápolyi báró, aki harmincévesen hal meg Buda 1686-os felszabadításakor. A regény Bécs ostromával indul és végigvezet a Szent Liga törökök elleni hadjáratának helyszínein, de ez csak a felszín: a regény a halálkeresésről és az emlékezésről szól. Az első rész elbeszélője Michele barátja, Solari lovag, aki a báró anyjának írja meg fia halála történetét. Ebben a részben mesés, mágikus elemek keverednek a naturalistákkal, és a cselekmény rejtett szálakon egészen a megírás „jelenéig” ível.

A második rész mindentudó elbeszélője (az albeszélő) Michele és Solari barátságáról, egy tragikus szerelemről és az első részben Solari által elbeszélt történet hátteréről, hazugságokról és tévedésekről szól. A hadjárat eseményei lírai betétekkel váltakoznak, és mindvégig megmarad az olvasót izgalomban tartó történet rejtélye, feszültsége.

A harmadik rész elbeszélője meghatározhatatlan, az első részben egy pillanatra feltűnő emlékező-zseni szövegkazlának fecnijeiből áll, amely látomásokat, párbeszédtöredékeket és leírásokat tartalmaz. Szárnyas ördögök bontják Mátyás palotájának köveit, visítva tépik, szaggatják a tornyok födémgerendáit.

A Halál Budán kortárs prózánk fontos eseménye.

„Minden férfiért ketten harcolnak: a szerelmes nő és a halál angyala. A férfi végül mindig megadja magát.” (2008, Kalligram)

 

Péterfy Gergely
 
Szakmai önéletrajz
 
 1966-ban születtem Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem latin-ógörög szakán szereztem diplomát 1993-ban. Szakdolgozatom Pindarosz költészetével foglalkozik. 1994-től tanítok a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán, 2000-ig a Nyelvtudományi Tanszéken tanársegédként, 2000-től a Klasszika-filológia Tanszéken, 2005-től pedig a Filozófiatörténet Tanszéken adjunktusként. Emellett több más egyetemen tanítottam hosszabb-rövidebb ideig, jelenleg a Budapesi Kommunikációs Főiskolán tartok órákat. 1998 és 2000 között a TV2 havonta jelentkező kulturális műsorának, a Nyugatnak voltam felelős szerkesztője és műsorvezetője. Mintegy száz interjút és dokumentumfilmet készítettem. 2006-ig a Magyar Rádióművészeti Főszerkesztőségében dolgoztam mint szerkesztő-műsorvezető.
 1991 óta publikálok novellákat. 1994-ben jelent meg az első kötetem a Liget kiadónál, Félelem az egértől címmel. Második kötetem – első regényem – 1998-ban jelent meg A B oldal címen a Palatinus Kiadónál. Ugyanitt második regényem, A tűzoltóparancsnok szomorúsága (2000), és a harmadik, Bányató (2004), A Misikönyv c. meseregény, amellyel elnyertem 2004-ben az Édes Anyanyelvünk Pályázat első díját, a pozsonyi Kalligram kiadónál jelent meg 2005-ben. PhD értekezésem, amelyet Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman barátságáról írtam, előre láthatóan 2007 telén jelenik meg a Kalligram kiadónál. Novelláim német, angol, szlovák, szerb és szlovén fordításban jelentek meg.
Írtam tárcákat a Magyar Hírlapnak, a Népszabadságnak, 1994-1996 között a Magyar Rádióban heti rendszerességgel hangzottak el jegyzeteim. Ficsku Pállal közösen megírtuk az első magyar irodalmi CD-ROM-ot, Az ellopott kódex titkát (1994-ben). Ennek szövegéből rádiójáték is készült Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében. Írásaimból több televíziós műsor is készült. Egyik alapítója, 1993 óta szerkesztője vagyok a Törökfürdőnek, 1995 és 200 között a miskolci Új Holnap c. irodalmi lapot szerkesztettem. Bányató c. regényemből 2006-ban írtam forgatókönyvet ugyanezen a címen, amelyből Paczolay Béla rendezett tévéfilmet, amelyet a 2006-os filmszemlén mutattak be.. A Kalandorok c. forgatókönyvemből ugyancsak Paczolay Béla rendezésében készül mozifilm, amelynek 2008 januárjában lesz a bemutatója. Az Új Színház ösztöndíjasaként írt drámám – A vadászgörény – a 2000. évi pécsi Nyílt Fórumra jelent meg, és 2003-ban rádiójáték készült belőle Solténszky Tibor rendezésében; 2005 szeptemberében az Új Színház mutatta be Bezerédy Zoltán rendezésében. 2002-ben ugyancsak Solténszky Tibor rendezésében készült rádiójáték Családkeresők című mesejátékomból, amelyet a Magyar Rádió Irodalmi Osztályának felkérésére írtam.
Jelenleg az Élet és Irodalom, valamint a Beszélő c. folyóiratok rendszeres tárcaírója voltam/vagyok, Halál Budán c. regényem havi folytatásokban jelent meg a Mozgó Világban, és várhatóan 2008. Könyvhetére jelenik meg a Kalligram kiadónál. Bányató c. regényem német fordítása elkészült, és 2008 első negyedévében jelenik meg a bécsi Zsolnay Verlagnál.
Kiadóm és az írásaimat publikáló lapok által szervezett számtalan felolvasóesten vettem részt.
Számos tudományos konferencián, kulturális rendezvényen, JAK-táborban, műfordító-táborban tartottam előadást, szerveztem és vezettem beszélgetést.
1994-ben Móricz Zsigmond ösztöndíjat, 1996-ban Soros ösztöndíjat, 1997-ben, 98-ban és 1999-ben NKA-ösztöndíjat kaptam, 1999-2000-ben az Új Színháznál voltam ösztöndíjas drámaíró. 2002-ben Eötvös Ösztöndíjjal fél évet kutattam Bécsben egy regény előmunkálataihoz. 2004-ben elnyertem a Stiftung Preussische Seehandlung berlini ösztöndíját.
2003-ban József Attila, 2004-ben Márai Sándor-díjban részesültem.
A JAK, a Szépírók Társasága, valamint az Ókortudományi Társaság tagja vagyok.
 
Az írásaimból készített fontosabb fordítások:
Schwarze Messe, in: Ungarn Montag bis Freitag. Hrsg. Von György Dalos, Suhrkamp Verlag, 1999.
An der südlichen Brücke, in: Südostdeutsche Vierteljahresblätter, München, 1999, 48. Jahrgang, Folge 2, pp 118-123, ford. Julia Schiff)
Die B-Seite (Romanauszug), in: Ostragehege, Heft I /2005 Nr. 37. ford. Julia Schiff
 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.